Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès

Arran Sallent okupa un bloc de pisos

Amb el suport de la PAHC han alliberat el número 3 del carrer Cós de Sallent

El bloc alliberat, el número 3 del carrer Cós de Sallent

ALBA FLETA 24/04/16

El col·lectiu de joves de l'esquerra independentista ha dut a terme l'acció d'alliberar el número 3 del carrer Cós de Sallent aquest migdia, amb el suport de la PAHC Bages i de desenes de persones.
Passats escassos minuts de les 12 del migdia les persones concentrades a la plaça de la Pau s'han desplaçat uns metres fins al carrer Cós on Arran ha alliberat un bloc de pisos propietat del BBVA, enmig de l'expectació de les veïnes que passaven pel lloc i els ànims de les persones que havien vingut a recolzar l'acció. Un cop han entrat a l'edifici han penjat una gran pancarta amb el missatge "Bloc juvenil alliberat. A Sallent hi havia 675 pisos buits, ara només en queden 669! Okupem per viure, cap jove sense sostre".

Tot seguit s'ha fet públic l'alliberament d'aquest bloc de pisos i s'ha explicat que ho fan amb l'objectiu de "visibilitzar els centenars de pisos buits que hi ha a Sallent" però també de "donar una vida social al local dels baixos i construir un habitatge per a joves". Han remarcat que per a elles "això és molt més que una simple okupació, és una invitació a reflexionar". Segons el col·lectiu "a Sallent amb més de sis-cents habitatges buits, moltes joves ens veiem obligades a marxar del poble per poder desenvolupar un futur i un present amb condicions de dignitat”. També han volgut destacar que el projecte neix del “desig d'engegar un projecte comunitari entre les joves de Sallent, per trobar-nos, pensar, debatre i construir poble”. A la vegada I‘han presentat com a “un experiment per assajar altres formes de viure que trenquin amb l'individualisme al qual ens veiem avocades i generin alternatives de vida en comú, basades en la solidaritat amb les veïnes."

Alhora han volgut posar èmfasi en el fet que aquest bloc és propietat del BBVA, "un dels bancs que més desnona, mentre acumula beneficis de milions d'euros" i que no hi ha d'haver "cap espai buit en mans de qui es vol enriquir", sinó que han de ser "per qui vulgui habitar-los, omplir-los de vida i alegria".
Tot recordant les lluites de persones com els maquis, "pujant la carena", els miners, "en pugna per un treball digne o Agustín Rueda, "al cap i al cor", han explicat que en són el relleu i que "ens arrelem en la tradició transformadora del nostre poble".

El manifest ha acabat amb una reivindicació clara "No volem viure sota el pont", fent palès que aquesta "és una aposta per un habitatge digne per a totes, també per a les joves, perquè no tenim casa i quan volem emancipar-nos, no podem, com deia Ovidi, si no et donen, pren". A més han fet una crida a participar d'aquest projecte que "no és de les persones que hi viuen, sinó de totes aquelles que se'l sentin seu i el necessitin".

Roda de premsa

Acabada l'acció s'ha fet la ronda de premsa a la plaça de la Pau on s'ha tornat a llegir el comunicat i s'ha explicat que l'acció és en marc de la campanya que Arran Sallent va iniciar fa uns mesos, "No volem viure sota el Pont", destinada a "fer palès el problema d'habitatges que tenim als Països Catalans, però sobretot al nostre poble". També ve marcada per la campanya "Sostre i Treball" amb la qual Arran està treballant a nivell nacional i que han volgut reivindicar tot deixant clar que avui "fem un pas cap a una vida més digna", no només pels habitatges alliberats, també pels baixos de l'edifici que, segons expliquen, "serà un espai comunitari" i "on construir les alternatives que fa molt que somiem".

El col·lectiu ha explicat que als "Països Catalans hi ha 880.000 joves sense feina, la taxa de temporalitat és del 46%, el sou mitjà de les joves és de 672 euros, i el 33% de les joves es troben en el llindar de la pobresa” i ha la conclusió que “en aquest context l'única opció que ens quedava avui era okupar".

Finalment la diputada de la CUP Anna Gabriel ha volgut constatar que davant d'aquesta realitat quotidiana que viuen moltes persones "les administracions estan fent poc o res" i que "qui ha fet alguna cosa és la gent, la gent que no tenia res a perdre i ha decidit okupar espais", per això ha volgut fer un reconeixement a tota la gent "que tots aquests anys ha estat plantant cara a aquesta aberració total del sistema que és que hi hagi centenars de milers de pisos buits i gent que no tingui casa".

En acabat s'ha fet un vermut per celebrar l'èxit de l'acció.