Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Lluites i drets
  • “L’Agència d’Habitatge de Catalunya i l’Ajuntament de Manresa es comporten com el BBVA”

“L’Agència d’Habitatge de Catalunya i l’Ajuntament de Manresa es comporten com el BBVA”

La PAHC Bages ha tornat a posar nom i rostre a la situació d’exclusió residencial. Ho ha fet explicant els casos d’una persona i dues famílies que viuen a Manresa

Roda de premsa de la PAHC Bages a l'interior de l'Ajuntament de Manresa / PAHC Bages
Roda de premsa de la PAHC Bages a l'interior de l'Ajuntament de Manresa / PAHC Bages

MERITXELL BRUN 26/04/2016

La configuració de l’habitatge, caracteritzat per ser un bé privat en el qual preval el seu valor de canvi (bé d’inversió) per sobre del seu valor d’ús (necessitat residencial), ha propiciat que la davallada d’ingressos s’hagi traduït en la impossibilitat de fer front al pagament de la hipoteca o del lloguer. I és això el que la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca denuncia, dia rere dia, des de la seva creació. Però no només denuncia, també actua i resol l’emergència habitacional de centenars de persones davant la inoperància de l’administració pública. 

Avui, a Manresa, la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme (PAHC) del Bages ha tornat a posar nom i rostre a la situació d’exclusió residencial que viuen milers de persones arreu del territori català. Ho ha fet explicant tres casos que demostren que el dret a l’habitatge no estarà garantit mentre se subordini al nivell de renda. Amb l’exposició d’aquests casos la PAHC Bages també ha denunciat que l’Agència d’Habitatge de Catalunya i l’Ajuntament de Manresa “s’estan comportant com el BBVA”, ja que, segons han explicat, no resolen les necessitats més bàsiques de la població i “persegueixen amb judicis a persones i famílies mancades de recursos”. “Aquestes dues administracions estafen, persegueixen i desallotgen a famílies amb informes d’exclusió social i residencial”, han afirmat. 

Primer cas: INCASOL i l’Agència d’Habitatge de Catalunya també desnonen

L’Institut Català del Sòl (INCASOL) i l’Agència d’Habitatge de Catalunya van interposar una demanda contra una persona que resideix a Manresa per impagament del lloguer. El jutge ha emès una sentència favorable a la part demandant i ha dictaminat que A. K. ha d’abandonar el pis, a més d’abonar més de 22.000 en concepte de deute. Després d’interposar un recurs d’apel·lació, la PAHC ha aturat el desnonament que estava previst per aquest dijous.

Es tracta d’una persona que fa més de cinc anys que està a l’atur i que intenta sobreviure amb els 470 euros al mes que rep de la PIRMI. Arran de la seva situació, fa quatre anys que no pot pagar íntegrament les quotes mensuals del lloguer, que actualment superen els 400 euros. Tot i això, la PAHC ha explicat que “ha anat pagant petites quantitats motivat per les amenaces i enganys d’INCASOL i l’Agència d’Habitatge de Catalunya”. 

Segon cas: l’Ajuntament de Manresa reconeix l’exclusió residencial d’una família però no actua. Ho fa la PAHC Bages

Una parella que viu a Manresa també fa quatre anys que no pot pagar el lloguer. Amb uns ingressos de 423 euros van haver d’escollir entre menjar o pagar per viure sota un sostre. També “van motivar la decisió de no pagar el lloguer per l’estat d’infrahabitatge en què es trobava el pis” i que ha provocat problemes de salut a la parella, ha explicat la PAHC. Des de fa un mes, però, estan pendents de rebre l’ordre definitiva de desallotjament. La PAHC ha lamentat que l’Ajuntament, tot i reconèixer la seva situació d’exclusió residencial, “no ha donat cap solució”. És per això que a partir d’ara viuran al bloc del carrer de Sobrerroca de l’Obra Social de la PAHC. 

La parella, emocionada, entra a viure en el bloc de la PAHC Bages / PAHC Bages
La parella, emocionada, entra a viure al bloc de la PAHC Bages / PAHC Bages

Tercer cas: FORUM proposa que una família en situació d’exclusió residencial pagui 10 euros menys de lloguer 

Una família de quatre membres, amb dos fills de 18 i 30 anys, sobreviu amb uns ingressos de 470 euros mensuals derivats de la PIRMI. I, és evident, tampoc pot fer front al pagament del lloguer. I la història es repeteix: els Serveis Socials determinen la seva situació d’exclusió social i residencial “sense donar cap solució”, ha afirmat la PAHC. L’únic moviment que ha fet l’empresa municipal d’habitatge FORUM és oferir a la família un canvi d’habitatge pagant 270 euros al mes. És a dir, 10 euros menys del que han de pagar ara. I mentrestant la PAHC ha aturat tres vegades el desnonament que havia dictaminat el jutge, però ho adverteixen: “ja no es pot aturar una quarta vegada”. 

On i quan es reuneix la PAHC Bages?

Qualsevol persona que tingui una necessitat residencial pot dirigir-se a la PAHC Bages. La PAHC fa assemblees d’acollida cada dissabte a les 10 del matí a l’Ateneu la Sèquia (entrada pel carrer Amigant, des de la plaça Major). I les assemblees ordinàries se celebren cada diumenge a les 5 de la tarda al mateix espai. 

Etiquetes: Obra Social, PAHC, Bages. , habitatge, notícia