Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Lluites i drets
  • Gabi Palomero: "Amb un 1% dels beneficis d’Endesa i les altres subministradores es podria solucionar el problema de la pobresa energètica”

Gabi Palomero: "Amb un 1% dels beneficis d’Endesa i les altres subministradores es podria solucionar el problema de la pobresa energètica”

"Com a multinacionals voltors només miren el benefici econòmic i no tenen cap respecte cap a la vida de les persones, ni tampoc cap a la natura"

Foto: Jordi BordesFoto: Jordi Bordes

 JORDI BORDES  26/03/2015

Avui entrevistem Gabi Palomero (São Paulo, 1964) que participa a l'Aliança contra la Pobresa Energètica. Parlem de la precarització per a la vida de les persones que suposa el tall de la llum, l'aigua o el gas, i de la nul·la sensibilitat que tenen les empreses subministradores davant del patiment de les persones.

”Pobresa energètica” podries explicar, per totes aquelles persones poc familiaritzades amb el concepte, què significa?

Es tracta d’un àmbit especial de la pobresa que representa no poder mantenir la teva llar en unes condicions dignes de temperatura a l’hivern o amb suficient aigua potable. Aquest problema afecta cada cop més gent degut a l’atur, a la caiguda del poder adquisitiu de les famílies, que tot i tenir feina, les que tenen són precàries, i principalment per l’encariment del preu de la llum d’un 80% des de 2003 i de l’aigua de mitjana un 60%.

Quines conseqüències comporta la pobresa energètica a la vida quotidiana de les persones?

Comporta problemes de salut tan físics pel fet que passar fred a l’hivern pot provocar problemes respiratoris com asma o ronquitis, sobretot als infants i la gent gran, com problemes mentals ja que el fet de viure en una llar que no està en condicions, pot provocar angoixa, exclusió social i depressió.

La pobresa energètica té uns efectes molt greus principalment entre els nens i nenes, per què?

En el cas dels nens s’agreuja ja que a part de patir els problemes respiratoris tipus bronquitis o asma, no poden gaudir del seu temps d’oci a casa seva. Estem acostumats a veure nens i nenes jugant a la seva habitació quan tornen de l’escola, però si l’habitació està a 11 graus de temperatura segurament hauran d’estar-se en un sofà tapats amb una manta.
En el rendiment escolar també pot afectar perquè al no tenir llum no poden estudiar quan es fa fosc. També afecta en els hàbits alimentaris ja que no pots cuinar segons quins plats els quals requereixen un major consum de llum o gas, la gent tira de plats preparats i això és dolent per la salut pel nombre d’additius que porten aquest tipus de plats. Un exemple seria que la gent que acudeix als bancs d’aliments, prefereix els llegums cuits que els crus per estalviar-se la despesa de cocció.
 
Quins objectius teniu com a Aliança contra la Pobresa Energètica (APE)?

Garantir que a cap família se li talli el subministrament de llum, aigua o gas; aconseguir una tarifació social que suposi no haver de destinar als subministraments més d’un 10% dels ingressos familiars, i que les empreses subministradores entenguin que no es pot fer negoci amb les necessitats bàsiques de la població, demanem que destinin una part dels seus multimillonaris beneficis a la Responsabilitat Social Empresarial. Es calcula que amb un 1% dels beneficis d’Endesa i de la resta d'empreses subministradores es podria solucionar el problema de la pobresa energètica.
 
El passat febrer el conseller d’Empresa i Ocupació Felip Puig, va assegurar que “cap família es quedaria sense llum, aigua o gas per motius de pobresa energètica”, us el creieu?

No ens els creiem perquè el mateix dia que feia l’anunci, hi havia gent de l’APE de Barcelona amb avisos de tall de llum, i els talls es segueixen produint. Aquí a Manresa tenim la sort que de moment s’està complint l’acord del ple d’octubre en el qual vam presentar una moció amb l’APE. Serveis Socials de l’Ajuntament s’està fent càrrec de les famílies que tenen un informe de vulnerabilitat i Aigües de Manresa que és una empresa municipal no els talla l’aigua, a la vegada tenen acords amb Endesa i Gas Natural per tal que Serveis Socials es faci càrrec de la factura de la llum. De totes maneres sembla que hi ha famílies encara que pateixen talls i per això l’APE està investigant perquè aquestes famílies encara els pateixen.

El fet que Aigües de Manresa sigui una empresa pública, en aquest cas municipal, ha facilitat la situació?

Sí, perquè entre d’altres coses a la Taula de la Pobresa Energètica que es va constituir fa pocs mesos, Aigües de Manresa hi és present i cap altra companyia subministradora s’hi ha presentat. A Barcelona, Agbar, que està privatitzada, segueix efectuant talls de subministrament, en canvi a Manresa s’estan respectant els acords i s'està aplicant la tarifació social que es va aprovar. L’Ajuntament en aquest cas ha tingut la potestat de crear la tarifació social.
En altres pobles del Bages, el fet de treballar amb l’empresa privada “aigües Ter-Llobregat” ens fa pensar que tenen més problemes.

7.000 morts prematures l’any 2012, 1,4 milions de famílies afectades pels talls d’electricitat, 524.000 dels quals van ser executats per Endesa. Veiem que el problema és generalitzat, segurament més del que moltes podríem imaginar. Quins col·lectius pateixen amb més virulència la pobresa energètica al Bages?

Ve tot tipus de gent, famílies migrades, famílies d’aquí, famílies monoparentals, famílies reagrupades, casos de dones emancipades que han hagut de tornar a viure amb la seva mare. Gairebé totes són famílies amb els seus membres a l’atur o amb feines precàries. Normalment viuen en habitatges en condicions precàries.

Des de l’Aliança heu tingut contactes amb les companyies de serveis? Quina és la seva actitud?

Des de l’APE del Bages no hi hem tingut cap mena de contacte, des de l’APE Catalunya sí que s’ha tingut algun petit contacte, sempre gràcies a les accions que s’han fet, però les companyies no volen reunir-se amb nosaltres. Endesa a més a més té la seu a Sevilla i tot ho té subcontractat a Catalunya, Gas Natural ni ens obre la porta. Com a multinacionals voltors només miren el benefici econòmic i no tenen cap respecte cap a la vida de les persones, ni tampoc cap a la natura.

Quines eines tenen les administracions per forçar que les elèctriques respectin els drets bàsics de les persones?

Com a eina la Generalitat va aprovar un decret que intentava evitar que es tallessin els subministraments, però el Tribunal Constitucional l’ha tombat. En cap cas es parlava de condonació del deute, sinó d’ajornament, per tant la solució tampoc era la millor. Ara s’ha tret una nova modificació de consum per crear un fons solidari al qual la Generalitat aporta un terç, les companyies subministradores un altre terç i particulars un altre terç; això és un mecanisme pervers perquè en el fons el que fa és garantir a les companyies que cobraran dos terços de les factures, perquè aquest fons només és per pagar factures. Fins ara les companyies ho perdien tot, ara cobraran dos terços. S’acaben gastant recursos públics per engruixir els beneficis de les empreses subministradores.

Qui són aquests particular que aportaran l’últim terç del fons solidari?

Fundacions bancàries, multinacionals, ONG’s; en el fons aquesta mesura és molt perversa i esta pensada per afavorir les empreses subministradores.
 
Serveis Socials de l’Ajuntament de Manresa té prou recursos per fer front al problema?

S’han destinat més recursos econòmics, però no més recursos humans. Les treballadores socials van desbordades de feina, i no està previst ampliar la plantilla. S’han destinat 70.000€ ampliables per pagar factures, però només són “pedaços” que no solucionen el problema de fons. Un dels problemes és que l’administració només atén les persones que tenen pronòstic positiu, és a dir que atenen només les persones que tenen previsió d’aconseguir algun ingrés. Les persones més precàries són derivades a Creu Roja o a Càrites.

Tenint en compte que des del 2007 la factura ha pujat un 60% i les rendes han baixat un 8,5%, sense que hi hagi un canvi de tendència a la vista, quina solució creus que pot tenir aquesta problemàtica?

La ILP de Mesures Urgents per fer front a l’Emergència Habitacional i a la Pobresa Energètica de la qual, estem recollint signatures. Aquesta ILP vol que el deute sigui condonat i que s’apliqui una tarifació social per no seguir engruixint els beneficis de les empreses. Es busca que les empreses dediquin part dels seus ingressos a tarifació social i a condonacions del deute. A llarg termini, un altre mitjà que seria positiu seria l’autogeneració d’energia que es va començar a impulsar a principis del 2000, però tot això el PP ho ha tirat enrere. Si les llars es poguessin autoabastir d’energia solar fotovoltaica o tèrmica el problema de la pobresa energètica podria disminuir. Tot i així la situació d’emergència social actual demana una solució d’arrel.

Etiquetes: entrevista