Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès

Arran encoratja les joves a okupar els pisos buits de Manresa

El col·lectiu juvenil posa de manifest la contradicció entre emergència habitacional i pisos desocupats

Pancarta desplegada per Arran Manresa en un dels blocs on hi ha pisos buits / Arran Manresa
Pancarta desplegada per Arran Manresa en un dels blocs on hi ha pisos buits / Arran Manresa

MERITXELL BRUN 19/12/2015

Arran Manresa ha dut a terme una nova acció emmarcada dins la campanya “Sostre i treball”. Aquesta vegada ha desplegat pancartes en diversos edificis del barri antic de la ciutat per donar a conèixer que alguns dels pisos dels blocs assenyalats estan en desús. Amb aquesta acció, el col·lectiu juvenil pretén animar el jovent a “fer el pas i okupar un habitatge per a poder iniciar els seus projectes de vida”. Segons el col·lectiu, la situació d’atur juvenil, la precarietat laboral i la mercantilització del dret a l’habitatge converteixen l’okupació en “una de les poques sortides viables, o sovint l’única, per a moltes joves”. L’okupació també s’ha convertit en la solució davant l’emergència habitacional causada per l’alarmant nombre d’execucions hipotecàries que s’han dut a terme. Les dades de la Fiscalia, en aquest sentit, són reveladores: les okupacions a Catalunya s’han multiplicat pràcticament per cinc des que va esclatar la crisi. 

Les joves d’Arran assenyalen que la propietat privada dels immobles és la causant estructural de la vulneració del dret a l’habitatge digne. “Els interessos econòmics d’uns prevalen sobre les necessitats bàsiques dels altres”, lamenten. I subratllen que la capital del Bages no està exempta d’aquesta lògica: “Manresa és una de les ciutats dels Països Catalans amb un percentatge més alt de pisos buits”, recorda l’organització de joves. De fet, Manresa és la ciutat de Catalunya amb més proporció de pisos buits: gairebé un de cada quatre immobles està desocupat. Segons el cens elaborat per l’Ajuntament són 7.933 els pisos en desús, mentre que les dades del 2011 de l’Institut Nacional d’Estadística apunten que en són 9.434. Aquestes xifres representen entre el 20% i el 24% del parc d’habitatge de la ciutat, i s’incrementa fins al 40% al nucli antic. Però qui ostenta la propietat d’aquests pisos? L’equip de govern ha indicat que les entitats bancàries –SAREB, Banc Popular, BBVA, Banc Sabadell, Bankia i CaixaBank- acumulen 693 habitatges disponibles a Manresa. 

El gran nombre de pisos buits no és l’únic motiu que ha empès l’organització juvenil a denunciar aquesta problemàtica. També insisteixen que “milers de manresanes es troben en situacions d’infrahabitatge”, una situació que, expliquen, “contrasta amb l’existència de blocs de pisos sencers que encara mai ningú ha pogut estrenar”. En aquest sentit, les joves ja van denunciar en un comunicat anterior que “5.572 manresanes pateixen falta d’espai vital a la llar, la qual cosa ocasiona problemes de convivència psicosocial, d’higiene, etc.”. 

Etiquetes: Buits, Pisos, habitatge, Arran, manresa, notícia