Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Lluites i drets
  • Un regidor de la CUP Manresa compareix davant el jutge per la tancada al rectorat de la UAB

Un regidor de la CUP Manresa compareix davant el jutge per la tancada al rectorat de la UAB

Jordi Garcés va comparèixer ahir davant el jutge instructor que investiga la tancada al rectorat de la UAB que va tenir lloc el 2013

Centenars de persones participen en una assemblea durant l'ocupació del rectorat el 2013 / Robert Bonet, La Directa
Centenars de persones participen en una assemblea durant l'ocupació del rectorat el 2013 / Robert Bonet, La Directa

MERITXELL BRUN 10/05/2016

Ahir al matí el regidor de la CUP Manresa Jordi Garcés va comparèixer davant el jutjat d’instrucció 3 de Cerdanyola del Vallès, on s’investiga la tancada al rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que va tenir lloc el 2013. Amb la compareixença de Garcés s’ha tancat la fase de declaracions de les 27 persones encausades que va començar el juliol de 2015. En un comunicat, Alerta Solidària i el grup de suport “Som 27 i més” han anunciat que ara toca esperar les peticions del Ministeri Fiscal i de l’equip de govern de la UAB, que es va personar com a acusació particular. 

L’espionatge polític que va derivar en un procés judicial polític

En el mateix comunicat, Alerta Solidària i “Som 27 i més” han afirmat que el procés judicial té un “caràcter marcadament polític”, ja que es vol fer seure 27 persones -25 estudiants, 1 membre del PAS i 1 membre del PDI- a la banqueta dels acusats pel seu compromís “amb la lluita estudiantil”. Aquesta persecució, han dit, “es concreta en llistes negres, seguiments a militants estudiantils i ponents”. I és que fa més d’un any la Directa va informar que el Servei de Seguretat i Vigilància de la UAB va elaborar, entre els mesos de maig de 2012 i maig de 2013, informes sobre les protestes d’estudiants, professorat i personal administratiu. Un dels fets més rellevants d’aquests informes és que en alguns d’ells es descriuen activitats polítiques i sindicals, i no fets punibles. El mateix mitjà va explicar que l’equip de govern de la UAB va entregar aquesta documentació a la fiscal en cap de Sabadell, Neus Pujal, amb motiu del procediment judicial iniciat contra els 27 membres de la comunitat universitària.  

La impulsora de la denúncia que ha derivat en aquest procés judicial va ser Sílvia Carrasco, l’aleshores Vicerectora d’Estudiants i Cooperació. Va ser més endavant, el febrer de 2015, quan l’equip de govern de la UAB es va personar com a acusació particular en la causa penal.  

Segons consta en un document de la Direcció General de la Policia incorporat a l’expedient del jutjat d’instrucció, Carrasco va proporcionar als Mossos d’Esquadra les dades –noms, cognoms i DNIs- de deu persones, entre les quals hi havia Ermengol Gassiot, secretari general de la CGT i imputat arran de la tancada al rectorat. 

En tot moment Carrasco va ser assistida pel lletrat Cristóbal Martell Pérez-Alcalde, conegut per defensar grans fortunes investigades per frau fiscal o delictes econòmics. Ell és l’advocat dels Pujol, de Bustos, de Núñez i del Barça. Ara Cristóbal Martell també acompanya l’equip de govern de la UAB en la seva denuncia contra les 27 imputades. Alerta Solidària i “Som 27 i més” ja han denunciat, públicament, que el rectorat hagi contractat “una de les togues d’or de Barcelona”, en al·lusió a Martell. “S’especula que cobra uns honoraris de cinc-cents euros l’hora”, han remarcat. 

Una causa penal per tancar-se al rectorat

Els fets es remunten el 17 d’abril de 2013, quan dos centenars d’estudiants de la UAB van tancar-se durant un mes al rectorat per exigir que s’apliquessin diversos acords aprovats pel Claustre, entre els quals destacaven la no aplicació de l’increment del 66%  de les taxes universitàries i l’establiment d’un títol de transport públic especial per a estudiants de la UAB. 

Arran de la mobilització, l’equip de govern de la UAB va denunciar 27 membres de la comunitat universitària per uns presumptes danys materials causats a l’edifici del rectorat. Segons l’equip rector, la denúncia es va interposar per l’exigència de les companyies asseguradores. La denúncia inicial, però, va ser presentada a títol individual per la Vicerectora d’Estudiants. En aquest sentit, el grup de suport a les encausades va subratllar que Carrasco va basar la seva acusació en els documents que ella mateixa va aportar als Mossos d’Esquadra: “documents on no es descriuen fets delictius ni punibles, sinó (...) l’activitat política dels estudiants o les percepcions de la Vicerectora sobre quins estudiants ‘influïen més en la presa de decisions’ o ‘tenien un rol més organitzatiu’”, van explicar. És per això que “Som 27 i més” ha insistit a remarcar la naturalesa política del procediment judicial. 

Etiquetes: UAB, Som 27 i més, CUP, notícia