Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Lluites i drets
  • Els joves de l'Estrep prenen la paraula: “per culpa d'uns pocs avui som tots aquí”

Els joves de l'Estrep prenen la paraula: “per culpa d'uns pocs avui som tots aquí”

Més de 250 persones s'han concentrat a Manresa per donar suport als menors i a les educadores de l'Estrep

Concentració en suport a l'Estrep. Els menors del centre sostenen les pancartes / Meritxell Brun
Concentració en suport a l'Estrep i de rebuig al racisme i la xenofòbia. Els menors del centre sostenen les pancartes / Meritxell Brun

MERITXELL BRUN 03/10/2015

“Els nois d'Estrep sabem que a Sant Salvador de Guardiola i al Calvet hi ha molt bona gent i que per culpa d'un pocs, que no representen a tot el poble, avui som tots aquí”. Així s'ha expressat un dels joves del centre d'acollida l'Estrep durant la concentració organitzada a través de la campanya “No alimentis el racisme”. Ho ha fet enmig de forts aplaudiments i envoltat de més de 250 persones, entre les quals hi havia educadores i altres menors que viuen al centre. El jove ha continuat explicant l'anhel dels menors de l'Estrep de donar-se a conèixer entre el veïnat “perquè estem segurs que molts canviaran la seva manera de pensar i veuran el centre amb uns altres ulls”. També ha subratllat que al centre d'acollida “hi ha nens de tots llocs i tenim problemes diversos però al final tots som iguals i ens ajudem entre nosaltres”. 

En la mateixa línia, Núria Bosch, portaveu de la campanya, ha recordat que l'Estrep és un centre que acull menors d'edat en situació de desemparament i que, per tant, “no es tracta de menors que hagin delinquit, com s'ha volgut fer creure, sinó de menors que no tenen una vida fàcil i que no tenen cap adult que se'n faci càrrec”. Bosch ha deixat clar que tots els atacs que han patit els menors i les educadores, al llarg d'aquesta última setmana, tenen motivacions racistes. En aquest context, ha afirmat que “ens veiem amb l'obligació de fer de dic de contenció del racisme”. “Cal fer pedagogia constant i recordar que els drets no ens els prenen les persones que vénen a buscar una vida digna o que fugen de la misèria o de les guerres. Els drets ens els prenen les classes dominants”, ha assegurat. Bosch ha posat punt final a la seva intervenció al crit de “Ni racisme, ni feixisme, ni xenofòbia. No passaran!”. 

En acabar la concentració, un grup de joves ha penjat una pancarta on es podia llegir “CDC apunta, el racisme ataca. Solidaritat amb les joves de l'Estrep”, en referència a les acusacions que ha rebut Albert Miralda, l'alcalde de Sant Salvador de Guardiola. Segons han denunciat diversos testimonis, el batlle es trobava davant del centre quan es va produir la primera agressió contra l'Estrep. Aquesta informació també es va fer pública a la Directa. El mitjà va assegurar que segons un testimoni dels fets, la seva actuació va ser de “permissivitat total” i, fins i tot, quan un dels educadors va dirigir-se a Miralda per preguntar-li per què no feia res, ell va respondre que “és normal que passi això, després del que feien els menors del centre”. Malgrat això, l'alcalde convergent nega les acusacions i ha explicat que es va presentar al lloc dels fets quan ja havien arribat els Mossos d'Esquadra. 

Sis atacs racistes en una setmana

Els fets es remunten a la tarda del dilluns 21 de setembre, quan dos joves d'origen magribí i residents a Manresa van ser agredits per un grup de veïns a la urbanització del Calvet de Sant Salvador de Guardiola, acusats de robar a una de les cases de la urbanització. Un cop van aconseguir fugir, van trucar els Mossos d'Esquadra però quan els efectius policials van arribar van procedir a detenir els dos joves sota la denúncia veïnal per un presumpte robatori. Actualment un d'ells es troba al CIE de Zona Franca i ha presentat un recurs contra l'ordre d'expulsió. 

Aquella mateixa nit unes quaranta persones es van presentar davant l'Estrep, algunes d'elles armades amb bats de beisbol, navalles i alguna arma de foc. Els assaltants, alguns dels quals lluïen estètica ultra, van dirigir amenaces de morts als joves i les educadores: “vamos a matar a esos moros” va ser una de les consignes més cridades, segons testimonis presents en l'atac xenòfob.

L'endemà, una patrulla veïna va acorralar una furgoneta del centre. Tot seguit van trencar, amb un ferro, el vidre del seient del darrere, on es trobava un menor assegut. 

No vas ser fins dimecres de la setmana passada quan els Mossos d'Esquadra van detenir tres persones acusades de participar en els atacs contra l'Estrep. Però després de les detencions, les agressions van continuar i, fins i tot, s'han produït a Manresa. Divendres a la tarda un nou atac racista va tenir lloc a Manresa, a l'entrada de l'IES Pius Font i Quer. En aquesta ocasió, vuit veïns del Calvet van esperar, a la sortida de l'Institut, un dels menors de l'Estrep que hi estudia. Quan el jove estava sol, els veïns se li van acostar i el van amenaçar d'apallisar-lo, a ell i a qualsevol altre menor del centre, si el veien per la urbanització del Calvet. El centre va denunciar que, aquella mateixa nit, algú va saltar la tanca de dos metres que voreja l'Estrep i va causar desperfectes als vehicles que hi havia estacionats: rodes punxades, vidres trencats, carrosseria ratllada... 

L'última agressió documentada va tenir lloc diumenge a Manresa, quan un grup d'homes van amenaçar dos joves des de l'interior d'un cotxe.

El caràcter racista dels atacs es va veure reforçat quan PxC Manresa, després de reunir-se amb alguns veïns del Calvet, va afirmar que defensaran “el nostre poble”. Però la relació amb la formació racista va més enllà segons Manresainfo. I és que el mitjà ha assegurat que un dels tres vigilants contractats per l'Ajuntament “és simpatitzant de PxC” i “molt proper” a l'exregidor manresà d'aquesta formació d'extrema-dreta, Alberto Pericas.

{youtube}Q8tVZjenG8k{/youtube}

Etiquetes: Estrep, antifeixisme, antiracisme, notícia