Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Lluites i drets
  • La fiscalia demana més de 13 anys de presó a un regidor de la CUP Manresa per una protesta estudiantil a la UAB

La fiscalia demana més de 13 anys de presó a un regidor de la CUP Manresa per una protesta estudiantil a la UAB

En el seu escrit d’acusació sol·licita penes d’entre 11 i 14 anys de presó per a les 27 persones encausades i més de 384.000 euros en concepte de responsabilitat civil

Centenars de persones participen en una assemblea durant l'ocupació del rectorat el 2013 / Robert Bonet, La Directa

Centenars de persones participen en una assemblea durant l'ocupació del rectorat el 2013 / Robert Bonet, La Directa

MERITXELL BRUN 19/07/2016

Fa gairebé dues setmanes van transcendir les peticions del ministeri fiscal contra 25 estudiants, un professor i un treballador del Personal d’Administració i Serveis (PAS) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per ocupar el rectorat de la universitat. 

Els fets es remunten el 17 d’abril de 2013, quan dos centenars d’estudiants de la UAB van tancar-se durant un mes al rectorat per exigir que s’apliquessin diversos acords aprovats pel Claustre, entre els quals destacaven la no aplicació de l’increment del 66% de les taxes universitàries i l’establiment d’un títol de transport públic especial per a estudiants de la UAB. 

Més de tres anys després de la mobilització en defensa de l’educació pública, s’han fet públiques les peticions de presó de la fiscalia, que en conjunt sumen més de 300 anys. Concretament, el ministeri públic demana 11 anys i cinc mesos de presó per a 20 de les persones imputades i 13 anys i 8 mesos per a les altres 7. El fiscal basa la seva acusació en els delictes de desordres públics, violació de domicili jurídic, danys i coaccions. A més, sol·licita que totes les encausades indemnitzin la UAB amb 384.838,38 euros en concepte de responsabilitat civil pels desperfectes que, presumptament, s’haurien provocat arran de la protesta. Addicionalment, proposa per a cadascuna d’elles una multa de 9.600 euros i, segons va informar la Directa, la prohibició d’accedir a la UAB durant cinc anys.

Les penes per a set estudiants, entre els quals hi ha el regidor de la CUP Manresa Jordi Garcés, s’eleven a gairebé 14 anys de privació de llibertat perquè se’ls acusa de cometre un segon delicte de coaccions arran d’un escarni a Sílvia Carrasco, aleshores vicerectora d’Estudiants i Cooperació i impulsora de la denúncia que ha derivat en aquest procés penal.  Carrasco, de fet, va proporcionar als Mossos d’Esquadra les dades –noms, cognoms i DNIs- de deu persones, entre les quals hi havia Ermengol Gassiot, secretari general de la CGT i imputat arran de la tancada al rectorat.  En tot moment Carrasco va ser assistida pel lletrat Cristóbal Martell Pérez-Alcalde, conegut per defensar grans fortunes investigades per frau fiscal o delictes econòmics.

La CUP Manresa considera que la fiscalia busca “penalitzar el dret a la protesta”

En declaracions a l’Apunt, la CUP Manresa ha mostrat el seu suport a les 27 persones imputades per la tancada al rectorat de la UAB durant la primavera del 2013 i n’ha exigit l’absolució. La formació rupturista considera que la fiscalia sol·licita unes penes de presó “totalment desorbitades” que busquen “penalitzar el dret a la protesta”. “Creiem que l'educació pública, gratuïta i de qualitat s'ha de defensar sempre”, han sentenciat, i encara més “en un context d’elitització i privatització”.

La CUP traslladarà el seu posicionament al pròxim ple municipal, on proposarà que l’Ajuntament sol·liciti a la fiscalia la retirada de les acusacions contra els 27 membres de la comunitat universitària. 

Etiquetes: CUP Manresa, UAB, Som 27 i més, Alerta Solidària, SEPC, notícia