Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès

El moviment estudiantil es manifesta per aturar el 3+2

Més de 150 estudiants de secundària s’han manifestat a Manresa i una vuitantena s’ha concentrat a Berga per defensar l’educació pública i de qualitat

Manifestació estudiantil contra el 3+2 i la LOMQE al seu pas pel carrer del Born de Manresa / Meritxell Brun
Manifestació estudiantil contra el 3+2 i la LOMQE al seu pas pel carrer del Born de Manresa / Meritxell Brun

MERITXELL BRUN 03/03/2015

Aules buides i estudiants manifestant-se en diverses poblacions dels Països Catalans per aturar el 3+2. Avui milers d’estudiants d’arreu del territori català s’han mobilitzat amb motiu de la jornada de vaga convocada pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC). Alacant, Barcelona, Berga, Girona, Lleida, Manresa, Palma, Santa Coloma de Gramenet, Tarragona, Terrassa, València, Valls i Vic han estat testimoni d’aquestes protestes estudiantils. Les estudiants reclamen una educació pública, popular, catalana, feminista i de qualitat i, per això, han mostrat el seu rebuig a l’aplicació del decret 3+2 i a la LOMQE. 

A Manresa l’Assemblea d’Estudiants de Manresa (AEM) i el SEPC han organitzat una manifestació que ha aplegat més de 150 estudiants de secundària. Sota el lema “defensar la pública és defensar el futur”, les persones concentrades a la plaça Crist Rei han iniciat una marxa pel centre de la ciutat. Al crit de “no al 3+2” i “educació pública i de qualitat”, les manifestants s’han dirigit cap al carrer Àngel Guimerà, en direcció la carretera de Vic. La marxa ha continuat avançant, sense incidents i amb poca presència policial, fins a la plaça Sant Domènec. Un cop allà, la manifestació s’ha aturat uns minuts mentre dos estudiants desplegaven una pancarta a la façana del Teatre Conservatori on es podia llegir “Aturem el 3+2. Construïm alternatives”. Tot seguit, la marxa ha reprès el seu camí pel carrer del Born fins a arribar a la plaça Major, on s’ha llegit el manifest. 

Durant la lectura del text, un membre de l’AEM ha explicat que s’oposen a la LOMQE, coneguda popularment com la llei Wert, perquè representa “un atac al model d’immersió lingüística” i “un intent de l’Estat espanyol per imposar un ensenyament públic al servei de les demandes del mercat”. D’altra banda, les estudiants també s’han posicionat contra el decret 3+2, que suposarà la reducció dels graus a tres anys i l’ampliació dels màsters a dos anys. “El principal problema d’aquesta mesura és l’augment del cost de la matrícula universitària, fet que suposa una barrera econòmica per les classes populars a l’hora d’accedir als estudis superiors”, han explicat. En acabar la lectura del manifest, les organitzadores han desconvocat l’acte i han animat les estudiants a continuar lluitant per l’educació pública participant en l’Assemblea d’Estudiants. 

A Berga, la vuitantena d’estudiants de secundària que s’han concentrat aquest migdia a la plaça Sant Pere s’han expressat en la mateixa direcció: ni 3+2 ni LOMQE. En aquest cas, el SEPC de Berga ha afegit que el 3+2 provocarà la “supressió de graus i facultats que no siguin productius i competitius pel mercat laboral, la retallada de la plantilla docent i l’eliminació de la poca democràcia interna que hi ha hagut fins ara a les universitats”. En aquest sentit, han advertit que les grans empreses guanyaran pes dins la universitat pública. Malgrat tot, el SEPC considera que el moment polític que viu Catalunya pot ser una oportunitat per situar “el model educatiu al centre del debat polític”. “Creiem necessari impulsar l'obertura d'un espai de debat respecte el model educatiu del nou país que s’està construint”, han afirmat. Per últim, les estudiants han remarcat que l’aplicació del 3+2 és una “imposició espanyola i europea” que no gaudeix d’una bona acollida entre l’alumnat universitari, ja que els resultats dels referèndums que s’han dut a terme indiquen que més del 90% de les participants estan en contra d’aquesta reforma.

Concentració d'estudiants a la plaça Sant Pere de Berga / Clara Bertran
Concentració d'estudiants a la plaça Sant Pere de Berga / Clara Bertran

3+2: un pas més cap a l’elitització de la universitat pública

Segons el Reial Decret que regula aquesta reforma, en els plans d’estudi de les titulacions de grau prevaldrà “la formació bàsica i generalista i no l’especialització de l’estudiant”; mentre que en el cas dels màsters, els continguts s’orientaran cap a “l’especialització”. En aquest sentit, el moviment estudiantil ha advertit que en molts casos serà necessari cursar un màster per tal d’accedir al mercat laboral. Malgrat això, tan sols el 35% dels màsters són públics i l’aplicació del 3+2 es pretén dur a terme sense incrementar la inversió pública. És per això que les estudiants consideren que aquesta reforma universitària representa un pas més cap a l’elitització de la universitat pública. 

Menys inversió pública: més taxes i menys beques

Entre els anys 2011 i 2015, les universitats públiques de l’Estat espanyol han perdut més de 77.000 alumnes, l’equivalent al 5,8%. Aquesta tendència a la baixa no es pot deslligar de la retallada pressupostària que ha patit la universitat pública. Tan sols en quatre anys (2011-2014), les universitats públiques de l’Estat han patit una retallada de 1.500 milions d’euros, xifra que equival al 24% del seu pressupost. Paral·lelament, a Catalunya les taxes universitàries s’han apujat fins al 65% a partir de l’aprovació del Reial Decret Llei 14/2012. Segons l’Observatori del Sistema Universitari, el 2008 l’alumnat cobria un 21,6% del cost de la docència i el 2012 en va passar a assumir el 41,6%. 

El mateix Observatori constata que la implementació del Pla Bolonya i les successives modificacions del sistema de preus han tingut un enorme impacte en l’encariment dels estudis universitaris a Catalunya. Entre els cursos 2007-2008 i 2013/2014, les titulacions s’han encarit entre un 69% i un 291% en termes reals. Però hi ha un altre factor que cal tenir en compte per analitzar les barreres presents en l’accés a la universitat i en la continuació dels estudis. Es tracta de l’enduriment dels requisits per obtenir una beca i la caiguda del seu import. Segons dades de CCOO, la quantia de les beques ha disminuït en més de 600 euros de mitjana. 

Etiquetes: Educació, LOMQE, SEPC, 3+2, notícia