Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Lluites i drets
  • La marxa antifeixista i antiracista denuncia el racisme institucional i social

La marxa antifeixista i antiracista denuncia el racisme institucional i social

La cercavila organitzada per UCFR Bages va denunciar la presència del feixisme a les institucions i va exigir posar fi a totes les pràctiques racistes, especialment les que porten a terme els cossos policials en tractar-se de les més denunciades per les persones migrades, tal com afirma SOS Racisme.

Concentració a la plaça Major abans d’iniciar la marxa / Gabi Palomero
Concentració a la plaça Major abans d’iniciar la marxa / Gabi Palomero

MERITXELL BRUN 22/03/2015

Amb motiu del dia internacional contra el feixisme i el racisme, el moviment unitari contra l'extrema dreta d'Unitat Contra el Feixisme i el Racisme del Bages (UCFR Bages) va organitzar ahir una concentració a la plaça Major de Manresa i una marxa pels carrers del Barri Antic i del centre de la ciutat.

Després de desplegar una pancarta a la plaça Major on s'hi podia llegir “PxC us disfresseu de demòcrates però sou feixistes”, la quarantena de persones concentrades va iniciar una ruta en direcció al carrer de Sobrerroca al crit de “fora feixistes dels ajuntaments”. En el cas de la capital bagenca, aquesta proclama es va utilitzar fent una clara al·lusió als dos regidors de PxC, que són els que han protagonitzat de forma més oberta actituds racistes i islamòfobes, tal com posa de manifest la recollida d'aliments racista que van intentar dur a terme al mercat de la Font dels Capellans, la moció que van presentar per reforçar el control fronterer de Ceuta i Melilla després de la mort de 15 migrants a mans de la Guàrdia Civil a la platja del Tarajal o les sortides de to del regidor Alberto Pericas quan, per exemple, amb to burlesc va afirmar que la mort del manresà Mustapha el Marrakch era “una despesa menys per l'erari públic” o quan va insultar les 300 persones que es van manifestar a Manresa contra l'agressió neonazi que va tenir lloc el 2012 a les portes d'Stroika. A més, segons va informar Manresa.info, Pericas també és conegut a Manresa per haver apallissat independentistes, antifeixistes i antimilitaristes durant els anys noranta, així com per haver boicotejat actes organitzats pels moviments socials de la ciutat.

La cercavila reivindicativa, que avançava pel carrer de Sobrerroca, es va aturar a la plaça dels Drets per penjar una pancarta que duia com a lema “stop racisme, prou 'redades'”. En aquest moment un dels activistes va denunciar l'ascens de la islamofòbia, especialment a partir de l'atemptat a la revista satírica francesa 'Charlie Hebdo', i l'intent fallit de PxC d'importar a Catalunya el moviment islamòfob Pegida, sorgit fa uns mesos a Alemanya, a través de la concentració que es va convocar a l'Hospitalet de Llobregat el passat 12 de març.  

Marxa d’UCFR Bages al seu pas per la Muralla del Carme / Gabi Palomero
Marxa d’UCFR Bages al seu pas per la Muralla del Carme / Gabi Palomero

Cantant consignes com “vosaltres feixistes sou els terroristes” i “totes, totes som de casa”, la mobilització es va dirigir cap al passeig de Pere III per recordar l'escriptor i antifeixista manresà Joaquim Amat-Piniella, sobrevivent del camp de concentració nazi de Mauthausen. Davant l'estàtua d'Amat-Piniella, situada a l'exterior de la biblioteca del Casino, es va col·locar una pancarta que lluïa una frase del mateix escriptor: “Milions de persones foren assassinades perquè estimaven la llibertat: totes elles contribuïren amb la seva mort a fer-la finalment victoriosa”. En aquest punt una activista va expressar que continuarien mobilitzant-se “per tallar totes les vies que alimenten aquest monstre”, en referència al feixisme.

La marxa va desfer el camí per retornar a la plaça Sant Domènec on es va col·locar una altra pancarta per condemnar l'atac racista que va patir la seu de Bages per a Tothom el passat mes de febrer. En aquest sentit, una activista va manifestar que “la nostra és terra d'acollida, el Bages és per a tothom”, mostrant el rebuig per aquest tipus d'accions.

La següent i última parada va tenir lloc a la plaça de la Reforma on un altre activista va denunciar el racisme institucional. Concretament es va fer referència a les batudes policials racistes i les deportacions, afirmant que constitueixen violacions dels drets humans de les persones migrades. “Tothom té dret a viure en llibertat i sense por, sigui quin sigui el color de la seva pell”, va afirmar l'activista. Uns metres més enllà, al pont de la Reforma, un grup va desplegar dues pancartes que reclamaven la fi de les pràctiques policials racistes i la unitat per lluitar contra el feixisme, el racisme i la islamofòbia.

Eren 3/4 de 2 del migdia quan les organitzadores van desconvocar la marxa.

SOS Racisme: s'observa una “cronificació dels casos d'agressions i abusos per part de cossos de seguretat pública”

SOS Racisme, associació que treballa en la defensa dels drets humans des de l'acció antiracista, elabora anualment un informe sobre l'estat del racisme i la xenofòbia a Catalunya. El document presentat el passat divendres en roda de premsa al Col·legi de periodistes, corresponent als 468 casos que va atendre l'any passat, evidencia que en la majoria dels casos de discriminació hi intervenen membres dels cossos de seguretat pública. A excepció del 2012, es tracta de la primera tipologia de casos que cada any documenta SOS Racisme, per la qual cosa en l'informe s'adverteix que s'està convertint en una pràctica crònica entre les forces de seguretat.

L'entitat ha destacat que la font principal d'aquest tipus de discriminacions són “les identificacions per perfil ètnic que es donen constantment al carrer, i que per motius diversos, desemboquen en agressions o vulneracions de dret”. Aquestes actuacions policials irregulars, que es duen a terme de forma usual, provoquen, segons SOS Racisme, la criminalització del col·lectiu de persones migrades davant l'opinió pública.

Percentatge de casos nous per tipologies, 2014 / SOS Racisme
Percentatge de casos nous per tipologies, 2014 / SOS Racisme

Increment del racisme en els espais quotidians

Un altre dels aspectes destacats en l'informe és l'increment del racisme social i les discriminacions en l'accés a drets socials.

En l'àmbit del racisme social s'inclouen les agressions i discriminacions entre particulars (21%), la discriminació en l'accés a serveis privats (16%) i les agressions i abusos de la seguretat privada (4%) que, en conjunt, representen el 41% dels casos. En aquest sentit, en comparació amb l'any passat, s'observa un increment del 7%.

La tercera tipologia més nombrosa fa referència a l'accés a drets socials (16%), lligada a les conseqüències del racisme institucional i que determina la desigualtat en l'accés a l'educació, la sanitat o l'habitatge. El dret a la sanitat és el més vulnerat, significant el 40% dels casos, a causa del Reial Decret Llei 16/2012 que no reconeix la condició d'assegurada a la població migrada no documentada, a excepció de si estan inscrites en el padró municipal i sempre en el cas que paguin una quota anual de 710 euros o de 1864 euros si són majors de 65 anys.

Etiquetes: immigració, drets socials, notícia