Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Lluites i drets
  • Els ajuntaments incompleixen l’acord de multar els bancs pels pisos buits

Els ajuntaments incompleixen l’acord de multar els bancs pels pisos buits

Cap consistori del Bages ni del Berguedà ha complert amb el seu compromís d’imposar multes de fins a 100.000€ a les entitats financeres que especulin amb pisos buits

NIL SALADICH 19-11-2014 

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) va iniciar a principis d’any una campanya per aprovar una moció als ajuntaments que contempla multes de fins a 100.000€ als bancs que mantinguin durant més de dos anys els pisos buits. L’objectiu de la moció és ‘mobilitzar l’habitatge buit en mans de les entitats financeres’ tot creant ‘un parc públic d’habitatge’. 

La llista de municipis on la moció ha estat aprovada sobrepassa el centenar, però de moment només en alguns ja s’han iniciat expedients sancionadors. És el cas de Terrassa, on el consistori egarenc ha interposat 46 sancions administratives i ha obert 982 expedients a entitats bancàries, aconseguint que un total de 200 pisos en mans de la banca passin a destinar-se a lloguer social.

A les comarques del Bages i el Berguedà la lentitud i la manca de voluntat política per part dels 14 ajuntaments i els 2 consells comarcals que tenen la moció aprovada està frenant qualsevol actuació sancionadora contra les entitats bancàries. De fet, fa més de 7 anys que la Llei 18/2007 del dret a l’habitatge (retallada per les Lleis Òmnibus) estableix que l’administració està obligada a actuar contra les propietàries que posseeixin habitatges permanentment desocupats. Si durant 7 anys han estat incomplint els seus compromisos i han permès als bancs especular sobre un dret bàsic i fonamental com és l’habitatge, difícilment decidiran actuar ara si no és per una forta pressió social.

Bages

La PAHC Bages ha mantingut diverses reunions per fer el seguiment de les mocions aprovades pels plens municipals, tant a Manresa com al Consell Comarcal, on també s’aprovà la moció. De moment, però, els resultats no són ni molt menys els desitjats per la Plataforma.

A nivell de Bages, la PAHC proposà al Consell Comarcal que coordinés i facilités la gestió dels expedients administratius, necessaris per determinar que un pis ha estat en permanent desocupació durant més de dos anys i per poder fer efectiva la sanció. De moment, però, “tot i les bones paraules” que diu haver rebut la PAHC Bages, no s’ha aconseguit cap compromís en aquest sentit. 

Pel que fa a la capital bagenca, la PAHC Bages ja va denunciar el mes de juny en una roda de premsa la passivitat per part del consistori “en la defensa real del dret a l’habitatge i més concretament per la manca de realització dels compromisos adquirits amb l’aprovació de la moció”. I és que en 10 mesos la feina de l’Ajuntament ha estat elaborar un cens dels pisos buits, rebaixant la xifra oficial de pisos buits del 24% al 21%, i ha tramès una carta als bancs, la qual se sospita que és tan sols una primera notificació perquè el banc expliqui si el pis és de la seva propietat i si efectivament es troba buit. La lentitud del consistori manresà contrasta amb municipis com Santa Coloma de Gramenet o Sabadell, que aprovaren la moció posteriorment a la de Manresa i ja han sancionat  entitats financeres. 

Berguedà

La PAHC Berguedà, per la seva part, s’ha trobat amb nombrosos entrebancs.
El Consell Comarcal no ha complert el seu compromís de traslladar la moció de la PAH als plens municipals que encara no l’han presentat. Alhora, s’han trobat amb entrebancs en nombrosos municipis. És el cas, per exemple, de Vilada, on segons fonts de la PAHC Berguedà, l’alcalde de CiU “sembla ser que no sap què és la PAHC Berguedà ni qui en formem part (...) De moment la moció ni ha entrat al ple. Curiosament, quan la mateixa moció es va aprovar al Consell Comarcal aquest senyor sí que ens va donar suport votant-hi a favor”.

Al consistori de Berga, on la PAHC Berguedà està centrant els seus esforços - ja que es tractar del nucli de població on hi tenen més ‘afectades’- les coses no han anat millor. Malgrat que la moció va ser aprovada per unanimitat fins ara l’Ajuntament només ha respost a les membres de la Plataforma amb evasives i amb una “actitud menyspreable per part d’un ens públic i democràtic” segons declaracions de la Plataforma.

Solsonès

Al Solsonès la PAH no hi té presència. Malgrat que arreu del Principat alguns consistoris han aprovat per iniciativa pròpia la moció de la PAH aquest no ha estat el cas dels ajuntaments solsonins. 

Ara per ara, tot fa pensar que als municipis del Bages, Berguedà i Solsonès les multes a la banca per especular amb habitatges es faran esperar. De moment els ajuntaments segueixen sense complir amb el seu compromís i tot segueix sent paper mullat.

 

Etiquetes: notícia