Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Lluites i drets
  • Recuperem la Sala Ciutat trenca la mediació amb l'Ajuntament i presenta un informe tècnic favorable

Recuperem la Sala Ciutat trenca la mediació amb l'Ajuntament i presenta un informe tècnic favorable

El col·lectiu convoca una roda de premsa explicant els motius del trencament de la mediació acompanyats d'una membre d'Arquitectura Sense Fronteres que explica detalladament l'informe tècnic.

Roda de premsa davant la Sala Ciutat / AITOR PALACIOS

AITOR PALACIOS 8/04/2015

El col·lectiu “Recuperem la Sala Ciutat”, que va okupar el teatre el 24 de gener amb una aposta ferma per recuperar l’espai, avui ha tallat la mediació amb l’Ajuntament que des de finals de febrer es duia a terme a través del Col·legi d’Advocats de Manresa amb la intenció d’arribar a un acord que fos de grat per a les dues parts. Ho han anunciat en una roda de premsa on també ha assistit una membre d’Arquitectura Sense Fronteres, que conjuntament amb el Col·lectiu Volta han elaborat un informe tècnic on afirmen que l’edifici està en bon estat i que el col·lectiu no ha fet patir cap risc a les persones que han entrat a l'espai.

Les membres de l’assemblea han decidit acudir disfressades com a forma de protesta contra el seguiment policial i l’existència de fitxers il·legals per part de l’Ajuntament i els Mossos d’Esquadra, com van comprovar el mateix dia que Feliu Ventura anava a actuar a l’espai i l’Ajuntament va precintar la Sala. Aquell dia moltes persones que havien transitat l’espai i que mai van ser identificades per part de la policia van rebre al seu domicili el BAN on s’informava que l’Ajuntament ja no es feia responsable de la seguretat de les persones que entraven a l’espai i per tant precintaven les portes de l’immoble.

Segons membres del col·lectiu, la mediació ha estat l’eina que ha fet servir l’Ajuntament per a anul·lar les activitats del col·lectiu "de la manera menys sorollosa i més elegant", ja que una de les condicions imposades per a mediar era no fer activitats a l’interior de la Sala, i el col·lectiu en respectar-la ha hagut de recórrer a d'altres espais o al carrer per a dur a terme les activitats, obtenint com a resultat que el suport veïnal no hagi estat l’esperat pels ocupants. A més a més, tot i que per part de l’Ajuntament es parlava de "bona fe", el segon dia van començar tallant el subministrament elèctric i al cap d’uns dies el de l’aigua.

Una altra participant del projecte ha exposat el projecte redactat per la Sala Ciutat, on parlen de la seva intenció de voler ajudar al desenvolupament artístic de la ciutat més enllà de l’exhibició, creant un espai on els artistes de la ciutat puguin dur a terme les seves inquietuds artístiques, i puguin trobar-se, establir sinergies amb altres artistes, teixir una xarxa de gent vinculada a l’art i a la cultura, realitzant la programació de manera participativa, i implicant les persones del barri i la ciutat en el projecte, creant un espai intergeneracional i situant així el Barri de les Escodines dins del mapa cultural de la ciutat. Al final del projecte, afirmen que el model d’autogestió veïnal, sense demanar ni dependre de les institucions és molt menys costós econòmicament i molt més interessant socialment.

Tot seguit ha estat el torn de l’Eva, membre de la comissió local d’Arquitectura Sense Fronteres que ha exposat les conclusions de l’informe tècnic elaborat per Arquitectura Sense Fronteres i pel Col·lectiu Volta. Segons l’informe, tant la part A (pati de butaques i caixa escènica) com la part C (perimetral que fa mitgera amb la Capella del Rapte) presenten un bon estat de conservació i no tenen problemes estructurals. Únicament la part B presenta problemes en l’últim forjat a causa de l’abandonament de la sala durant els anys que ha estat tancada, ha destacat però, que les persones de Recuperem la Sala Ciutat des del principi es van adonar d’aquest problema i van actuar apuntalant la zona i restringint el pas d’usuàries a la zona, habilitant una altra entrada. L’informe realitzat per ambdós col·lectius d’arquitectes, també parla de les actuacions a dur a terme per a solucionar el problema, algunes d’elles ja iniciades pel mateix col·lectiu.

A continuació, una nova persona disfressada ha incidit en els motius de l'okupació, i ha explicat que hi ha coses que no calen ser demanades perquè el sistema no les permet. Amb la frase "Okupar és responsabilitzar-se" ha volgut fer saber que les persones que han entrat a l'espai sempre han estat conscients que obrir l'espai era fer-se responsables de tot el que passava a dins. I que l'Ajuntament, tot i mostrar-se dòcil i dialogant, segueix amb la seva dèria d'enderrocar espais culturals, com va fer amb el Cinema Muralla i han intentat amb el Teatre Conservatori, mentre només potencien espais d'oci elitista. En aquesta línia, afirmen que no han escoltat cap de les propostes del col·lectiu, i que mentre es mostraven amb actitud dialogant, el segon dia van tallar el subministrament elèctric i dies després l'aigua.

L'última intervenció ha anat encarada a parlar de futur de la Sala Ciutat. "Nosaltres no volem que enderroquin la sala, i ells sí", volem continuar amb el projecte de la Sala amb la mateixa essència que es va construir, finançant-lo amb aportacions populars. Sent un espai "creador de contracultura", oferint espectacles fora dels models culturals dominants. Han finalitzat la roda de premsa anunciant l'activitat que es durà a terme demà a l'Ateneu la Sèquia amb una xerrada i debat amb el projecte d'autogestió veïnal Can Batlló. Alhora, han anunciat la pròxima data d'obertura de la Sala, el dimecres vinent 15 d'abril a les 19 h amb la projecció del documental 'Temps de CanVi(e)s' que parla del conflicte del barri de Sants que va tenir el seu punt àlgid el maig del 2014, amb el desallotjament del Centre Social Okupat Can Vies.

Etiquetes: notícia