Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès

Una assemblea ciutadana per caminar cap al "Municipi Lliure"

Afirmen que els i les activistes dels moviments socials " ens hem d'organitzar per crear una proposta de model de ciutat a través d'una nova institució popular"

Roda de premsa a la plaça Major de Manresa/ Jordi Bordes
Roda de premsa a la plaça Major de Manresa/ Jordi Bordes


JORDI BORDES 29/04/2015

Avui a la plaça Major de Manresa tres membres del Procés Embat Catalunya Central, una xarxa de militants provinents de l'anarquisme social, ha fet una proposta de programa polític anomenada "Alternativa Llibertària" amb la intenció de caminar cap a un "Municipi Lliure".

Des del Procés Embat afirmen que han realitza't un "anàlisis previ sobre la situació social i econòmica a Manresa". Aquest anàlisis els porta a afirmar que "la crisi econòmica que arrosseguem des de fa 7 anys s'anirà enganxant amb altres crisis" com ara les crisis "ecològica, climàtica o energètica", i que entre elles s'aniran "retroalimentant".
Afirmen que en aquest context de crisi Manresa s'està quedant "despenjada" de la forma en la qual s'està configurant el "sistema capitalista global", que cada cop queda més articulat per una "xarxa global de ciutats" com Barcelona, París, Londres, Hong kong o Tokio. Segons Embat, des d'una lògica capitalista, Manresa només pot tenir una mínima "viabilitat econòmica" de futur conformant-se com una "perifèria subsidiària de Barcelona". Destaquen que la política de grans esdeveniments  o campanyes turístiques com "Manresa 2022" són una mostra que les elits manresanes no han trobat cap model econòmic viable, i que això és una fugida cap endavant. Defineixen aquest model productiu i econòmic cap on camina la ciutat com un "model molt feble" que provocarà que no estiguem preparats per futures crisis.

Destaquen que la societat manresana està "fragmentada" a nivell polític i un fet que ho demostra són els "10 partits que es presenten a les municipals, que representen 10 models de societat diferents", sense comptar amb els que no es presenten. A més a més aclareixen d'entrada que "l'estructura de l'administració pública de l'Estat espanyol" fa inviable la creació d'una "societat diferent" al model neoliberal actual. En aquest sentit critiquen que els partits no estan explicant que "l'Estat margina l'administració local" a tots els nivells, una de les qüestions claus, al seu entendre, per a una hipotètica sortida utilitzant les institucions existents. A partir d'aquestes crítiques, al seu parer la solució a aquests problemes "no passa per les institucions", ja que a través d'elles no es poden realitzar "canvis profunds".

La seva aposta es concreta en la creació d'una "Assemblea Ciutadana dels moviments populars".  Aquesta assemblea està convocada pel dia en que es constitueixen els ajuntaments, el proper 13 de juny. Afirmen que aquesta assemblea hauria de conduir "un procés i una revolució de canvi lent" en què s'hauria d'implicar "una gran majoria de la població". Aquesta assemblea, concebuda inicialment només com a confluència de les persones que estan organitzades en la societat civil manresana, es planteja que hauria de tenir un funcionament "formal" on les persones participin a "títol individual". Per això fan una crida a totes les persones que participen als moviments socials a participar-hi per constituir-la com un contrapoder diferent del Consistori. L'assemblea a més a més hauria de potenciar assemblees de barri i assemblees de sector, com ara en sanitat i educació, aquí sí amb "participació totalment oberta". Una altra de les funcions seria realitzar anàlisis i radiografies de la situació en què es troba en diferents àmbits la ciutat de Manresa, cosa que al seu entendre "pràcticament no està fent ningú".

En conclusió declaren que aquesta assemblea hauria d'exercir una doble funció paral·lela, per una banda de "contrapoder" i per l'altra de pressió a l'Ajuntament. També insten a les militants dels diferents partits que ho desitgin a participar a títol individual en aquesta assemblea.

Les mesures prioritàries d'aquesta assemblea haurien de passar per la municipalització dels serveis públics sota control social, per la "cura de la ciutat" amb la creació d'un pla d'habitatge adaptat a les necessitats de les persones i també per acabar amb la gentrificació del barri antic, per afrontar la "redistribució de la riquesa" i convertir Manresa en una ciutat sobirana pel que fa als aliments i energia. Això faria una societat capaç d'afrontar un "futur incert" que estimen que no serà molt positiu en els pròxims anys.

Preguntats per si la CUP no representa ja aquesta alternativa, han afirmat que per més que la CUP guanyés les eleccions no podria per si sola revertir la situació actual, ja que "les lleis de l'Estat limiten les opcions de canvi". Un dels motius que esgrimeixen és que "el finançament de l'Ajuntament depèn en gran mesura dels crèdits de la banca i de les aportacions de l'Estat", i que la major part dels impostos produïts a Manresa com l'IVA o l'IRPF marxen a Madrid i després s'ens en torna una petita part. En aquest sentit han afegit que cap partit ha posat mai sobre la taula aquest fet, i de fet les últimes mesures apunten a una retallada de les atribucions de les administracions locals, cosa que les farà "obsoletes". Per tot això proposen un model de societat nou que anomenen "Municipi Lliure" per construir "una Manresa viable en temps de crisi aparentment permanent".

Etiquetes: notícia