Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès

El Grup Informa, amb presència a Manresa, no paga les treballadores

Resposta Solidària ha denunciat públicament la situació de la plantilla i fa una crida a boicotejar els espais informatius del mitjà de comunicació. Joan Murcia, propietari del grup, ha afirmat que es tracta d'un problema de tresoreria que esperen “solucionar ben aviat” tot i haver declarat insolvent l'empresa de la qual depèn el mitjà

MERITXELL BRUN 16/07/2015

Vaig començar l'any 2015 igual com havia acabat l'anterior. Treballant amb les butxaques buides. Aquesta situació es va estendre fins al febrer, quan en qüestió de quinze dies em van abonar els deu dies del mes de novembre i la nòmina del mes de desembre. És tot el que he cobrat”. És així com un treballador acomiadat pel Grup Informa (grup de mitjans digitals locals amb presència a Manresa, el Vallès i Osona) va donar a conèixer la seva situació laboral. Ho va fer a través d'una carta publicada a la web de Resposta Solidària, un col·lectiu de Sabadell que treballa per donar una resposta col·lectiva als conflictes laborals. Segons el mateix treballador, “la situació es va anar fent cada cop més insostenible” fins que a l'abril la plantilla va forçar una reunió amb l'empresa, sense que es produís cap canvi. 

L'impagament de les nòmines no ha estat l'única qüestió denunciada per les treballadores. Segons expliquen, les hores extres no remunerades, el tracte degradant i els sous precaris també formen part de les pràctiques empresarials abusives del grup encapçalat per Joan Murcia. “S'aprofiten de la necessitat i la indefensió a la qual estem sotmesos els treballadors” i, en aquest cas, és “més greu” -afirma el treballador- perquè el grup de comunicació va contractar part de la plantilla a través del programa Incorpora de la Caixa “per obtenir subvencions” i no per “inserir-los laboralment”. En aquest sentit, Albert Grimau, membre de la Resposta Solidària, en declaracions a Mèdia.cat va manifestar que el modus operandi de Murcia ha consistit a contractar persones amb diversitat funcional i aturats de llarga durada per tal de “cobrar les ajudes i subvencions pertinents i després no abonar-los els sous o no fer-ho completament”.  I és que mentre l'empresa presumia d'oferir llocs de treball “a persones en risc d'exclusió social per tal de crear una societat més justa i amb les mateixes oportunitats”, la plantilla feia mesos que denunciava l'impagament de les nòmines sense que la direcció aportés cap solució. 

La Resposta Solidària ha qualificat el Grup Informa com “una estafa organitzada” creada per Joan Murcia amb “l'objectiu de lucrar-se a través de treball no remunerat en la seva totalitat”. De fet, el Grup Informa reconeixia en un comunicat un “endarreriment en el pagament de les nòmines” atribuït a un “problema de tresoreria” que esperen “solucionar ben aviat”. No obstant això, Murcia va presentar a principis de febrer la declaració d'insolvència de Comunicació Digital Vigamur, S.L., l'empresa de la qual depèn la xarxa Informa.

Etiquetes: GrupInforma, drets laborals, notícia