Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Lluites i drets
  • Activistes antifeixistes barren el pas a la formació ultradretana “SOM catalans”

Activistes antifeixistes barren el pas a la formació ultradretana “SOM catalans”

La convocatòria d’UCFR Bages ha impedit que "SOM" pogués dur a terme la concentració que havia programat avui a Manresa 

Darrere els bancs, membres de SOM, i just davant les persones convocades per UCFR Bages / Meritxell Brun
Darrere els bancs, membres de SOM, i just davant les persones convocades per UCFR Bages / Meritxell Brun

MERITXELL BRUN 30/01/2016

“SOM Catalans serà present a la capital del Bages per fer sentir el clam dels catalans que no tenen veu”. Amb aquestes paraules, la formació racista i independentista nascuda d’una escissió de PxC, SOM Catalans, anunciava la concentració que hauria d’haver tingut lloc aquest dissabte a les 11 del matí a la plaça Sant Domènec de Manresa. Però la veu dels que exclamen “a Catalunya primer han de ser els catalans!” no ha estat ben rebuda a la capital bagenca. Així ho han fet notar una quarantena d’activistes antifeixistes que s’han aplegat a la mateixa plaça convocats per UCFR Bages. Al crit de “feixistes foteu el camp!” han arribat a Sant Domènec i, tot seguit, han arrabassat una de les pancartes que feia escassos minuts havien desplegat els membres de SOM. “Stop islamització”, era el lema de la pancarta. L’altra pancarta, que sostenia la portaveu Ester Gallego, també destacava pel seu marcat caràcter racista: “no són refugiats, són il·legals”. 

Després d’aquests fets, la desena d’integrants de SOM s’han situat davant la font de la plaça sense desplegar cap pancarta i sense repartir cap fulletó. D’aquesta manera les activistes antiracistes aconseguien barrar el pas a SOM, impedint que poguessin desenvolupar l’acte que tenien programat. Però això no ha agradat gens a SOM i en un comunicat posterior als fets han amenaçat en tornar a Manresa “amb el nombre de militants i la presència física necessària per assegurar la normalitat del nostre acte”. 

A certa distància de la font, les manifestants antifeixistes continuaven llençant proclames contra el partit d’extrema dreta: “Fora feixistes dels nostres barris!”, “Aquesta gent és racista!” i “No passaran!”, han estat els càntics més escoltats. Al mateix temps, un altre grup repartia el comunicat d’UCFR en el qual s’informava de l’origen i els vincles de SOM amb altres partits xenòfobs europeus com l’alemany PRO NRW, la Lliga Nord d’Itàlia, el VlaamsBelang belga o el FPO austríac. El text afirmava que el discurs de SOM busca “guanyar vots fomentant l’odi vers la població immigrada, a qui culpabilitza de tots els problemes socials que viu Catalunya”. Però UCFR ha volgut rebutjar l’equiparació entre immigració, delinqüència i pèrdua del benestar, assegurant que “els que eixuguen les arques de l’Estat són les grans fortunes, els rescats dels bancs o els empresaris que no donen d’alta els treballadors/es i que paguen sous de misèria”. 

Ja eren les 12 del migdia quan han aparegut dos furgons de l’ARRO dels Mossos d’Esquadra i un cotxe patrulla. Seguidament, els Mossos han encerclat les manifestants antifeixistes i han demanat que s’identifiquessin. Finalment, més de 15 persones han estat identificades pels agents sota l’argument de tractar-se “d’identificacions informatives” i, fins i tot, un dels agents ha assegurat que “no presentarien cap denúncia”. El mateix agent ha explicat a les activistes que els membres de SOM també s’han identificat, encara que ningú ho ha pogut confirmar visualment. De fet, cinc minuts després de l’aparició dels Mossos, els militants de SOM han abandonat la plaça. 

Etiquetes: SOM, UCFR, antifeixisme, antiracisme, manresa, notícia