Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Lluites i drets
  • El ple de Manresa apel·la a la "manca de competències municipals" per no combatre la pressió estètica

El ple de Manresa apel·la a la "manca de competències municipals" per no combatre la pressió estètica

Només la CUP i DM van votar a favor de la moció presentada per Acció Lila i Arran Manresa

Sara Mas intervenint al ple /Manresainfo.cat
Sara Mas intervenint al ple /Manresainfo.cat

MERITXELL BRUN 28/07/2015

El col·lectiu feminista Acció Lila i l'assemblea de joves d'Arran Manresa van presentar, dijous passat, una moció al ple del consistori manresà per tal de combatre la pressió estètica que fomenten les multinacionals del tèxtil a través dels maniquins. Les seves demandes, però, no van prosperar perquè tots els grups municipals -a excepció de la CUP i DM (Podem)- van emparar-se en la "falta de competències" de l'Ajuntament per a reglamentar en matèria de publicitat.

L'argumentari legalista desplegat per CiU, ERC i PSC va ser qüestionat per la membre d'Acció Lila, Sara Mas, qui durant el torn de rèplica va recordar que el consistori disposa de l'Ordenança Municipal Reguladora de la Publicitat. En aquest sentit, la jove activista va explicar que l'article 1.1 de l'ordenança estableix que l'Ajuntament té competència per a regular la publicitat "instal·lada o efectuada en el domini municipal o perceptible des del mateix". Els aparadors de les botigues de roba "són perceptibles des de l'espai públic i, per tant, considerem que sí que es té competència reguladora", va afegir. Mas també va subratllar que la mateixa ordenança no autoritza la publicitat que pel seu objecte, forma o contingut sigui contrària a les lleis. Va ser en aquest punt quan es va remetre a la Llei catalana d'igualtat, aprovada el 8 de juliol, que aposta "per la prohibició de determinats anuncis publicitaris" d'acord amb el dret fonamental a la igualtat i la no discriminació. Malgrat les rèpliques, cap partit va aclarir perquè defensava que l'Ajuntament no és competent en matèria de publicitat si es disposa d'una ordenança municipal que li reconeix aquesta facultat d'actuació.

Els dos col·lectius van lamentar la manca de "voluntat política" dels partits que van votar en contra (CiU, ERC, PSC i C's) i ho van considerar "una forma més d'opressió" que permet continuar amb la pressió estètica, entesa com una "violència subtil" que pateixen especialment les dones joves. Amb un posicionament similar, Gemma Tomàs, en nom de la CUP, va recriminar a CiU, ERC, PSC i C's que el seu vot negatiu representava la perpetuació d'uns cànons de bellesa basats en "cossos irreals que fomenten la violència cap a les dones". La regidora de la CUP també es va dirigir de forma explícita a CiU i ERC, les dues formacions que van reconèixer la importància d'intervenir políticament per pal·liar i prevenir les conseqüències de la pressió estètica, però que van decidir rebutjar la moció: "les vostres propostes poden ser bones, però si realment voleu canviar les coses, demanaríem que féssiu esmenes en lloc de votar en contra", va criticar Tomàs.

Una moció contrària als interessos econòmics privats

La moció presentada per Acció Lila i Arran Manresa, a través de la CUP, contenia cinc propostes encaminades a eliminar els maniquins "esquelètics" visibles en els aparadors de les multinacionals del tèxtil, així com qualsevol tipus de publicitat que fomenti la pressió estètica en l'espai públic. Els dos col·lectius també demanaven que es penalitzés la publicitat que fomenta "cossos extremadament prims com a ideal de bellesa"; que no s'atorguessin noves llicències d'obertura a les grans empreses "que tenen una reconeguda i reincident trajectòria en el foment de la pressió estètica" i que l'Ajuntament trenqués "qualsevol tipus de relació contractual" amb les empreses que promouen "la violència cap a les dones".

Etiquetes: notícia