Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès

Estudiants de secundària de Manresa voten a favor de paralitzar el 3+2

Més de 300 estudiants de l’INS Lluís de Peguera i l’INS Cal Gravat van participar en els referèndums organitzats per l’Assemblea d’Estudiants de Manresa – SEPC Manresa. El 96,75% es va pronunciar a favor d’aturar el 3+2 i el pla Europa 2020

Estudiants de l'INS Lluís de Peguera participen en el referèndum organitzat per l'AEM-SEPC Manresa / AEM-SEPC Manresa
Estudiants de l'INS Lluís de Peguera participen en el referèndum organitzat per l'AEM-SEPC Manresa / AEM-SEPC Manresa

MERITXELL BRUN 15/04/2016

Més de 300 estudiants de secundària de l’INS Lluís de Peguera i l’INS Cal Gravat van participar dimarts passat en els referèndums organitzats per l’Assemblea d’Estudiants de Manresa – SEPC Manresa. Els resultats van ser rotunds: el 96,75% es va pronunciar a favor d’aturar el 3+2 i el pla Europa 2020. Tan sols 10 estudiants dels dos instituts -9 a l’INS Lluís de Peguera i 1 a l’INS Cal Gravat- van mostrar-se favorables a l’aplicació de la reforma universitària. 

Què és el 3+2?

El 3+2 suposarà la reducció dels graus a tres anys i l’ampliació dels màsters a dos anys. Segons el Reial Decret que regula la reforma, en els plans d’estudi de les titulacions de grau prevaldrà “la formació bàsica i generalista i no l’especialització de l’estudiant”; mentre que en el cas dels màsters, els continguts s’orientaran cap a “l’especialització”. Tot plegat es vol dur a terme sense incrementar la despesa pública: “les mesures incloses en aquesta norma no podran suposar l’increment de dotacions ni de retribucions ni d’altres despeses de personal”, expressa el mateix Reial Decret. És per això que el SEPC ha advertit que aquest model “suposa un encariment del preu dels estudis superiors”, ja que serà “imprescindible estudiar un màster, el preu dels quals oscil·la entre els 3.000 i els 23.000 euros”. L’increment del cost dels estudis té un clar beneficiari: els bancs, que podran oferir més préstecs destinats a l’alumnat universitari. D’altra banda, el SEPC també ha denunciat que el 3+2 comporta “la destrucció i precarització de llocs de treball” i la “supressió dels graus que no siguis productius i competitius dins la seva lògica capitalista”.

El 3+2 forma part de l’Estratègia Universitat 2015 (EU2015), la reforma universitària engegada el 2009 pel govern espanyol i que s’emmarca dins el pla Europa 2020 (2010-2020). L’EU2015 (2010-2015) ha suposat la continuació de l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES), conegut popularment com el Pla Bolonya. L’executiu encapçalat per Mariano Rajoy va presentar aquesta reforma com una “estratègia de modernització de les universitats” basada en “l’excel·lència i la internacionalització del sistema universitari” per tal d’adaptar-lo a l’EEES. Però el moviment estudiantil va manifestar la seva oposició, ja que a més del sistema 3+2, el pla Europa 2020 també implica la promoció del finançament privat a les universitats públiques a través de les càtedres patrocinades i l’externalització del govern de la universitat amb l’enfortiment dels consells socials, que acostumen a ser presidits per personalitats del món empresarial i polític com Salvador Alemany (UB), expresident d’Abertis; Gabriel Masfurroll Lacambra (UAB), expresident d’USP Hospitals; Carlos Mayor Oreja (UCM), exconseller d’Educació de la comunitat de Madrid pel PP; o César Alierta (UNED), president de Telefònica.

Etiquetes: Pla Europa 2020, AEM, SEPC, 3+2, notícia