Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Lluites i drets
  • Els Mossos d'Esquadra acusen un dels vaguistes de Movistar d'haver fet pintades durant la manifestació del 1r de maig

Els Mossos d'Esquadra acusen un dels vaguistes de Movistar d'haver fet pintades durant la manifestació del 1r de maig

Els Mossos també van assegurar que la manifestació era “il·legal”. “El tracte va ser despectiu”, afirma un dels vaguistes

Manifestants pinten l'exterior de la joieria Tous (C/ d'Àngel Guimerà) / Meritxell Brun
Manifestants pinten l'exterior de la joieria Tous (C/ d'Àngel Guimerà) / Meritxell Brun

MERITXELL BRUN 03/05/2015

“Si no hicieseis 'pintaditas' no estaríamos aquí”, va etzibar un agent dels Mossos d'Esquadra a cinc vaguistes de Movistar després d'obligar-los a sortir dels seus vehicles. Els agents van identificar i registrar els cinc vaguistes amb l'excusa de la manifestació del 1r de maig que havia finalitzat feia gairebé tres quarts d'hora. Un dels Mossos va acusar obertament un dels vaguistes de ser l'autor material de les pintades que es van fer durant la marxa i va comunicar-li que rebria una notificació al seu domicili. Segons l'agent, un dels seus companys va veure que el vaguista feia les pintades. No obstant això, les persones que duien a terme aquestes accions estaven totalment tapades – de cap a peus – i, per tant, identificar-les a simple vista era una tasca pràcticament impossible, tal com va poder constatar l'equip de redacció d'aquest mitjà. Durant el registre, els Mossos d'Esquadra tampoc van trobar cap objecte o marca a la roba que el pogués relacionar amb els fets. Cap prova, només les paraules d'un agent. Per la seva banda, el vaguista nega haver fet les pintades i denuncia que el tracte que va rebre per part dels agents va ser “despectiu”. Els seus companys també desmenteixen la versió policial. 

A més, els agents dels Mossos d'Esquadra van recriminar als vaguistes que havien participat en una manifestació “il·legal”. Malgrat les afirmacions dels agents, la normativa vigent estableix que una manifestació no comunicada no és sinònim d'una manifestació il·legal. Tanmateix, membres de la Coordinadora per la Transformació Social del Bages (CTS) han confirmat que els agents dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Local que van estar presents durant la marxa no van establir cap diàleg amb els col·lectius organitzadors. També cal tenir en compte que, a excepció de les organitzadores, les persones que participen en una manifestació no comunicada no poden ser sancionades per aquest fet.

L'operatiu policial va tenir lloc l'1 de maig, a la rotonda de l'Avinguda Universitària de Manresa, uns 40 minuts després que finalitzés la manifestació organitzada per la CTS amb motiu del dia de la classe treballadora. Els vaguistes expliquen que els agents els van seguir amb cotxe durant uns minuts, des del carrer d'Abat Oliba fins a la rotonda de l'Avinguda Universitària on els van obligar a parar. “A la cruïlla del carrer del Bisbe Torres i Bages amb el carrer d'Abat Oliba, un cotxe dels agents de paisà es va col·locar entre nosaltres [entre els dos vehicles que conduïen els vaguistes]. Després, a l'Avinguda de les Bases de Manresa, s'hi va afegir una furgoneta dels Mossos i vam continuar per l'Avinguda Universitària fins que a la rotonda vam parar tots”, relata un dels vaguistes. El dispositiu policial estava format per agents de l'ARRO, dues patrulles de l'USC i agents de paisà. 

La marxa anticapitalista i feminista unitària

El 1r de maig a Manresa va estar marcat per la manifestació anticapitalista i feminista que va organitzar la CTS (integrada per Acció Lila, l'Ateneu Popular la Sèquia, Arran, CNT, CUP, Endavant i PAHC). Durant la marxa, algunes persones encaputxades van fer pintades i van tirar pintura a diversos establiments comercials de multinacionals, entitats bancàries i a les seus de CCOO, UGT i CDC. Les manifestants van acompanyar aquestes accions amb la lectura de manifestos, a través dels quals van assenyalar les multinacionals, els bancs, els sindicats majoritaris i els partits polítics, que estan o han estat al poder, com a culpables de la situació d'empobriment i explotació que pateix la classe treballadora.

Galeria de fotografies de la manifestació: https://plus.google.com/photos/110249840027744655459/albums/6144281364927562977?authkey=CIWzrOrC1KWZ2wE 

Etiquetes: drets socials, notícia