Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Lluites i drets
  • Laia Torrens: «Si nosaltres deixem de fer les feines a casa o fins i tot deixem de tenir criatures el món no funcionaria»

Laia Torrens: «Si nosaltres deixem de fer les feines a casa o fins i tot deixem de tenir criatures el món no funcionaria»

«Les dones movem el món i ara l'aturarem, i la forma que tenim d'aturar-lo és atacant el sistema capitalista, ja que no totes nosaltres podem fer una vaga productiva, la fem a la inversa. Ja que es una nova manera de tocar i bloquejar el sistema productiu i els seus beneficis, explica Torrens»

ANNA PERARNAU 18/05/2015

 Avui entrevistem a Laia Torrens (Manresa, 1993) activista feminista de la ciutat de Manresa, militant del col·lectiu Acció Lila i del Comitè de Vaga de Totes Bages-Moianès. En aquesta entrevista ens explica què és la vaga de totes, com emergeix la idea de crear un comitè intercomarcal i quins són els objectius que es marquen de cara el 19 de maig i com encaren el moviment amb prospectiva.

Què és la Vaga de Totes?

La  Vaga de Totes (VDT) és un moviment que neix de forma assembleària des dels moviments feministes, i va encarat a visualitzar totes les feines que fan les dones a nivell reproductiu i domèstic, que la cultura capitalista i patriarcal té invisibilitzades.

Aquest moviment va néixer fa cosa d'un any. El primer acte que es va fer de la Vaga de Totes va ser el 22 d'octubre i arran d'això va sorgir un moviment molt fort, va haver-hi molta més gent de la que es pensava que hi hauria, a la convocatòria del 22 d'octubre, i llavors es va decidir seguir endavant amb la Vaga de Totes que ha anat creixent progressivament des d'aleshores.

Al principi va començar amb comitès de barri a nivell de Barcelona i mica en mica s'ha anat expandint arreu dels Països Catalans.

El comitè Bages-Moianès neix arran de la idea que el col·lectiu feminista d'Acció Lila va prendre la decisió de què volia tirar endavant amb la VDT. Ens vam posar en contacte amb tot d'associacions de dones del Bages i el Moianès, i llavors vam fer la primera assemblea oberta de dones que va tenir molt èxit, ja que hi van participar una trentena de dones de diversos col·lectius i associacions d'ambdues comarques, i des de llavors vam començar a treballar la VDT.


A què us referiu quan parleu de vaga de consum?

La idea de fer una vaga sorgeix de reapropiar-la com a eina de reclam. La vaga s'ha entès els darrers anys com a una vaga del món laboral i la resta de persones que no en formen part queden automàticament invisibilitzades. Per això volem encarar aquesta vaga com una "vaga de consum" perquè nosaltres som les que sortim al carrer, les que comprem les coses de casa, cuidem als nens i nenes i d'aquesta manera volem demostrar i fer evident que si nosaltres deixem de comprar, si nosaltres deixem de fer les feines a casa o fins i tot deixem de tenir criatures el món no funcionaria, en el sentit que no hi hauria mà d'obra i per tant no podria seguir endavant el sistema capitalista. I per això volem visibilitzar-ho trencant amb aquest consum, dient al món que ja està bé, que si les dones movem el món ara l'aturarem, i la forma que tenim d'aturar-lo és atacant el sistema capitalista, ja que no totes nosaltres podem fer una vaga productiva, la fem a la inversa. Ja que és una nova manera de tocar i bloquejar el sistema productiu i els seus beneficis.

 

El comitè Bages-Moianès emergeix fa relativament poc respecte altres comitès de Vaga de Totes. D'on sorgeix la idea de crear un comitè de vaga a nivell intercomarcal?

Aquí a Manresa el comitè ha nascut des de fa relativament molt poc temps, fa cosa d'un mes i mig, i des de llavors hem anat intentat visibilitzar la vaga però tenim clar que el 19 de maig no acaba aquí.

Els actes que fins ara hem fet com a comitè de Vaga de Totes han estat fer una xerrada el dia 30 d'abril des de la Coordinadora per la Transformació Social del Bages (CTS), on vam explicar què era la vaga de totes. El cap de setmana passat vam estar al passeig de Manresa visibilitzant la vaga, on vam fer un plafó amb un diagrama, i en el diagrama la gent que passava pel carrer enganxava un gomet segons creia que estaven repartides les tasques domèstiques. Llavors era una forma de, nosaltres com a comitè de Vaga de Totes i com la gent que passava pel carrer  s'adonés de qui feia segons quines tasques a casa. I una de les coses curioses que és el que més es va veure és que, per exemple, que la feina relacionada amb el bricolatge era la tasca que més feien els homes. Les dones pràcticament no se'n encarregaven d'aquestes feines i, com sempre s'ha dit, les dones sempre s'encarreguen més del treball de cures i domèstic, és a dir, de la cura dels fills i filles, de la cuina, de la neteja, etc. Va ser una activitat interessant ja que també pensàvem que no hi hauria gaire participació però va venir molta gent. La gent del carrer estava interessada en el que estàvem fent. I moltes dones ens explicaven com es repartien les tasques domèstiques amb els seus marits... i acabaven dient que elles ho feien gairebé tot.

Com s'encara la vaga de consum que es preveu pel 19 de maig al Bages i al Moianès?

La Vaga de Totes que està prevista pel 19 de maig, a Barcelona està encarada una mica més cap al consum, ja que vol denunciar el sistema de mercat que invisibilitza les feines domèstiques que fan majoritàriament les dones. Vol dir prou a l'increment de costos dels serveis bàsics, que el cost de l'electricitat i l'aigua ha augmentat i tot això ens afecta tan de forma directa com indirecta, no? Perquè si amb prou feines arriben ingressos perquè nosaltres invertim més temps a casa, doncs això també ens fa més difícil sobreviure. Volem rebutjar la pressió consumista a la qual estem sotmeses, ja que el sistema capitalista-patriarcal sempre ens intenta fer creure que hem de consumir, consumir i consumir i que hem de tenir molta roba, i que necessitem tenir més coses que ningú. Volem també impugnar els cànons de bellesa i en aquest sentit, volem trencar amb què les dones han de seguir l'estereotip de bellesa que promociona aquest sistema capitalista-patriarcal de 90-60-90, hem de ser primes, boniques segons els seus cànons i també volem rebutjar la imposició de talles. Que als aparadors hi hagi talles extremadament primes, que mostrin que la dona és dèbil i que ha d'estar pràcticament malalta per ser bonica.

Aquí, a nivell de Bages i Moianès, no estem encarant la Vaga de Totes com una vaga de consum, ja que el comitè ha nascut relativament fa poc i no tenim encara les eines suficients com per treballar-ho tant en aquest sentit. I el que ens proposem és sobretot visibilitzar-nos i intentar aconseguir que més dones es sumin al comitè de vaga o s'assabentin de per què es vol fer aquesta vaga.

Els actes que tenim previstos de cara en endavant són el dia 18, que farem un passi de la pel·lícula "Criadas y señoras" a la Sala Ciutat, a les 19:30h. Després quan s'acabi la pel·lícula, anirem a la Plaça Major a fer una cassolada. I el 19 al matí hem programat anar al mercat de la Font amb un davantal. Amb aquesta idea, ja que el 19M s'encara cap a una vaga de consum, com que les dones som qui més van al mercat, ho veiem com una forma de visibilitzar allò que fan. I explicar a la gent per què volem fer vaga i per què l'encarem cap al consum.

Passat el 19M com plantegeu donar continuïtat a la Vaga de Totes?

Plantegem estendre la Vaga de Totes per tots els pobles de les comarques i tirar endavant, fent que els pobles també tinguin informació, que hi hagi més dones i de diferents pobles que es sumin al comitè de vaga. I que llavors quan es faci un altre acte com ara el que es va fer el 22 d'octubre o ara el 19 de maig, doncs que tinguem moltes més forces per tirar endavant amb la Vaga de Totes.

Alhora ens plantegem incloure altres branques al projecte. És a dir, la VDT és una vaga reproductiva, és una vaga per mostrar el treball de cures i domèstic però també hi ha moltes altres situacions que ara mateix no estem treballant, com ara la feina reproductiva entre relacions homosexuals, com funciona, com els afecta el paper de l'Estat, quin paper hi juga la societat, tot això treballar-ho des del comitè de vaga de totes ja que entenem que manté una relació amb el que el moviment planteja.

Tenim clar que el moviment de Vaga de totes no acaba el 19 de maig. Continuarem fent assembles del comitè de Vaga de Totes Bages-Moianès quinzenalment o mensualment. Tenim creat un perfil de facebook i twitter a través del qual la gent ens pot enviar tota mena de dubtes, informació i suggerències.Etiquetes: feminisme, entrevista