Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Lluites i drets
  • Els Mossos d'Esquadra detenen un activista de la PAHC Bages en una protesta contra la pobresa energètica

Els Mossos d'Esquadra detenen un activista de la PAHC Bages en una protesta contra la pobresa energètica


Pintades a Endesa / Jordi Bordes

REDACCIÓ BAGES 22/11/2016

Una quarantena de persones es van reunir el passat vespre davant la seu de l'empresa elèctrica Endesa, convocades per la PAHC Bages. La concentració havia estat convocada en record de la dona morta a Reus fa pocs dies, en un incendi provocat per les espelmes amb les què s'il·lumanava, i volia exigir la fi dels talls de subministraments. Les activistes van marcar les siluetes de les mans amb pintura vermella sobre els vidres, van pintar un gran "asesinos" i van penjar cartells amb lemes com "el capitalisme mata". 


Pintades a Endesa / Jordi Bordes

La pobresa energètica és una realitat que afecta a un gran nombre de famílies, que solen estar a l'atur o en feines precàries i tenir un habitatge precari. Gabi Palomero, membre de l'Aliança contra la Pobresa Energètica, denunciava a l'Apunt l'any passat que aquesta comporta "problemes de salut, tant físics, pel fet que passar fred a l'hivern pot provocar problemes respiratoris com asma i bronquiolitis, sobre tot als nens i la gent gran, com mentals, ja que el fet de viure en una llar que no està en condicions pot provocar angoixa, exclusió social i depressió". Explicava que en el cas dels nens, les condicions s'agreujen ja que no poden gaudir del suu temps d'oci a casa seva. "Si l'habitació està 11 graus", explicava, "segurament hauran d'estar-se en un sofà tapats amb una manta". El rendiment escolar es veu afectat perquè, en no tenir llum, no poden estudiar quan es fa fosc. La pobresa energètica també afecta greument als hàbits alimentaris, degut a que s'eviten els plats que requereixen un major consum de llum o gas, i es recórre a plats preparats dolents per la salut. 

La PAHC Bages ha denunciat tenir més de vint casos de pobresa energètica en la seva assemblea. Fa pocs dies, Endesa va tallar la llum a una veïna del seu bloc okupat número 2, en ple novembre. La dona té una filla de menys d'un any. Endesa és una empresa responsable, el passat any 2015, de 241.306 talls de subministraments elèctrics, el que significa un increment d'un 70% respecte a 2014.

Quan les activistes ja havien marxat del punt de servei d'Endesa i caminaven plegades de tornada pel carrer, agents dels Mossos d'Esquadra van detenir l'activista de la PAHC Bages Bernat Sorinas, de manera "aleatòria" segons denuncia l'organització. L'acusaven de desobediència i resistència a l'autoritat i es va informar que passaria la nit a comissaria.

Davant la detenció, la PAHC Bages va convocar inmediatament una concentració a les portes de la comissaria de la regió central dels Mossos, on tenien reclós a Sorinas. Manifestaven que no pensaven permetre que "el nostre company passi la nit amb aquesta gentola" i feien crida a assistir-hi i "ser 500", perquè, deien un cop més amb determinació, "si ens toquen a una ens toquen a totes".

Al cap de poca estona ja hi havia un centenar de persones davant la comissaria mostrant la seva solidaritat amb Sorinas amb càntics de "Berni llibertat" i "Si ens toquen a una, ens toquen a totes". Van començar a arribar furgones d'antiavalots, fins al punt que hi havia un nombre similar de policies i manifestants. Es van viure moments de forta tensió que van acabar amb una contundent càrrega policial volent fer retrocedir les activistes. Aquesta va deixar diverses persones ferides amb contussions a causa dels cops de porra.


Manifestant mostra contussió

Ben bé cap a les nou, i després de la gran mobilització popular en resposta a la seva detenció, la policia va alliberar Bernat Sorinas. "La meva moguda avui és la menys important de totes", va afirmar. "Allò important és que avui siguem al carrer, lluitant perquè això caigui al terra i mai més ningú, cap pobre, torni a estar dins el talego".

L'activista es va negar a declarar i la detenció ha quedat sense efecte. Hauria de ser citat a declarar als Jutjats en cas que la causa es mantingui. Els Mossos, que l'havien arrestat sota l'acusació de resistència i desobediència a l'autoritat, en llegir els càrrecs la van modificar: ara se li imputa un delicte d'atemptat a l'autoritat, la pena del qual va d'un a quatre anys de presó. "A última hora ho han modificat [...] quanals videos es veu clarament com a mi se m'emporten ambles mans enlaire i no moc ni un braç. No té cap mena de sentit, és surrealista, és una mentida enorme. No s'agafa per enlloc la mentida d'aquesta gent que a més a més canvien la seva versió a última hora per intentar salvar-se d'aquest pollo que han liat gratuitament".