Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Lluites i drets
  • El runam abandonat d'Iberpotash es desperta amb el lema “No més sal”

El runam abandonat d'Iberpotash es desperta amb el lema “No més sal”

Arran Bages ha reivindicat la pintada per denunciar la salinització de les aigües

Pintada d'Arran Bages al runam salí de la Botjosa (Sallent) / Meritxell Brun
Pintada d'Arran Bages al runam salí de la Botjosa (Sallent) / Meritxell Brun

MERITXELL BRUN 06/06/2015

Les assemblees locals d'Arran Manresa, Navàs i Sallent (Arran Bages) han denunciat que ICL-Iberpotash és “responsable directe de la contaminació de l’aigua dels rius Llobregat i Cardener, i de multitud de fonts, aqüífers i rieres”. El jovent de l'Esquerra Independentista considera que “la permissivitat i el tracte de favor de l'administració pública” han permès que a la comarca s'acumulin a cel obert més de 70 milions de tones de residus salins “sense adoptar les mesures necessàries per evitar la contaminació” de les aigües a través de les filtracions i els vessaments. “L’aigua és un bé comú universal, indispensable per a la vida. No ha de convertir-se en un objecte d’especulació”, ha manifestat l'organització juvenil. Arran ha reivindicat la lluita ecologista sense obviar la crítica a la propietat i el benefici privats i els vincles de l'empresa amb l'Estat d'Israel: “volem denunciar que l’explotació dels recursos energètics de la comarca serveixi per l’enriquiment privat d’una empresa i uns accionistes que, a més, tenen forts lligams amb l’Estat i l’exèrcit israelians, culpables del genocidi del poble palestí”. 

Per denunciar públicament la contaminació de les aigües, les joves han fet una pintada de grans dimensions al runam salí de la Botjosa, situat a escassos metres d'una zona habitada i abandonat des de fa més de 30 anys. Segons dades de la plataforma Montsalat, la Botjosa ocupa 13,5 hectàrees i està formada per 4 milions de tones de residu salí d'una mina ja clausurada. La plataforma ecologista afirma que aquest runam està col·locat “damunt d'una terrassa fluvial i en salinitza l'aqüífer”. En aquest sentit, Montsalat ha manifestat que les anàlisis d'aigües que fan regularment evidencien que la contaminació que provoca la indústria minera “és un fet continuat”. Aquest fet també és conegut per l'Agència Catalana de l'Aigua, segons declaracions de l'exdirectiu Gabriel Borràs. Borràs va comparèixer davant del jutge com a testimoni i va afirmar que la salinització dels rius Cardener i Llobregat per l'explotació minera era “coneguda” des de feia dècades i va reconèixer que la indústria minera ha exercit una “pressió constant sobre les aigües”. I és que la mateixa sentència del Jutjat Penal núm. 1 de Manresa, del 19 de desembre del 2014,  afirma que la causa de la salinització de les aigües són els lixiviats que generen les escombreres o runams salins. Malgrat això, Lluís Fàbrega, responsable de Medi Ambient d'Iberpotash i ara imputat per un presumpte delicte ambiental, ha defensat que “el dipòsit salí està gestionat des d'una òptica mediambiental amb un conjunt de mesures preventives que permeten recollir l'aigua i canalitzar-la fins al col∙lector de salmorres”. 

Els residus generats per Iberpotash

Segons un informe de l'Associació EcoConcern, el residu que genera l'activitat minera al Bages supera, en volum, la producció de residus municipals de tot Catalunya. L'informe calcula que Iberpotash aboca entre 3 i 4 milions anuals de tones de residus que “haurien de ser considerats residus especials”. Els residus de la mineria de potassa, però, estan considerats com a “subproductes de classe B” i, a diferència del que s'exigeix a qualsevol municipi de Catalunya, no estan obligats a pagar cap cànon de deposició a l'administració pública. La plataforma ecologista Montsalat s'ha mostrat crítica amb aquesta situació i recorda que el residu que genera la filial d'ICL al Bages “iguala el total de residus industrials que produeix Catalunya” i afegeix que “Iberpotash duplica la contaminació industrial”.

Etiquetes: defensa territori, notícia