Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Lluites i drets
  • La vaga indefinida contra Telefònica – Movistar s'estén al Bages amb un 100% de seguiment

La vaga indefinida contra Telefònica – Movistar s'estén al Bages amb un 100% de seguiment

Subcontractats i autònoms afirmen que han perdut la por perquè no tenen res a perdre. Exigeixen la derogació del nou contracte mercantil i la millora de les condicions laborals

Central Bonavista situada al Passeig de Pere III de Manresa / Meritxell Brun
Central Bonavista situada al Passeig de Pere III de Manresa / Meritxell Brun

MERITXELL BRUN  11/04/2015

Des del 7 d'abril el personal tècnic de la contracta "Cobra", de les empreses subcontractades i els autònoms que treballen a la comarca del Bages per a Telefònica – Movistar estan en vaga indefinida per exigir millores laborals i la retirada del nou contracte mercantil que la multinacional ha signat amb les empreses col·laboradores. El personal subcontractat i autònom ha manifestat que vol aconseguir un “contracte digne”, un “salari just” i la jornada laboral de vuit hores, a més a més de la derogació del nou contracte que agreujarà la seva situació. El contracte inclou una rebaixa substancial del barem aplicat a les feines que fan els tècnics i, per tant, implica la reducció salarial i un increment inassolible de la jornada laboral. Els treballadors de Manresa afirmen que, si s'aplica aquesta modificació, hauran “de deixar la feina” perquè no poden “treballar més hores” per mantenir un sou que els permeti sobreviure. “Hem perdut la por perquè no tenim res a perdre”, han expressat. 

La vaga, que va començar el 28 de març a Madrid, s'ha estès a la resta de l'Estat espanyol i a la comarca del Bages presenta un seguiment del 100%. Els vaguistes calculen que l'aturada ha provocat que hi hagi unes 200 avaries a la comarca que no s'han resolt, tot i que afirmen que no poden conèixer la incidència real de la vaga perquè Telefònica no proporciona aquesta informació.

A la capital bagenca, subcontractats i autònoms es planten cada dia davant les dues centrals de la companyia de telecomunicacions per fer piquets informatius i insten els tècnics de la plantilla de Telefònica-Movistar a solidaritzar-se amb la seva lluita.

La fragmentació i la precarització de la classe treballadora a través de la subcontractació

Des de fa anys, l'estratègia de Telefònica – Movistar és reduir la plantilla per externalitzar la mà d'obra a través del negoci de la subcontractació. La multinacional contracta directament un grup d'empreses, anomenades “contractes” (Abentel, Cotronic, Cobra, Comfica o Elecnor, entre d'altres), i cadascuna d'aquestes empreses en contracta unes altres, les “subcontractes”. Les contractes també han apostat per disminuir la plantilla a partir de la conversió del seu personal en autònom (falsos autònoms). Aquesta situació també s'ha viscut a Manresa amb Cobra, l'única contracta que opera al Bages.

Telefònica paga les seves empreses col·laboradores mitjançant un sistema per punts segons el qual cada servei que fan els tècnics té una puntuació o barem. Les reiterades rebaixes del preu dels serveis (o barem) que presten les contractes a la multinacional han estat assumides pel personal subcontractat i autònom, que ha vist com empitjoraven les seves condicions laborals i salarials, per tal d'evitar que el marge de benefici de les contractes disminuís.

A banda d'aconseguir mà d'obra més barata, amb aquesta modalitat de contractació Telefònica-Movistar també aconsegueix fragmentar la classe treballadora i dificulta, així, l'articulació d'una resposta unitària que freni la creixent precarització. No obstant això, el personal de contractes, subcontractes i autònom ha fet possible una vaga històrica, unint-se per primera vegada en una mateixa lluita per defensar els seus interessos de classe. 

La plantilla bagenca ha denunciat que la precarietat laboral en aquest àmbit no és cap novetat, ja que amb cada nou contracte que la multinacional ha signat amb les empreses col·laboradores s'ha reduït el preu dels serveis i conseqüentment les condicions laborals han empitjorat. Els vaguistes han explicat que es veuen obligats a treballar 10 o 12 hores diàries per compensar les contínues rebaixes salarials que han quantificat en un 40% durant els últims tres anys. També han revelat que les exigències de producció imposades provoquen que hagin de treballar cada dia, fins a l'extrem de tenir dos dies de descans al mes, ha lamentat un d'ells.

En el cas de Cobra, a Manresa la plantilla ha d'aconseguir un mínim de 215 punts mensuals. Segons ha denunciat un dels treballadors d'aquesta contracta, molts treballadors deuen diners a l'empresa perquè no assoleixen aquests objectius de producció. Per aconseguir la quota mínima, però també per contrarestar les disminucions del preu del barem, els treballadors declaren que es veuen forçats a no adoptar les mesures de prevenció de riscos laborals per invertir el mínim temps possible i, així, poder fer més serveis. 

A tot plegat s'hi afegeixen les penalitzacions salarials que s'apliquen a les treballadores si la clientela valora amb menys d'un 9 el seu servei. Des del març s'ha establert una prova pilot que reforça aquest règim sancionador: els tècnics també han de vendre productes i serveis de Telefònica quan fan un servei de reparació o instal·lació sota la coacció de ser penalitzats.

CCOO i UGT: “una vaga pactada amb la patronal”

El sindicat AST va convocar la vaga indefinida a tot l’Estat espanyol per donar cobertura legal a les vaguistes. La CGT i Cobas han donat suport a les mobilitzacions i s’afegiran a la convocatòria a partir del 14 d’abril. Per la seva banda, CCOO i UGT han anunciat que convocaran aturades de 48 hores setmanals durant el mes d’abril, a partir del dia 15. UGT adopta aquesta decisió després d’haver assegurat que la vaga estatal era “il·legal” perquè està convocada “per un sindicat minoritari”, segons han explicat els vaguistes de Manresa que van rebre la visita d’un membre d’UGT i els va suggerir que anessin a treballar i abandonessin la mobilització al·legant el seu caràcter “il·legal”. 

Els vaguistes també denuncien que la vaga de CCOO i UGT està “pactada amb la patronal” i en qüestionen la legitimitat i utilitat. “No ens serviria de res aquesta vaga perquè l’endemà hauríem de treballar el doble”, exclamen els treballadors. 

Etiquetes: drets socials, notícia