Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès

Responen els atacs racistes contra l'Estrep

La campanya “No alimentis el racisme” reneix a Manresa i convoca una concentració el pròxim dissabte en suport als menors i les educadores 

Vidre del vehicle del d'acollida de menors Estrep després que un veí propinés cops amb una barra metàl·lica, mentre un educador i un jove estaven dins/ C. A. Estrep
Vidre del vehicle del d'acollida de menors Estrep després que un veí propinés cops amb una barra metàl·lica, mentre un educador i un jove estaven dins/ C. A. Estrep

MERITXELL BRUN 01/10/2015

Retorna “No alimentis el racisme”, la mateixa campanya que va irrompre a Manresa el juliol de l'any passat per impedir el recapte d'aliments racista organitzat per PxC Manresa. Amb el hashtag “Totes Som Estrep”, la campanya té com a objectiu donar suport a les educadores i els menors del centre d'acollida l'Estrep de Sant Salvador de Guardiola que han estat víctimes dels atacs racistes protagonitzats per una “patrulla veïnal” de la mateixa població. 

Per fer visible la solidaritat antiracista, s'ha fet públic un comunicat que ja ha rebut el suport de gairebé 300 persones i col·lectius. En l'escrit, les activistes han posat de manifest el caràcter racista dels atacs i la permissivitat d'Albert Miralda, l'alcalde de la població, ja que -segons han denunciat diversos testimonis- es trobava davant del centre quan es va produir la primera agressió contra l'Estrep. Aquesta informació també es va fer pública a la Directa. El mitjà va assegurar que segons un testimoni dels fets, l'actuació del batlle va ser de “permissivitat total” i, fins i tot, quan un dels educadors va dirigir-se a ell per preguntar-li per què no feia res, Miralda va respondre que “és normal que passi això, després del que feien els menors del centre”. Malgrat això, l'alcalde convergent nega les acusacions i ha explicat que es va presentar al lloc dels fets quan ja havien arribat els Mossos d'Esquadra. 

En aquest primer atac, que va tenir lloc la nit del dilluns 21, una quarantena de persones es va presentar davant l'Estrep, algunes d'elles armades amb bats de beisbol, navalles i alguna arma de foc, segons va confirmar Emma Torres, la directora del centre, a la Directa. Els assaltants, alguns dels quals lluïen estètica ultra, van dirigir amenaces de mort als joves i les educadores: “vamos a matar esos moros” va ser una de les consignes més cridades, segons testimonis presents en l'atac xenòfob. Però unes hores abans, dues persones d'origen magrebí de Manresa ja van ser agredides a la mateixa població per un grup de veïns, acusats de robar a una de les cases de la urbanització del Calvet. “La primera de les agressions va ser contra dos nois magribins als quals se'ls va insultar, reduir, perseguir, acusar i destrossar el cotxe (sinistre total) pel fet de ser marroquins”, han explicat les activistes en el comunicat. Actualment, un d'ells està reclòs al CIE de Zona Franca perquè es trobava en situació administrativa irregular. 

L'endemà, dimarts de la setmana passada, una patrulla va acorralar una furgoneta del centre on hi havia un jove de setze anys i un educador. Tot seguit van trencar, amb un ferro, el vidre del seient del darrere, on es trobava el menor assegut. Segons ha pogut conèixer Manresainfo, abans d'aquest incident l'alcalde va celebrar una reunió amb veïns del Calvet, en la qual no es va convocar ni als responsables del centre d'acollida ni als representants dels grups polítics de l'oposició. 

No vas ser fins dimecres de la setmana passada quan els Mossos d'Esquadra van detenir tres persones acusades de participar en els atacs contra l'Estrep. Però després de les detencions, les agressions van continuar i, fins i tot, s'han produït a Manresa. Divendres a la tarda un nou atac racista va tenir lloc a Manresa, a l'entrada de l'IES Pius Font i Quer. En aquesta ocasió, vuit veïns del Calvet van esperar, a la sortida de l'Institut, un dels menors de l'Estrep que hi estudia. Quan el jove estava sol, els veïns se li van acostar i el van amenaçar d'apallisar-lo, a ell i a qualsevol altre menor del centre, si el veien per la urbanització del Calvet (la mateixa urbanització on està situat l'Estrep). El centre va denunciar que, aquella mateixa nit, algú va saltar la tanca de dos metres que voreja l'Estrep i va causar desperfectes als vehicles que hi havia estacionats: rodes punxades, vidres trencats, carrosseria ratllada... 

L'última agressió documentada va tenir lloc diumenge a Manresa, quan un grup d'homes van amenaçar dos joves des de l'interior d'un cotxe. 

El caràcter racista dels atacs es va veure reforçat quan PxC Manresa va afirmar, després de reunir-se amb alguns veïns del Calvet, que defensaran “el nostre poble”. Però la relació amb la formació racista va més enllà segons Manresainfo. I és que el mitjà ha assegurat que un dels tres vigilants contractats per l'Ajuntament “és simpatitzant de PxC” i “molt proper” a l'exregidor manresà d'aquesta formació d'extrema-dreta, Alberto Pericas. 

Les activistes que han impulsat la campanya “No alimentis el racisme” han catalogat tots els atacs com a “molt greus” i han sentenciat que “no els podem tolerar”. “No permetrem que se segueixi relacionant immigració amb delinqüència”, han subratllat. I és que el detonant dels fets ha estat la no demostrada relació que han fet alguns veïns entre els robatoris que hi ha hagut durant les darreres setmanes al Calvet i l'ètnia dels presumptes lladres. Segons el mateix escrit, les causes del racisme són “estructurals” i afirma que “els drets ens els prenen les classes dominants i els governs que els hi donen suport”. 

En el mateix manifest, també han aprofitat per difondre la concentració en suport a l'Estrep, i contra el racisme i la xenofòbia, que està prevista pel pròxim dissabte, 3 d'octubre, a les 7 de la tarda a la plana de l'Om. “Volem que les persones que hi treballen i els nois que hi viuen sàpiguen que no estan soles”, conclouen. 

Etiquetes: Sant Salvador de Guardiola, Estrep, antifeixisme, antiracisme, notícia