Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Lluites i drets
  • Desmenteixen la versió policial: tres infants de l’Estrep van patir una nova agressió xenòfoba

Desmenteixen la versió policial: tres infants de l’Estrep van patir una nova agressió xenòfoba

Una vuitantena de persones es van concentrar a Manresa per condemnar la violència xenòfoba i  mostrar el seu suport als menors tutelats

Concentració de suport als infants de l'Estrep a la plana de l'Om de Manresa / Meritxell Brun
Concentració de suport als infants de l'Estrep a la plana de l'Om de Manresa / Meritxell Brun

MERITXELL BRUN 23/04/2016

La plana de l’Om de Manresa tornava a ser l’escenari d’una concentració de rebuig a la violència, el racisme i la xenofòbia. Amb aquest acte, la vuitantena de persones que es van aplegar ahir a la tarda sota la crida “Aturem el racisme” han volgut mostrar el seu suport als infants del centre l’Estrep, tres dels quals van ser agredits el passat 6 d’abril. NacióManresa, que va avançar els fets dos dies després, va afirmar que els Mossos d’Esquadra “descartaven qualsevol relació amb els fets de setembre de 2015”, quan es van denunciar constants agressions racistes contra els menors per part d’una “patrulla veïnal” del Calvet. Les manifestants, però, han desmentit la versió policial i han assegurat que “la relació és evident”, ja que els agressors s’haurien dirigit als menors amb insults xenòfobs. Malgrat la gravetat dels fets, han manifestat que el poc ressò mediàtic de les agressions demostra que la noticiabilitat es mesura amb un baròmetre racista i classista: “No ens posaríem les mans al cap si els nens intimidats, insultats, agredits i disparats tinguessin aquí la seva família? Passaria el mateix si no fossin d’origen magrebí? I si fossin nens de famílies riques?”

Insults xenòfobs, amenaces i un infant ferit lleu després de rebre un tret amb una arma de compressió d’aire o de balins

Una de les participants de la mobilització va explicar que els menors estaven caminant per la carretera BP-1101, que uneix Manresa amb Sant Salvador de Guardiola, quan els dos ocupants d’un cotxe van insultar-los i increpar-los. Uns minuts més tard, el cotxe va tornar al lloc on eren els infants amb dos ocupants més “tots ells amb màscares” -va puntualitzar- i, tot seguit, “van atacar els nens”. Els insults xenòfobs i les amenaces van continuar però aquest cop els quatre ocupants del vehicle van anar més enllà: “des del cotxe es va disparar als menors amb una arma de compressió d’aire o de balins i, així, van ferir la cama d’un dels nens”, va afirmar. Els infants, espantats, van fugir camp a través fins a arribar al centre. 

Arran dels fets, els Mossos d’Esquadra van detenir els quatre agressors acusats de lesions i amenaces, actualment en llibertat amb càrrecs. El fet que els agressors visquin a la mateixa població on s’ubica el centre l’Estrep ha provocat que els infants “tinguin por i no s’atreveixin a sortir sols”, va lamentar la participant. Es tracta, va dir, de menors que fa poc que viuen al centre i els més petits, d’origen magrebí, tenen dificultats per comunicar-se en català o en castellà. La manifestant també ha carregat contra la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), tot recordant que és qui té la tutela d’aquests menors i, per tant, “l’obligació de vetllar per la seva seguretat i protecció”. 

Etiquetes: xenofòbia, racisme, Estrep, antiracisme, notícia