Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès

La manifestació anticapitalista recorre els carrers de Manresa

Durant els transcurs de la manifestació s'ha denunciat i assenyalat empreses com Tous, Telefònica, Mango, Zara, La Caixa o CatalunyaCaixa, sindicats com Comissions Obreres i UGT o el partit Convergència Democràtica de Catalunya.

Imatge: Meritxell Brun
Imatge: Meritxell Brun

JORDI BORDES 01/05/2015

Sota el lema "Som la clau del treball" 400 persones s'han manifestat pels carrers del centre de Manresa aquest 1r de maig, dia de la classe treballadora. La manifestació, que ha començat a la Ben Plantada i ha seguit pel Passeig de Pere III, ha anat sumant persones durant el recorregut. A la manifestació convocada per la Coordinadora per la Transformació Social contra el Capitalisme i el Patriarcat del Bages (CTS) també s'hi ha pogut veure la presència dels vaguistes de Telefònica.

La marxa ha fet diverses aturades per denunciar, a través de pintades i boles de pintura, diferents empreses com Telefònica, Mango, Zara, CatalunyaCaixa, La Caixa, Tous, sindicats com Comissions Obreres i UGT i partits com Convergència Democràtica de Catalunya, a qui culpabilitzen de la situació de precarietat de les treballadores.

A les diferents pancartes es podien llegir lemes en solidaritat amb les encausades del parlament, lemes anticapitalistes com "Al capitalisme no se'l discuteix, se'l destrueix", de la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme com "Els aturats d'avui als desnonaments de demà" o de l'assemblea de joves Arran Manresa "El jovent construïm el futur, apostem pel socialisme". Durant el recorregut els manifestants han cridat càntics en solidaritat amb els vaguistes de Telefònica i en contra de l'empresa titllant-la "d'explotadora", també hi ha hagut espai per càntics en solidaritat amb les encausades del Parlament, de denúncia dels sindicats majoritaris com "Comissions i UGT sindicats del poder" o càntics feministes com "sense les dones no hi ha revolució".

Durant la manifestació les organitzadores han detectat, davant la botiga de Tous, la presència de policies de paisà dins la marxa, i immediatament han estat expulsats de la mateixa.

La marxa reivindicativa s'ha acabat a la plaça Major amb la lectura de tres manifestos, per part de la CNT, del comitè de vaga de totes Bages-Moianès, i de la CTS.
En el manifest de la coordinadora de col·lectius que convocava la manifestació s'afirmava que sortien al carrer aquest 1r de maig per "retre homenatge a totes les persones anònimes i incansables que han fet de cada dia un dia de lluita". Han aprofitat també per denunciar les darreres reformes laborals i de les pensions, les privatitzacions o el TTIP i el TISA, destacant que "constitueixen greus atacs contra la classe treballadora". No han faltat les referències feministes denunciant la "doble explotació" que pateixen les dones per part del "capitalisme patriarcal", un sistema que "s'enriqueix a costa dels treballs gratuïts que fem en l'àmbit privat". Tampoc a les migrades de classe treballadora que pateixen el "racisme institucional i social, les deportacions il·legals i les presons-CIE's". Han cridat a fer una aposta a "crear alternatives" a un sistema capitalista i patriarcal que han qualificat de "pervers i despòtic". Per acabar i fent referència al lema de la manifestació han cridat "ens volen precàries, submises i desorganitzades perquè som la clau del treball".

Etiquetes: notícia