Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Lluites i drets
  • Feministes del Bages condemnen l'explotació sexual que es viu a la comarca

Feministes del Bages condemnen l'explotació sexual que es viu a la comarca

La Coordinadora Feminista exigeix la implicació de l'Ajuntament de Manresa per assegurar el benestar de les dones que han estat obligades a prostituir-se. També acusa els homes que consumeixen aquest tipus de prostitució de ser “còmplices i perpetradors de l'explotació sexual”.

MERITXELL BRUN 14/08/2015

El passat 14 de juliol va ser desarticulada una organització que feia set anys que es dedicava a explotar sexualment dones a Manresa. Durant aquest temps, s'estima que un centenar de dones han estat obligades a exercir la prostitució. Aquests fets, segons la Coordinadora Feminista del Bages, demostren “el nivell de violència i horror que patim les dones” i, és per això, que les feministes condemnen l'explotació sexual, entesa com una forma de violència masclista, i reivindiquen la lluita contra la trata. En aquest sentit, exigeixen la regularització de la situació administrativa de les dones migrades per tal d'assegurar la seva protecció i evitar, així, els casos d'expulsions irregulars que ja han succeït en altres ocasions. També demanen “la màxima implicació” del consistori manresà per tal d'assegurar el benestar físic, psicològic i material de les dones víctimes dels delictes de proxenetisme i trata d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual. Malgrat les seves demandes, el govern municipal de CiU -en resposta a una pregunta formulada pel grup de la CUP- va expressar que no es mostra predisposat a crear un servei municipal especialitzat en l'atenció de les dones que són obligades a exercir la prostitució.

Les feministes subratllen que l'explotació sexual és “deliberadament silenciada perquè afecta el privilegi masculí” i les dones que en són víctimes “són invisibilitzades, 'ningunejades', cosificades, mercadejades”. Denuncien que aquest fenomen sigui tractat com un “tema secundari” tal com mostra el fet que la lluita contra la trata sigui “dèbil i parcial”, ja que una resposta contundent i efectiva “podria posar en perill l'abundància de cossos disponibles just al tombant de casa nostra”. Així mateix, la Coordinadora afirma que els homes que consumeixen prostitució forçada són “còmplices i perpetradors de l'explotació sexual” i lamenta que “no es qüestionen ni se'ls qüestionen” les actituds masclistes que permeten sostenir la trata com el tercer negoci il·lícit més lucratiu a escala mundial. I és que, segons Nacions Unides, el 85% dels beneficis econòmics que genera la trata provenen del comerç sexual i el 98% de les víctimes són dones.

Etiquetes: Trata amb finalitats d'explotació sexual, Coordinadora Feminista Bages, manresa, feminisme, notícia