Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Lluites i drets
  • “De la indefensió a l'atac”: comença la campanya nacional d'Arran 'Abril Roig'

“De la indefensió a l'atac”: comença la campanya nacional d'Arran 'Abril Roig'

La campanya, que culminarà l'1 de maig, vol denunciar les problemàtiques juvenils en l'àmbit sociolaboral i té el suport de la CUP i la COS

Presentació de la campanya d'Arran 'Abril Roig' amb la participació d'Isabel Vallet, Sílvia Mancha i Oriol Pintos / Meritxell Brun
Presentació de la campanya d'Arran 'Abril Roig' amb la participació d'Isabel Vallet (CUP), Sílvia Mancha (Arran) i Oriol Pintos (COS) / Meritxell Brun

MERITXELL BRUN 02/03/2015

L'organització juvenil de l'Esquerra Independentista, Arran, va presentar ahir a Manresa la campanya nacional 'Abril Roig' que es durà a terme arreu dels Països Catalans fins al pròxim 1 de maig. La nova campanya pretén fer visible la unitat d'acció del jovent dels Països Catalans i denunciar les principals problemàtiques juvenils en l'àmbit sociolaboral.  

La CUP i la Coordinadora Obrera Sindical (COS), organitzacions que també formen part de l'Esquerra Independentista, van fer explícit el seu suport a la campanya d'Arran durant l'acte de presentació a través de les intervencions de la diputada de la CUP Isabel Vallet i del militant de la COS Oriol Pintos. 

“Passar de la indefensió a l'atac”

Amb una mirada interseccional, la militant d'Arran Sílvia Mancha va expressar que el jovent de classe treballadora, i especialment les dones, són qui pateixen “les conseqüències més directes de la completa re-estructuració del mercat laboral”. Actualment l'atur, la precarietat i la temporalitat marquen la relació del mercat amb les joves en el marc d'una “nova etapa del capitalisme a escala global”. Aquestes “condicions d'explotació s'aguditzen” amb la pluriocupació, les empreses de treball temporal i els contractes de pràctiques no remunerades, segons va explicar Mancha. 

Per fer front a totes aquestes problemàtiques Sílvia Mancha va afirmar que des d'Arran es reivindica “l'aprenentatge de les vagues històriques” i la instauració “d'una praxi internacionalista” que permeti “enderrocar el nou cicle del capitalisme que s'inicia amb acords com el TTIP”. En aquest sentit, va manifestar que cal “passar de la indefensió a l'atac” per crear “xarxes de suport mutu” i “noves formes d'acció sindical” que permetin trencar la “dinàmica pactista” dels sindicats majoritaris que “desmobilitzen les treballadores i impossibiliten la materialització de lluites emancipadores”. 

“Les joves estan 'sobrepreparades' per accedir a un mercat que les expulsa, que les vol precàries i submises”

Per la seva part, Isabel Vallet va assegurar que les institucions “han estat col·laboradores necessàries” dels principis neoliberals que perpetuen un model productiu “sotmès als interessos del mercat” que genera beneficis privats “a costa de la misèria de moltes”. Segons Vallet, en aquest context les institucions han contribuït a mantenir, almenys, dos dogmes falsos que acompanyen la noció del model d'ocupabilitat. La diputada va afirmar que una d'aquestes falsedats és que tenir feina o no tenir-ne sigui “una responsabilitat individual”, tal com “ens vol fer creure el capitalisme”; mentre que un altre dogma fals és “la plena ocupabilitat”, un fet “impossible dins d'un model que especula” i que “destrueix l'economia productiva”. 

Vallet va manifestar que aquest model d'ocupabilitat crea “bosses d'exèrcit de reserva”, també conformades per joves que estan “sobrepreparades per accedir a un mercat que les expulsa, que les vol precàries i submises”. La pertinença a la Unió Europea i l'estratègia Europea 2020 han agreujat la situació, segons la diputada. Els tractats TTIP, TISA i CETA contribuiran, encara més, “en fer del mercat laboral un nínxol de precaris i precàries” i faran “de les llars les presons on sobreviurem les dones”, va criticar Vallet.

Per tot plegat des de la CUP es va fer una crida a participar en la nova campanya d'Arran que ha de permetre “tensionar” la situació als carrers i activar el jovent precari que pateix les conseqüències d'un “model capitalista que especula amb les nostres vides”.

“No defensem unes millors condicions d'explotació, sinó la construcció d'un model de producció alternatiu al capitalisme”

Al seu torn, Oriol Pintos va reivindicar que la creació de la unitat popular als Països Catalans també inclou “un sindicalisme combatiu i rupturista” que trenqui amb el “sindicalisme de concertació i del pacte”. “No defensem unes millors condicions d'explotació, sinó la construcció d'un model de producció alternatiu al capitalisme”, va explicar el militant de la COS. 

Pintos va traslladar la lluita contra l'atur i la precarietat als centres de treball evidenciant la necessitat d'empoderar la classe treballadora a través de la creació “d'assemblees plenament sobiranes que recuperin el seu poder de decisió” i que permetin incidir políticament en els centres de treball. Segons el militant de la COS, es tracta de fer visible “l'existència d'un conflicte de classe” entre les patronals i la classe treballadora que cal “vèncer organitzant-nos com a classe”. Per aquest motiu Pintos va recordar que una de les apostes polítiques de la COS és recuperar “la consciència i l'orgull de classe de la classe treballadora catalana” que ha estat arrabassat pel “sindicalisme majoritari”. 

Amb la voluntat de fer confluir la lluita al carrer i als centres de treball, Pintos va explicar que des de la COS es donarà suport actiu a la campanya 'Abril Roig' contactant amb les assemblees locals d'Arran que decideixin traslladar les seves accions al terreny sindical. 

Etiquetes: drets socials, notícia