Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Lluites i drets
  • La marxa feminista assenyala els culpables de la societat capitalista i patriarcal

La marxa feminista assenyala els culpables de la societat capitalista i patriarcal

Prop d'un centenar de persones es manifesten a Manresa convocades per la CTS Bages

Marxa feminista al seu pas pel carrer del Born / Jordi Bordes
Marxa feminista al seu pas pel carrer del Born / Jordi Bordes

MERITXELL BRUN 07/03/2015

La manifestació convocada per la CTS Bages sota el lema “esclaves a casa i explotades a la feina, sense les dones no hi ha revolució!” ha començat el seu recorregut a 2/4 de 7 de la tarda a la Plana de l'Om. La mobilització ha aplegat prop d'un centenar de persones que s'han manifestat pels carrers més cèntrics de la ciutat, seguides d'un ampli dispositiu policial tant d'agents uniformats com d’incògnit.

Al crit de “cuinar i planxar també és treballar” les manifestants han avançat pel carrer del Born en direcció al carrer Àngel Guimerà, on han parat uns instants davant la botiga de Mango per denunciar que “comprar a Mango és comprar explotació”, donant a conèixer així les condicions laborals que pateixen les dones que produeixen per aquesta empresa en diferents territoris com Bangla Desh, l'Índia o el Marroc.

La manifestació ha continuat pel Passeig Pere III amb crits de “patriarcat i capital, aliança criminal", on també han efectuat dues parades més per assenyalar el grup Inditex i el poder financer. La primera parada ha tingut lloc davant del Bershka on s'ha explicat que “les grans multinacionals de producció tèxtil participen activament en l'explotació de les dones”. També s'han denunciat les condicions laborals caracteritzades per la “inexistència de baixes per maternitat, l'arbitrarietat dels acomiadaments, els abusos verbals i físics i els baixos salaris”, entre d'altres. “Boicot a Berskha, Pull and Bear, Zara i totes les marques del grup Inditex, boicot al capitalisme”, han conclòs. La segona parada s'ha fet davant d'una oficina de CatalunyaCaixa, on les manifestants han assenyalat el poder financer com a garant del capitalisme i el patriarcat. 

La marxa ha continuat fins al carrer Alfons XII, on s'ha aturat davant la seu de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) per acusar aquesta formació política de perpetuar l'opressió i l'explotació de les dones de classe treballadora. En veure que la manifestació es plantava davant la seu de CDC, els agents de l'ARRO dels Mossos d'Esquadra i els ‘secretes’ s'han aplegat al voltant del local per impedir qualsevol acció. Seguidament, les manifestants han avançat pel carrer de les Piques en direcció al carrer Sant Miquel fins a arribar a la plaça Major, on s'ha llegit un manifest que ha posat l'accent en la violència sistemàtica i estructural que pateixen les dones dins la societat capitalista i patriarcal i la necessitat d'organitzar-se per combatre-ho: “amb les nostres amigues, en els nostres llocs de treball, de festa o a casa, actua, defensa't sempre que et sentis atacada. No et deixis controlar, defensa't i organitza't amb les dones que t'envolten, juntes som més fortes”, han expressat. Després de la lectura del manifest la Coordinadora ha desconvocat la mobilització.

Etiquetes: feminisme, notícia