Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Lluites i drets
  • Nou cas de racisme institucional: tancat al CIE i pendent d’expulsió tot i estar en situació regular

Nou cas de racisme institucional: tancat al CIE i pendent d’expulsió tot i estar en situació regular

La Policia Nacional espanyola va detenir Ahmed El Bahja quan va quedar en llibertat. El cos policial el va traslladar al CIE de Zona Franca, tot i tenir el permís de residència en vigor des de fa 17 anys

Acció de protesta davant del CIE de Zona Franca / Jorge Lizana, Fotomovimiento
Acció de protesta davant del CIE de Zona Franca / Jorge Lizana, Fotomovimiento

MERITXELL BRUN 29/10/2015

Segons ha informat Manresainfo, la Policia Nacional espanyola va detenir Ahmed El Bahja a la sortida de la presó Els Lledoners, situada a la població bagenca de Sant Joan de Vilatorrada. Els fets van tenir lloc l’11 d’octubre, quan l’Ahmed va quedar en llibertat després d’haver complert una condemna de dos anys i mig per acumulació de delictes menors, sense gaudir de cap rebaixa de la pena. 

 
El detingut té el permís de residència i treball vigent fins el febrer de 2018.

El mateix mitjà assegura que el detingut té el permís de residència en vigor des de fa 17 anys i que, fins i tot, va tenir entre les seves mans el NIE quan va sortir de la presó. Tot i això, el mateix 11 d’octubre, el cos policial espanyol el va detenir de nou, a la sortida de la presó, i l’endemà va passar a disposició judicial. Segons la informació a la qual ha tingut accés Manresainfo, en l’acta judicial s’acordava el seu internament al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) com a mesura cautelar per, després, procedir a la seva expulsió. I va ser així com l’Ahmed va ser traslladar al CIE de Zona Franca, sense que el seu advocat tingués l’oportunitat de presentar proves que confirmessin el seu arrelament. 

Fonts properes al cas han explicat a l'Apunt que l'Ahmed va tenir una vista judicial el 6 d'octubre, cinc dies abans de la data fixada per la seva posada en llibertat. És possible que en aquesta vista el jutge dictaminés l'expulsió. La mateixa font ha confirmat que l'Ahmed té vigent el permís de residència i treball fins el febrer de 2018. 

Es desconeix per què la Policia Nacional va tramitar, inicialment, l’ordre d’expulsió 

L’expedient sancionador d’expulsió va ser incoat per motius que encara es desconeixen quan l’afectat es trobava reclòs al centre penitenciari. L’Ahmed va ser informat de l’ordre d’expulsió el 4 d’agost d’enguany. 

La defensa denuncia que Ahmed va renovar el seu permís de residència a l’abril de 2013, quan estava a la presó. Malgrat que el seu germà va anar a pagar les taxes, l’Ahmed encara no ha rebut cap resposta d’aquesta sol·licitud, tot i que tot apunta que hauria estat acceptada perquè a la sortida de la presó li van donar el nou NIE. 

La jutgessa que instrueix el cas ha rebutjat els recursos presentats per la defensa i la demanda que ha fet la Policia Nacional espanyola per posar en llibertat l’Ahmed

 
La jutgessa diu que no s’ha verificat la renovació del permís de residència. Però l'Ahmed no l'ha pogut recollir en cap oficina de la Policia Nacional espanyola perquè tal com va sortir de la presó va ser traslladat al CIE

L’advocada d’Espai Humana que porta el cas, Marta Boatella, ha explicat a Manresainfo que la postura que manté la jutgessa Beatriz Ruiz és “incomprensible”, ja que ha rebutjat els recursos presentats per la defensa en els quals s’acreditava l’arrelament d’Ahmed i es demostrava que la situació econòmica familiar és suficient per mantenir-se. La lletrada explica que no es va poder aportar la documentació referida a la renovació de la targeta de residència perquè la Policia Nacional espanyola només la lliura al sol·licitant, però en aquest cas l’Ahmed no l’ha pogut recollir a cap oficina perquè tal com va sortir de la presó va ser traslladat al CIE. És per això que l’advocada ha sol·licitat a la magistrada que ho comprovi.

Ruiz també ha denegat la demanda del cos policial espanyol, que va sol·licitar que el detingut fos posat en llibertat, malgrat que inicialment tramitessin el seu ingrés. La jutgessa, afirma l’advocada, va al·legar que “no s’ha pogut verificar la renovació del seu permís de residència” i que “hi ha risc que quan se’l requereixi per ser expulsat, no comparegui”. 

Etiquetes: Lledoners, CIE, notícia