Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès

La PAHC Bages, contra els fons voltors

BEGOÑA DOMÍNGUEZ 23/11/2016

Concentració de la PAHC Bages davant del BBVA / PAHC Bages

Una vintena de persones han participat avui al matí d'una concentració convocada per la PAHC Bages a les portes d'una oficina del BBVA a Manresa, en una acció que perseguia que el fons voltor Anticipa acceptés les principals demandes de les famílies afectades: dació en pagament i lloguer social, segons la llei 24/2015. L'oficina bancària va romandre tancada les dues hores que va durar la concentració, cosa que la PAHC valora posivitivament, ja que han aconseguit paralitzar la seva activitat. En el transcurs de l'acció les activistes van enganxar adhesius i cartells en els vidres de l'entitat i van desplegar pancartes exigint la fi dels desnonaments.

Es tracta d'una acció coordinada a nivell de la PAH de Catalunya, que es va portar a terme en la principal localitat de cada comarca amb l'objectiu de pressionar a Anticipa. Aquest fons voltor gestiona la cartera hipotecària de Catalunya Caixa, un banc que va ser comprat pel BBVA. Anticipa forma part de Blackstone i només té una oficina física en tota Catalunya. La PAH fa temps que el denuncia, explicant que la forma que ha triat de gestionar els seus actius és fer fora a la gent de casa seva per tornar a vendre o llogar els pisos.

L'organització afirma que Anticipa/Blackstone "amenaça i extorsiona a les famílies", contractant per aquest fi una empresa externa que assetja a les famílies i arriba al punt de fer-ho a la porta de casa seva, a més de mitjançant trucades intimidatòries i altres mètodes. Pressionen inclús a les famílies a qui han donat lloguer social per tal que marxin i poder disposar d'un nou pis buit. També obliguen a les famílies afectades a fer un curs de "reinserció per a l'administració de les seves economies". La PAH afirma que fa ús de "pressions i clàusules abusives".

Davant aquests fets i la nul·la voluntat d'arribar a acords per part de l'entitat financera, la PAH ha trencat negociacions, ha recuperat un dels seus blocs a Barcelona i ha participat en tres accions globals contra Blackstone. Darrerament, diverses famílies han rebut una carta d'aquesta entitat amenaçant amb l'execució hipotecària si no cedeixen a la pressió d'Anticipa i paguen el seu deute.

La PAH ha decidit, en vista d'aquests darrers successos, convocar les accions d'avui per pressionar al BBVA, que és l'entitat que va vendre les hipoteques a Anticipa/Blackstone. Segons ha pogut saber l'Apunt, l'objectiu de la PAH és que aquest banc les recuperi i negociï amb ells, així com sortir al carrer per deixar clar que trencar negociacions no és deixar de lluitar. Volen demostrar a Anticipa que les PAH estan organitzades a tota Catalunya i la pressió continua.