Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès

Es presenten els detalls del judici popular a ICL-Iberpotash

 Roda de premsa al Passeig del Riu de Manresa
Roda de premsa al Passeig del Riu de Manresa

REDACCIÓ BAGES 3/11/2015

Avui al Passeig del Riu de Manresa, concretament al tram on es troben els 10 plataners morts pel vessament del col·lector de salmorres de l'empresa israeliana ICL-Iberpotash, els col·lectius Prou Sal i BDS Bages han presentat els detalls del judici popular que faran a aquesta empresa el pròxim dissabte 7 de novembre a l'Espai Plana de l'Om de Manresa.

Amb l'escenificació d'un judici els col·lectius han afirmat que tenen la voluntat de "donar a conèixer a la societat que suposa l'activitat d'aquesta empresa". A més han explicat que malgrat que la "via judicial oficial" ha emès algunes sentències fermes contra l'empresa, han comprovat com "aquests processos s'allargaven, algunes sentències no s'aplicaven i finalment, l'empresa no acabava resolent el problema". Per aquest motiu han volgut plantejar "un acte de denúncia pública rigorós" amb l'objectiu de "transcendir més enllà dels pobles afectats, i arribar a tot el país i més enllà".

Han destacat les tres grans acusacions que llancen contra l'empresa, en primer lloc "la seva complicitat amb l'ocupació militar a Palestina", en segon lloc "la contaminació medioambiental del Bages i el Llobregat" i en tercer lloc "el deute econòmic i mediambiental que genera la contaminació vers les generacions futures".

Pel que fa l'estructura del judici els representants dels col·lectius han explicat que seguirà una estructura similar a la d'un "judici tradicional" amb la presència d'un fiscal, uns testimonis i un jurat. Al judici també ha estat convocada l'empresa denunciada amb l'objectiu que es pugui defensar, però han informat que aquesta "no ha donat cap resposta i que per tant, no s'espera la seva presència".
El judici estarà dividit en dos blocs, un primer bloc on es parlarà de la contaminació al Bages i al Llobregat i un segon bloc que es parlarà de la relació de l'empresa amb l'Estat d'Israel i l'ocupació militar a Palestina.

En el primer bloc els testimonis seran els següents:

Daniel Barbé: Geòleg. Ha treballat en els Processos Participatius exigits per  la Directiva Marc de l’Aigua de la Unió Europea  i gestionats per  l’Agència Catalana de l’Aigua. Donarà notícia de la salinitat en rius i aqüífers deguda als runams salins.

Esteve Padullés:  Guia d’espais naturals. Membre de ProuSal.  Explicarà els efectes de la salinitat en plantes; rius i rieres i especialment de  les plantes com a indicadors infal·libles dels índexs de salinitat.

Annelies Broeckman: Portaveu  de la Xarxa per la Nova Cultura de l’Aigua, Experta en conflictes hídrics i en el seguiment de les polítiques de l’aigua a Catalunya i Espanya. Mostrarà  el deute mediambiental actual i de cara a les generacions futures que provoca l’abocament incontrolat de sal.

Josep del Mas Llussà: Explicarà la seva experiència com a fill del primer  denunciant d’Iberpotash per la contaminació dels  pous de la  seva casa de pagès.

Sebastià Estradé: Doctor en dret, de 92 anys Primer denunciant que ha aconseguit una sentència contrària als interessos de la multinacional i promotor d’una denúncia exitosa a la Unió Europea.  Explicarà la situació actual d’aquests passos legals.

En el segon bloc els testimonis seran els següents:

Baha Hilo: Resident a Beit Sahour (Palestina), educador i comunicador. Defensor actiu de la població palestina a Cisjordània. Exposarà com es viu l’ocupació militar israeliana i com es vincula a les empreses com ICL.

David Bondia: Professor titular de Dret internacional públic, participant en diverses missions de juristes a Palestina. Exposarà en quins àmbits l'Estat d'Israel vulnera la legislació internacional, i l'aprofitament que en fa ICL.

Laia Haurie: Professora agregada a la UPC. Membre fundadora de la Comissió Universitària Catalana per Palestina i activista de BDS Catalunya. Explicarà la campanya internacional de BDS i com s'enfoca en el cas de ICL.

Sergio Yanis: Periodista jueu-israelià antisionista, membre de l’Alternative Information Center. Exposarà com veu l’ocupació militar de Palestina i el règim d’apartheid del règim israelià, i per què s’ha de recolzar la campanya de BDS

Per últim han detallat que hi hauria un jurat amb persones amb diferents "trajectòries político-socials". El jurat estarà format pel delegat d'Unió de Pagesos al Bages, Joan Tatjé, per l'exdiputat de la Candidatura d'Unitat Popular, David Fernàndez, per l'actual tinent d'alcale i regidora d'ecologia, urbanisme i mobilitat de l'Ajuntment de Barcelona, Janet Sanz, i per un representant dels alumnes de l'Escola Técnica Superior d'Aquitectura del Vallès que actualment estan elaborant propostes urbanístiques pel barri de l’Estació de Sallent. La funció d'aquest jurat serà "extreure unes conclusions del judici per tal de fer-les públiques posteriorment".

Etiquetes: notícia