Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès

La quarta de PxC a Sant Joan, candidata d’Alianza Nacional el 2008

Jesica Dolon formava part de la llista d’AN encapçalada per Juan Manuel Soria, un dels dirigents de la banda neonazi “Frente Anti Sistema”. Els moviments socials del Bages s'oposen al discurs racista de PxC

Candidatura d'Alianza Nacionales a les eleccions estatals de 2008, on Jesica Dolon hi figura com a número 3
Candidatura d'Alianza Nacional a les eleccions estatals del 2008, on Jesica Dolon hi figura com a número 3

REDACCIÓ BAGES 22/05/2015

Els primers [de la llista] som gent d’aquí, que coneixem la situació, que coneixem el partit i que ens coneixem entre nosaltres”, explicava la cap de llista de PxC a Sant Joan de Vilatorrada, Inma Cervilla, en una entrevista a Ràdio Sant Joan. Una d’aquestes persones que ocupa una de les primeres posicions és Jesica Dolon, la número quatre. No és la primera vegada que Dolon es presenta a unes eleccions, ja ho havia fet a les estatals del 2008 com a número tres pel partit neonazi Alianza Nacional a la circumscripció de València. La llista estava encapçalada per Juan Manuel Soria, dirigent de la banda neonazi “Frente Anti Sistema(FAS). 

El FAS es dedicava a fer apologia de la ideologia nacionalsocialista i incitava l’ús de la violència contra la població migrada, homosexuals i opositors polítics. La banda va ser desarticulada el 2005 arran de l’operació Pànzer i la majoria dels seus membres van ser processats el 2014. Soria, que es troba en cerca i captura per la Interpol, no es va presentar al judici i s’especula que es troba a Tànger (Marroc). Finalment van ser absolts perquè el Tribunal, presidit pel magistrat Pedro Castellano, va anul·lar les escoltes telefòniques intervingudes per la Guàrdia Civil, que havien estat autoritzades pel Jutjat d’Instrucció número 1 de Carlet. Davant la decisió del Tribunal, l’acusació popular i la Fiscalia van traslladar el cas al Tribunal Suprem, on esperen que no es ratifiqui l’absolució. 

Durant la investigació del casfonts policials van confirmar la vinculació entre el FAS i Alianza para la Unidad Nacional, partit que el 2005 va ser refundat per Pedro Pablo Peña sota el nom d’Alianza Nacional. Així ho va concloure la Guàrdia Civil després d’analitzar una conversa del juliol de 2005 entre Peña i dos membres del FAS: “el primer que veus al local [del FAS] és un cartell d’AN (...) la gent sap que és el mateix”, afirmava Peña. A més, en el lloguer del local hi apareixia el nom de Juan Manuel Soria. En la mateixa direcció, la Marea va informar que molts membres del FAS van adherir-se a AN després de la seva desarticulació. 

Alianza Nacional (AN) és un partit que forma part de la plataforma ultradretana “La España en Marcha” i es declara “hereu dels feixismes europeus” i d’ideologia nacionalsocialista. El seu president, Pedro Pablo Peña, és contundent en aquest sentit i assegura que una part d’AN “no frega el nazisme”, sinó que “l’abraça”. Peña ha estat acusat i empresonat per intentar atemptar contra familiars de presos d’ETA i ha protagonitzat diferents episodis d’incitació a l’odi i la violència, en els quals ha afirmat que a Catalunya “no hi haurà secessió si no és a base de molta sang”. Altres militants d’AN són ben coneguts pel moviment antifeixista, com el cas de Pedro José Cuevas, l’assassí confés del jove antifeixista i independentista Guillem Agulló. Cuevas també va estar implicat al FAS i, segons les escoltes telefòniques, era una de les persones que subministraven les armes. Segons les mateixes escoltes també va estar involucrat en almenys una pallissa contra una persona d’estètica punk. 

L’oposició antiracista dels moviments socials

La presència de PxC al Bages ha comportat diferents mostres de rebuig per part dels moviments socials. Durant aquesta legislatura, a Manresa s'han viscut diversos actes d'oposició als actes racistes de la candidatura, entre els quals destaca la campanya "No alimentis al racisme", que va aconseguir bloquejar el recapte d'aliments "pels de casa" organitzat per Plataforma al mercat de la Font dels Capellans el juliol del 2014. El passat mes de març Unitat Contra el Feixisme i el Racisme del Bages (UCFR Bages) va organitzar una marxa de rebuig al partit racista amb motiu del dia internacional contra el feixisme i el racisme. 

El moviment antifeixista ha alertat diverses vegades sobre el perill que suposa per la convivència el discurs xenòfob de PxC. En el transcurs d'aquesta campanya electoral, UCFR Bages també va demanar en un comunicat adreçat a diversos mitjans de comunicació que no es "convidin a actes, debats o tertúlies a representants de partits que com, Plataforma per Catalunya, fan propaganda electoral incitant l’odi".

Per altra banda, a Santpedor la presentació de la candidatura de PxC ha estat rebuda amb sorpresa i indignació per part de diversos moviments socials del poble. El Grup de Suport de la CUP de Santpedor ha estat recollint adhesions a un manifest de rebuig al partit racista durant les últimes setmanes segons el qual "PxC representa una amenaça molt greu per a la nostra convivència". El grup polític també va convocar, juntament amb l'assemblea de joves el Graner, una concentració sota el lema "Donem l'esquena al feixisme i al racisme" dimarts passat amb motiu de l'entrevista que Ràdio Santpedor estava fent en aquell moment al cap de llista del partit.

Etiquetes: antifeixisme, antiracisme, eleccions, notícia