Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès

La violència masclista al Bages, Berguedà i Solsonès l’any 2016

Aquesta notícia s’anirà actualitzant amb tots els casos de violència masclista que es publiquin a la premsa local. Un cop finalitzat l’any, es contrastarà aquesta informació amb les estadístiques oficials i no oficials

MERITXELL BRUN 20/10/2016

Ens ho adverteix el feminisme: els fills sans del patriarcat actuen amb impunitat. Una impunitat que, no poques vegades, és social i jurídica. Les raons són diverses i indestriables de la funció que acompleix la violència masclista i de la relació desigual -i sovint sentimental- que s’estableix entre l’home agressor i la dona agredida. 

Les dades oficials de l’Estat espanyol ho confirmen. Durant el 2014 només el 23% de les dones que van patir violència masclista en l’àmbit de la parella van presentar denúncia. Un 37% de les denúncies van ser admeses i, d’aquestes, només el 61% van acabar amb condemna. Això significa que tan sols el 5% de les dones agredides van culminar el procés judicial amb sentència condemnatòria contra l’agressor. 

El nombre de demandes de protecció adoptades en relació a les sol·licitades dibuixa un panorama similar, on els poders públics sotmeten les dones a una victimització secundària. Si bé el nombre de sol·licituds ha augmentat en els darrers anys, les denegacions per part dels jutjats han incrementat al mateix ritme. A Catalunya, de fet, tan sols el 34% de les ordres incoades són acceptades. 

Enmig d’una societat masclista, la llar continua sent l’espai on es produeixen la majoria de feminicidis i d’agressions físiques i sexuals. Dins la llar, aquesta violència que pretén mantenir o recuperar el control sobre la dona, així com assegurar l’extracció de treball gratuït, es practica amb més impunitat. Però la violència masclista traspassa les fronteres de l’àmbit privat i també té lloc, en totes les seves formes, en l’àmbit públic independentment de si existeix una relació prèvia amb l’agressor. Malgrat això, en la legislació vigent hi continua predominant una concepció privada de la violència contra les dones.  

Un feminicidi que la llei no considera violència masclista

- 21/06/2016 (GIRONELLA).  Una dona, de 32 anys, ha estat assassinada a ganivetades a mans del seu cosí, amb qui compartia pis a la localitat berguedana de Gironella. L’assassinat ha tingut lloc a l’interior del domicili. 

L’home, de 33 anys, s’ha desplaçat fins a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Berga on ha confessat ser l’autor del crim. Després de la seva confessió, s’ha detingut l’home a l’espera de passar a disposició judicial. 

Els mitjans de comunicació han evitat catalogar aquest assassinat com un cas de violència de gènere sota la premissa que no es va cometre en el context d’una relació sentimental, fos passada o actual. Es tracta d’una delimitació establerta per la Llei Orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere i que, des de fa anys, és criticada pel moviment feminista. I és que reduir la violència de gènere a l’existència d’una relació sentimental entre víctima i agressor deixa fora múltiples expressions que adopta la violència contra les dones i, al mateix temps, invisibilitza l’estructura patriarcal que ho permet. 

Violència física contra les dones: onze homes detinguts

Fins el dia d’avui, els mitjans locals han informat d'onze detencions per violència masclista a Manresa. En la majoria dels casos, es tracta d’agressions físiques que han donat lloc a una detenció perquè hi havia altres testimonis que van presenciar l’agressió. En els altres casos, que van tenir lloc a l’interior d’un domicili, la policia va actuar després de ser alertada per terceres persones o per les mateixes dones. 

- 11/01/2016 (MANRESA). Un home de 42 anys és detingut per la Policia Local per agredir la seva parella embarassada. Els fets van tenir lloc a l’interior del domicili, situat al carrer de Guillem Catà.

La policia va procedir a la detenció de l’agressor, que ja tenia diversos antecedents per fets similars, després d’escoltar les versions de les dues persones implicades i d’observar que la dona tenia lesions al rostre. 

- 01/02/2016 (MANRESA). Un home de 37 anys és detingut per la Policia Local després d’agredir a cops de puny la seva parella, també de 37 anys, a la Muralla del Carme. Una patrulla de la Policia Local va presenciar l’agressió i va imputar a l’agressor un delicte per violència masclista.   

- 31/03/2016 (MANRESA). Un home de 58 anys és detingut després d’agredir la seva parella al mig del carrer.

Diverses persones van trucar a la sala del 092 informant que un home estava agredint una dona a les proximitats de la comissaria de La Florinda. Quan la policia va arribar al lloc dels fets, l’home va dir que havia agafat pel coll la seva parella “perquè n’estava farta d’ella i no podia més”. Els agents també van poder comprovar que la dona tenia lesions al coll i als braços i van detenir l’agressor per tal de posar-lo a disposició judicial. 

- 03/06/2016 (MANRESA). Un home de 18 anys és detingut per la Policia Local, acusat de cometre un delicte de violència masclista. Segons fonts policials, l’agressió va tenir lloc a l’interior del domicili de la dona.  

Els agents van adreçar-se al lloc dels fets després de ser alertats per una amiga de la jove. Quan la patrulla va arribar al domicili, va comprovar que la noia presentava lesions evidents i recents i, seguidament, es va procedir a detenir el jove de 18 anys com a presumpte agressor.

- 09/07/2016 (MANRESA). La Policia Local de Manresa va informar de la detenció  d’un jove de 22 anys després de constatar que havia agredit una dona, de 20 anys, amb qui mantenia una relació sentimental. Els agents acusen el jove de cometre un delicte per violència física en l’àmbit domèstic. 

- 26/08/2016 (MANRESA). La Policia Local va detenir a Manresa un home de 27 anys per agredir la seva parella. La dona va explicar als agents que ell l’havia colpejat contra el parabrisa del cotxe, fet que li va provocar lesions al rostre.

- 02/09/2016 (MANRESA). Fa dos mesos, un manresà que va complir sis anys de presó per quatre condemnes de violència masclista va tornar a ser empresonat preventivament per haver maltractat, de nou, la seva exparella. Així ho avançava Regió7.

L’home serà jutjat aquest mes i s’enfronta a una petició fiscal de cinc anys i mig de presó. Segons la fiscalia, l’agressió va tenir lloc el 26 de juny al migdia quan l’home va trucar a la porta del domicili de la seva exparella. Quan la dona va obrir la porta -relata Regió7-  l’agressor la va empènyer, li va estirar els cabells, la va arrossegar fins al llit i es va asseure sobre el seu pit. L’escrit del fiscal afegeix que en aquest moment li va donar cops de puny, la va agafar del coll i la va insultar. “T’haig de matar. Per culpa teva, he perdut sis anys de la meva vida a la presó, i tu tampoc viuràs”, va dir-li l’agressor. 

La dona, que va resultar ferida, va denunciar els fets i al cap de dos dies l'agressor va ingressar a presó provisional per ordre del Jutjat de Violència sobre la Dona a l’espera de celebrar-se el judici d’aquí a tres setmanes.

- 05/09/2016 (MANRESA). La Policia Local va detenir un home de 34 anys com a presumpte autor d’un delicte de violència masclista continuada. La detenció va tenir lloc després que la dona truqués al 092 per informar que la seva parella l’havia agredit a l’interior del seu domicili.  Quan els agents van arribar a l’habitatge, la dona -que presentava diverses lesions visibles- va explicar que les agressions eren habituals des de feia temps i que volia posar fi a la relació sentimental amb l’agressor.

- 14/09/2016 (MANRESA). Un home de 29 anys va ser detingut dilluns al vespre per agredir la seva parella, de 24 anys. Va ser la dona qui va trucar al 112 per denunciar que la seva parella l’havia agredit. Els agents van detenir l’home després d’acudir al domicili de la parella i comprovar que presentava lesions recents.

- 12/10/2016 (MANRESA). Un jove de 23 anys de Sant Joan de Vilatorrada va ser detingut a Manresa després d’haver agredit la seva exparella –una jove santpedorenca de 21 anys- enmig del carrer. Després de la detenció el jove va passar a disposició judicial.  

- 13/10/2016 (MANRESA). La Policia Local de Manresa va ser alertada d’una agressió a l’interior d’un domicili del carrer del Bruc. La dona, de 57 anys, va relatar que havien discutit amb la seva parella i que, posteriorment, l'havia agredit. Els agents van detenir l’home, de 59 anys, a qui li imputen un delicte de violència masclista. 

Etiquetes: Bages. , Solsonès, Berguedà, violència masclista, notícia