Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès

Solidaritat amb les anarquistes detingudes en l'operació Pinyata

Una setantena de persones s’han manifestat a Manresa per reclamar la llibertat de les 14 anarquistes detingudes el passat 30 de març

Manifestació al seu pas pel Passeig de Pere III / Meritxell Brun
Manifestació al seu pas pel Passeig de Pere III / Meritxell Brun

MERITXELL BRUN 31/03/2015

A les 7 de la tarda una setantena de persones han acudit a la plaça Sant Domènec de Manresa per assistir a la concentració solidària amb les catorze anarquistes detingudes ahir per la Policia Nacional en el marc de l’operació Pinyata. 

Eren gairebé 2/4 de 8 quan les persones concentrades han iniciat una manifestació encapçalada per una pancarta on es podia llegir “terrorista és qui ens condemna a una vida de misèria, no qui lluita contra ella. Llibertat detingudes”. Durant la mobilització, que ha transcorregut pels carrers del centre i del barri antic de la ciutat, s’han cridat càntics contra l’Estat capitalista i s'ha reclamat la llibertat de les anarquistes detingudes.

La manifestació ha finalitzat amb la lectura d’un manifest a la plaça Major en el qual s’ha denunciat que l’operació Pinyata “està emmarcada dins l’onada repressiva contra les anarquistes”, una repressió que s’hauria intensificat “des del 13 de novembre de 2013 amb la detenció de cinc persones dos de les quals, la Mònica i en Francisco, segueixen en presó preventiva”. També s’ha recordat que l’operació Pandora va seguir “el mateix modus operandi” i, en aquest sentit, s’ha afirmat que s’està “intentant reprimir la solidaritat entre les persones que lluitem”. Finalment, s’ha expressat que “no aturaran la solidaritat ni la lluita als carrers ni el suport entre nosaltres”.

De l'operació Pandora a l'operació Pinyata

En el marc de l'operació Pinyata, ordenada pel Jutjat d'Instrucció núm. 6 de l'Audiència Nacional, la Policia Nacional, en col·laboració amb les Brigades d'Informació de Barcelona, Granada, Madrid i Palència, va detenir ahir catorze persones – 9 a Madrid, 3 a Barcelona i 2 a Palència – acusades de pertànyer a una “organització criminal amb finalitats terroristes”. A les catorze detencions cal sumar-ne 24 més que es van produir durant els escorcolls policials efectuats en diversos centres socials madrilenys i en diferents punts de les ciutats de Barcelona, Granada i Palència: catorze persones van ser detingudes sota càrrecs de resistència i desobediència i les onze restants van ser acusades d'usurpació. Les catorze persones detingudes van quedar en llibertat amb càrrecs ahir a la nit i les altres onze han passat avui a disposició judicial, segons ha informat Diagonal.

Encara es disposa de poca informació sobre les altres catorze detingudes que, segons fonts policials, formarien part dels Grups Anarquistes Coordinats (GAC)

L'operació ha estat ordenada pel magistrat Eloy Velasco, el mateix que, el novembre de 2013, va ordenar la detenció de dues persones, que actualment segueixen en presó preventiva, acusades de col·locar un artefacte explosiu a la Basílica del Pilar de Saragossa i de planejar la col·locació d'un segon artefacte a la Basílica de Montserrat. Segons explica Diagonal, en aquest cas es va fer referència, per primera vegada, als GAC.

En el marc de l'operació Pandora, duta a terme el desembre de 2014, es va tornar a fer esment als GAC. La macrooperació – executada pels Mossos d'Esquadra – va ser dirigida pel jutge Javier Gómez Bermúdez i es va saldar amb onze detencions. Les detingudes, com en l'operació Pinyata, també eren acusades de pertànyer als GAC i, finalment, van quedar en llibertat sota fiança el 30 de gener, el mateix dia que els Mossos d'Esquadra feien públic un comunicat que detallava les acusacions contra les detingudes.

Etiquetes: drets socials, notícia