Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Lluites i drets
  • Les manifestants titllen l'actuació policial de "desproporcionada" i "abús de poder"

Les manifestants titllen l'actuació policial de "desproporcionada" i "abús de poder"


Desplegament policial durant la concentració per la llibertat de Sorinas / Jordi Bordes

BEGOÑA DOMÍNGUEZ 24/11/2016

El passat dimarts un activista de la PAHC Bages, Berni Sorinas, va ser detingut per haver participat en una convocatòria contra la pobresa energètica, que es va portar a terme davant la seu d'Endesa de Manresa. La concentració exigia la fi dels talls de subministraments i recordava la dona morta fa pocs dies en un incendi provocat per l'espelma amb què s'il·luminava. Inmediatament, es va convocar una manifestació davant la comissaria on estava pres, que va ser durament reprimida pels Mossos d'Esquadra. Finalment, després de la gran mobilització popular, Sorinas va sortir en llibertat.

USPAC, el sindicat dels Mossos d'Esquadra, ha reaccionat a aquests fets amb un contundent comunicat en el qual asseguren que els "preocupa molt, i demanarem explicacions als responsables policials de la comissaria, per quin motiu va ser posat, tan ràpidament, en llibertat el detingut". I es pregunten, adreçant-se als que anomenen "màxims comandaments de Manresa", si han d'interpretar que "van cedir a les pressions dels manifestants violents davant la comissaria", o "van rebre pressions polítiques i per això van actuar així".

"Exigim que aquests individus violents siguin identificats i investigats pels seus actes", manifesten des de l'agrupació policial. Acusen Sorinas d'haver agredit a un agent i ofert resistència i desobediència, i afegeixen que "durant l'actuació va haver-hi més intents d'agressions" als cossos de seguretat de l'Estat. "Prou de cedir davant dels col·lectius que utilitzen la violència vers la policia", demanen. El comunicat acaba dient que "cap agressió a la policia pot quedar impune", i exigeixen al conseller d'interior Jordi Jané "zero tolerància vers els violents".

"Els actes de la policia van ser completament desproporcionats: abusos de poder".

L'Apunt ha pogut parlar amb Jordina Rotcher, que va participar de l'acte i afirma que "des del principi fins al final, els actes de la policia van ser completament desproporcionats, abusos de poder. Era tot surrealista, inimaginable com una acció pacífica de la PAHC podia desembocar en tal tortura. Perquè això va ser en realitat". Descriu moments "molt caòtics" i "violents" quan, poc després de l'acció a Endesa, van arribar els Mossos, que van anar de seguida cap a Bernat Sorinas. Les manifestants, que van veure registrades les seves bosses, s'interposaven davant els cossos de seguretat en un intent d'evitar que s'enduguessin l'activista. Poc després van arribar reforços de la Policia Local: aquesta va treure les porres extensibles i va utilitzar-les contra les manifestants, a qui, segons explica Rocher, també van fer empentes i estirades de les extremitats.

L'activista explica com un Mosso la va agafar pel pit i la va empentar fort. "Em va dir: tu a mi no m'empentis, aixecant-me el dit violentament. Jo li vaig dir: tu no m'empentis a mi tampoc, equitat de condicions". També lamenta que "al principi hi havia nens i nenes pel mig, i evidentment va ser súper violent per ells. Hi havia una noia que anava amb el cotxet, i la policia no tenia cap tipus de mirament pels infants".

Un cop Sorinas va ser detingut, es va decidir anar a fer una concentració davant la comissaria dels Mossos. En un primer moment, aquesta va transcórrer sense incidents remarcables. "Al cap d'aproximadament tres quarts d'hora van venir cinc furgones", continua Rotcher. "Hi va haver empentes dient que ens situéssim a banda i banda per deixar pas, quan nosaltres no molestàvem pas. Van començar les empentes, que si una mica d'amenaces, que si pit enfora", explica la jove. "Després d'haver transcorregut una hora més, ja va venir la BRIMO". Aleshores, diu, "ja ens vam preparar, perquè veiem el que venia. Vam veure la BRIMO col·locant-se a la part dreta, i van desfilar. Van passar per davant nostre i tal com passaven ens apartaven amb empentes. Just parar-se van començar a carregar violentament contra nosaltres". Rotcher afirma que "moltes companyes hem rebut cops: hi ha fotografies i queixes". Acaba denunciant "la desproporció de l'acte, la violència del cos policial. La poca sensibilitat dels cossos de seguretat pública catalana no és res nou. Ni en general, els abusos de poder i les tortures que cometen sobre la gent que denunciem i critiquem els assassinats d'aquest sistema capitalista".

Jordina Rotcher mostra un dels cops de porra que va rebre / Jordina Rotcher

Sindicat de la Policia Local: els regidors de la CUP "no són dignes de representar la ciutadania de Manresa"

En les següents hores, va sortir a la llum un segon comunicat policial, aquest cop del SPPM-Cat, sindicat de la Policia Local. En ell es demana la dimissió de Gemma Tomàs i Jordi Garcés, regidors de la CUP a l'Ajuntament de Manresa.

El sindicat afirma que en el marc de la detenció de Bernat Sorinas la Policia Local va rebre "insults, amenaces, empentes i van ser escridassats pels allà presents". Entre ells s'hi trobarien Garcés i Tomàs, de qui es diu que "no són dignes de representar la ciutadania de Manresa". Els agents, que es queixen que "no és la primera vegada que ens trobem amb aquesta situació amb dos regidors de la CUP", anuncien que estudiaran "emprendre accions legals contra aquests representants del poble manresà, atenent que han faltat en diverses ocasions al respecte i a l'honor d'un col·lectiu sencer de treballadors de l'Ajuntament de Manresa".

La resposta de la CUP no s'ha fet esperar: "volem reafirmar el nostre compromís amb totes les lluites que fan front a les injustícies d'aquest sistema capitalista desigual i pervers", han afirmat en comunicat. "Condemnem profundament l'actuació inadmissible dels agents de l'autoritat", continuen, "entre ells la Policia Local de la nostra ciutat. Entenem que aquesta no hauria d'haver tingut un paper actiu que va tenir en tot moment: van ser els únics que van treure les porres durant l'actuació policial, conjunta amb els Mossos d'Esquadra, que va precedir la detenció d'un company de la PAHC".

En el mateix comunicat, la CUP anuncia que demanarà explicacions a la regidora de Seguretat Ciutadana sobre "els motius, l'actuació i el trasllat de l'activista detingut per part de la Policia Local. Entenem que cap policia i menys aquella que teòricament és de proximitat hagi de dedicar-se a reprimir persones i col·lectius que defensen els drets socials de les classes populars". L'organització expressa que "la CUP i els seus regidors es reafirmen en l'acció d'ahir" i deixa clar que seguiran "al carrer al costat dels col·lectius, entitats i moviments socials i populars que lluiten per una Manresa digne i al servei de la seva gent".

"Als vídeos es veu clarament com a mi se m'emporten amb les mans enlaire i no moc ni un braç"

Bernat Sorinas va denunciar, en declaracions a La Directa poc després de sortir de comissaria, que els Mossos d'Esquadra modifiquessin a l'últim moment la seva acusació. L'havien arrestat sota càrrecs de desobediència i resistència i ara li imputen un delicte d'atemptat contra l'autoritat, que té pena de presó. L'activista assegura que "als vídeos es veu clarament com a mi se m'emporten amb les mans enlaire i no moc ni un braç". I exposa: "No té cap mena de sentit, és surrealista, és una mentida enorme. No s'agafa per enlloc la mentida d'aquesta gent, que a més a més canvien la seva versió a última hora per intentar salvar-se d'aquest pollo que han liat gratuïtament".

L'activista va titllar a través de les xarxes socials l'actuació dels Mossos de "vergonyosa" i "totalment desproporcionada", i denuncia que "a les que sortim al carrer a lluitar per la justícia social i per capgirar un món malalt ens espera la repressió i la seva maldat". Però vol deixar també un missatge esperançador: "Ja sabeu germanes, cap por i juntes on calgui. Seguim caminant, seguim batallant un món millor. Cal anar-hi, cal anar-hi".


Imatge d'un dels ferits per la càrrega policial