Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Lluites i drets
  • Arran Sallent: “volem que les persones identifiquin i responguin davant les agressions sexistes”

Arran Sallent: “volem que les persones identifiquin i responguin davant les agressions sexistes”

 “La campanya sorgeix perquè en ambients de festa sempre hi ha una invisibilització de les agressions sexistes ja sigui  perquè es veuen com a bromes, perquè hi ha l’alcohol com a excusa o, perquè estem de festa i semblen normals en aquest context”

Eslògan de la campanya contra les agressions sexistes/ Arran Sallent
Eslògan de la campanya contra les agressions sexistes / Arran Sallent

ANNA PERARNAU  11/02/2015

Entrevistem Arran Sallent, col·lectiu de joves de l'Esquerra Independentista. En aquesta entrevista ens parlen sobre la campanya “Per carnaval no tot s’hi val” que estan duent a terme aquests dies previs i durant el Carnaval de Sallent. Així doncs ens expliquen per què emmarcar aquesta campanya contra les agressions sexistes en aquest context particular i per què és important visibilitzar-les i prendre’n consciència.

 D'on sorgeix la idea de fer una campanya contra les agressions sexistes ?

La campanya sorgeix perquè en ambients de festa sempre hi ha una invisibilització de les agressions sexistes ja sigui perquè es veuen com a bromes, perquè hi ha l’alcohol com a excusa o perquè estem de festa i semblen normals en aquest context. La idea principal és que en ambients de festa, sigui carnaval o no, hi ha agressions sexistes, per tant, volíem visibilitzar-les i conscienciar les joves que existeixen, que no només entenem agressions com a violacions, sinó que existeixen molts altres gestos que es poden entendre com a agressions.

Entenem que una agressió té lloc quan una persona se sent agredida. Per tant, no només una violació és una agressió sinó que en el moment en què una persona se sent incòmode en la situació que està vivint, està patint una agressió. El que pretenem, doncs, és que a través d’aquesta campanya les persones s'adonin de què són les agressions sexistes i que, per tant, puguin identificar-les i respondre.

Aquesta campanya la fem per Carnaval, no perquè només hi hagi agressions per Carnaval, sinó perquè és la festa més gran que hi ha a Sallent i creiem que és una bona ocasió per tractar el tema de les agressions sexistes i fer-lo visible.

L'any passat vau fer una campanya en la mateixa línia de la que feu aquest any. Com la valoreu?

L'any passat el que ens va passar és precisament que no s'entenia que a Sallent hi poguessin haver agressions per Carnaval, perquè la majoria de la gent entén que una agressió és una violació. Hi va haver gent d'aquí Sallent, homes, que se'ns van posar en contra perquè deien que volíem espatllar la festa. Perquè entenien que les agressions eren violacions i ho justificaven dient que al Carnaval de Sallent no hi va haver cap denúncia. És per això que aquest any hem enfocat  la campanya a explicar què són les agressions.

Us adreceu a un col·lectiu de la població en concret?

En principi al jovent, tant a homes com a dones, però la intenció principal és que les dones s'adonin que pateixen agressions i se sentin empoderades per respondre-les; Malgrat la paraula “agressió” pugui sonar molt forta o exagerada, si una dona es troba en una situació incòmode i es sent malament, per ella serà una agressió.

Com preteneu visibilitzar la campanya?

Hem fet cinc vídeos mostrant situacions diferents en les quals es produeixen agressions que es podrien reproduir perfectament en un ambient de festa com és el cas del Carnaval. Per exemple una noia se'n va cap a casa sola i hi ha dos nois que la criden pel carrer; evidentment la noia té por i se sent incòmode i passa molt ràpidament per davant d'ells. Una altra situació que es mostra en un altre vídeo és la d'un noi que no deixa estar una noia durant la festa, que la persegueix tota l'estona i li va al darrere i l'atossiga.

En quins entorns es solen generar més sovint aquestes agressions?

Poden passar sempre, però en un entorn de festa, en què hi ha alcohol, la gent està una mica més desinhibida, és més fàcil que un home senti prou confiança o que tingui l'excusa perfecta per cometre una agressió i també que aquelles que pateixen les agressions ho vegin com a situacions normalitzades en aquest ambient.

Quina creieu que és la millor manera de combarte aquest tipus d'agressions?

A curt termini la millor manera és visibilitzar-les i ser conscient de què és una agressió i que s’ha de respondre. La millor manera de combatre-ho però, seria crear un grup de dones que construeixin la seva pròpia forma d'autodefensa també com a forma d'empoderament personal.

Voldríeu afegir o destacar alguna cosa més?

Sí, ja fa deu anys que el divendres de Carnaval hi ha la 69a, que és un acte organitzat per dones i dirigit només a dones. Cada any hi ha una colla de dones que organitzen la 69a juntament amb un altre grup de dones que canvia cada any, que són Les Abanderades. Aquests grups de dones organitzen l'acte que consisteix en una rua que s'inicia a la Plaça de La 69a i acaba a l'Embalat on es fa un sopar de dones, de totes les edats, i després un joc conjunt. El grup de dones que guanya el joc serà el nou grup d’Abandarades que organitzarà la 69a de l'any següent. I es va fent així, de manera rotativa. Aquest any la 69a s'ha sumat a la campanya d'Arran contra les agressions sexistes i la tenen en compte al seu acte així com en una de les seves pancartes.

 

Etiquetes: entrevista