Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Lluites i drets
  • La PAHC assenyala el BBVA, un dels principals accionistes de Telefònica

La PAHC assenyala el BBVA, un dels principals accionistes de Telefònica

L'entitat financera té el 6,96% de les accions de la multinacional de telecomunicacions. José Maria Abril Pérez, Vicepresident del Consell d'Administració de Telefònica, també ocupa el càrrec de Director General de l'Àrea de Presidència del BBVA.

Oficina del BBVA al Carrer Guimerà de Manresa / Meritxell Brun
Oficina del BBVA al Carrer Guimerà de Manresa / Meritxell Brun

MERITXELL BRUN 04/06//2015

“Movistar precaritza. BBVA còmplice. Solidaritat amb la revolta de les escales”. Són les frases que es podien llegir en els cartells que la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme del Bages (PAHCB) va col·locar ahir als vidres de dues oficines del BBVA a Manresa. Es tracta d'una acció de suport amb les treballadores subcontractades i falses autònomes que treballen per Telefònica-Movistar i que estan en vaga des de fa gairebé dos mesos. L'acció ha estat coordinada per les PAH de Catalunya i ha posat sobre la taula el vincle de Telefònica amb la banca. 

Els accionistes més significatius de la multinacional de telecomunicacions són La Caixa, el BBVA i el “fons voltor” BlackRock. Segons la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), l'entitat bancària amb més pes dins de Telefònica és La Caixa amb el 10,26% de les accions repartides entre CaixaBank (5,01%) i seva filial, la Fundació Bancària La Caixa (5,25%). El BBVA és el segon accionista amb el 6,96% de les accions, seguit de BlackRock que té el 3,76% de les accions. El vincle entre les dues entitats bancàries i la multinacional també s'observa en la composició de la Vicepresidència del Consell d'Administració, integrada per José Maria Abril Pérez, Director General de l'Àrea de Presidència del BBVA, i Isidre Fainé Casas, president de CaixaBank. El seu president, César Alierta Izuel -qui al mes cobra 706 vegades més que una treballadora subcontractada-, també forma part del Patronat de la Fundació Bancària La Caixa.   

Una vaga històrica

Des del 7 d'abril el personal tècnic de les contractes, subcontractes i autònoms que treballen per a Telefònica-Movistar estan en vaga indefinida per exigir millores laborals i la retirada del nou contracte mercantil que la multinacional ha signat amb les empreses col·laboradores. El contracte inclou una rebaixa substancial del barem aplicat a les feines que fan els tècnics i, per tant, implica la reducció salarial i un increment inassolible de la jornada laboral. Però tal com va denunciar la plantilla bagenca quan encara estava en vaga, la precarietat laboral en aquest àmbit no és cap novetat, ja que amb cada nou contracte que la multinacional ha signat amb les empreses col·laboradores s'ha reduït el preu dels serveis (o barem) i conseqüentment les condicions laborals han empitjorat. Els vaguistes van explicar que es veuen obligats a treballar 10 o 12 hores diàries per compensar les contínues rebaixes salarials que han quantificat en un 40% durant els últims tres anys. També van revelar que les exigències de producció imposades provoquen que hagin de treballar cada dia, fins a l'extrem de tenir dos dies de descans al mes.

Des de fa anys, l'estratègia de la companyia de telecomunicacions és reduir la plantilla per externalitzar la mà d'obra a través del negoci de la subcontractació. La multinacional contracta directament un grup d'empreses, anomenades “contractes” (Abentel, Cotronic, Cobra, Comfica o Elecnor, entre d'altres), i cadascuna d'aquestes empreses en contracta unes altres, les “subcontractes”. Les contractes també han apostat per disminuir la plantilla a partir de la conversió del seu personal en autònom (falsos autònoms). Aquesta situació també s'ha viscut a Manresa amb Cobra, l'única contracta que opera al Bages.

A banda d'aconseguir mà d'obra més barata, amb aquesta modalitat de contractació Telefònica-Movistar també aconsegueix fragmentar la classe treballadora i dificulta, així, l'articulació d'una resposta unitària que freni la creixent precarització. No obstant això, el personal de contractes, subcontractes i autònom ha fet possible una vaga històrica, unint-se per primera vegada en una mateixa lluita per defensar els seus interessos de classe. 

Etiquetes: drets socials, notícia