Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès

“Fem-nos fortes, fem-ho juntes”: la lluita feminista pren el carrer

Unes 150 persones s’han manifestat a Manresa amb motiu del dia internacional de la dona treballadora

Manifestació feminista al seu pas per la plaça de Sant Domènec / Meritxell Brun
Manifestació feminista al seu pas per la plaça de Sant Domènec / Meritxell Brun

MERITXELL BRUN 08/03/2016

Rere la consigna “Fem-nos fortes, fem-ho juntes”, unes 150 persones s’han aplegat al capdamunt del Passeig de Pere III, a la Ben Plantada. Era el punt d’inici de la manifestació feminista organitzada per la Comissió 8 de març (Acció Lila, Assemblea Llibertària del Bages, Arran Manresa, Coordinadora Feminista del Bages, CUP Manresa i Endavant Bages) amb motiu del dia internacional de la dona treballadora.

De la Ben Plantada a la plaça Major, les manifestants han fet ressonar les reivindicacions feministes pels principals carrers de Manresa. Els feminicidis, la pressió estètica, la falta de reconeixement del treball domèstic  de cures i l’explotació assalariada han estat l’eix vertebrador de les proclames que s’han fet visibles avui a l’espai públic. Però els seus missatges no s’han esvaït amb el pas de la manifestació, sinó que també han deixat empremta als aparadors de botigues de roba d’empreses multinacionals, a la façana d’una Empresa de Treball Temporal (ETT) i als vidres de la seu de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). 

ETT’s, multinacionals del tèxtil i CDC: en el punt de mira

Manifesants fan una pintada a l'aparador de Women Secret:
Manifestants fan una pintada a l'aparador de Women Secret: "la talla 34 m'apreta la patata" / Meritxell Brun

La marxa, que ha començat a caminar vora les 8 del vespre, s’ha aturat uns minuts després davant d’una ETT. En aquest moment s’han tirat ous de pintura contra el rètol de l’empresa mentre s’hi feia una pintada en forma d’acusació: “traficants de persones”. Simultàniament, una persona ha agafat el micròfon per denunciar que les dones fan una “doble jornada laboral” i que, per tant, estan sotmeses a una “doble explotació”. Una doble explotació que, segons han dit, opera dins la llar, on les dones assumeixen de forma gratuïta les tasques de cura que possibiliten “la reproducció de la força de treball”; i en el mercat laboral, on les dones ocupen les feines menys valorades socialment i més mal pagades. 

Les participants han afegit que les condicions laborals de les dones resulten encara més precàries quan formalitzen un contracte a través d’una ETT. “Temporalitat, baixos salaris, inseguretat, acomiadaments en cas de baixa laboral, discriminació a treballadores per motius de nacionalitat, llistes clandestines de treballadores considerades ‘problemàtiques’... Són algunes de les pràctiques més comunes associades a les ETT’s” , han sentenciat.

A les botigues de Women Secret i Zara s’ha repetit la mateixa situació. Les manifestants han denunciat que Women Secret fomenta la pressió estètica i, per això, han pintat a l’aparador “la talla 34 m’apreta la patata”. “Women Secret perpetua un model de dona irreal, mitjançant maniquins esquelètics i unes talles que no mostren la diversitat de cossos de les dones”, han afirmat.  En el cas de Zara, les crítiques s’han centrat en l’explotació laboral a què estan sotmeses les dones que treballen per Inditex. “No acumulis explotació al teu armari”, han escrit en un dels vidres. Les participants també han recordat que l'any 2013 l’esfondrament d’una fàbrica a Bangla Desh va provocar la mort de 1134 persones i que, també el mateix any, una altra fàbrica que treballava per Zara es va incendiar: 112 persones van morir, la majoria dones. “Aquestes morts, que es podrien evitar, són assassinats encara que la premsa ens vulgui vendre que són accidents”, han remarcat.  

Durant la manifestació, també s’han pintat símbols feministes a l’aparador d’Oysho i s’han llençat ous a la seu de CDC. 

Les bruixes cremen el patriarcat

Manifestants disfressades de bruixes cremen un ninot que simbolitza el patriarcat a la plaça Major / Meritxell Brun
Manifestants disfressades de bruixes cremen un ninot que simbolitza el patriarcat a la plaça Major / Meritxell Brun

Hi havia les bruixes i era fosc, de nit. Col·lectivament, les bruixes s’estaven preparant per encendre una foguera. L’univers simbòlic marçalià començava a entreveure’s a la plaça Major, només faltava la lluna, que ahir era absent. “Perquè som les nétes de les bruixes que no vàreu poder cremar, avui som nosaltres les que enviaran a la foguera el patriarcat”. Amb aquestes paraules, la veu que ressonava a la plaça través de l’altaveu s’anava apagant per deixar pas al foc. L’assetjament, els feminicidis, la LGTBIfòbia, la negació del dret al propi cos, l’amor romàntic, les desigualtats salarials, la doble jornada laboral, la pressió estètica, els micromasclismes... totes aquestes violències cremaven al bell mig de la plaça. De fons, sonava el poema “vuit de març” de Maria Mercè Marçal, versionat per Dona Kanya.  

Les hereves de les dones que van cremar ahir, posaven punt final a la mobilització fent una foguera. Deixant enrere la cacera de bruixes, ahir reivindicaven el vuit de març cremant tot allò que les oprimeix, que les explota i que violenta els seus cossos. Com deia Marçal, “el fum dibuixarà l’inici de la història”. 

Etiquetes: Assemblea Llibertària, CUP, Endavant, Coordinadora Feminista, Acció Lila, dones, 8 de març, Arran, manresa, feminisme, notícia