Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès

El Bages diu prou a les violències masclistes

 Manifestació del 8 de març de 2015 a Manresa / Meritxell Brun

BEGOÑA DOMÍNGUEZ 25/11/2016

32 dones assassinades per violència masclista als Països Catalans és la xifra que donen els organismes oficials, que només contemplen els casos succeïts dintre d'una relació sentimental. Darrere de les xifres s'hi amaguen les múltiples violències quotidianes contra les dones que, en el marc del 25 de Novembre, dia internacional contra les violències masclistes, els moviments feministes del Bages volen visibilitzar i combatre sortint al carrer i a través de diversos actes de caràcter més reflexiu. Contra la indiferència, el silenci i l'oblit dels feminicidis, els col·lectius reivindiquen la rebel·lia i desobediència contra un sistema que consideren injust i volen recuperar noms, veus i rostres de dones que asseguren que el patriarcat esborra.

"Ni una menys! Contra les violències masclistes, autodefensa feminista!" és el lema de la concentració que Acció Lila i Arran Manresa han convocat de forma conjunta. Aquesta es realitzarà a Sant Domènec a les set de la tarda i, posteriorment, Acció Lila organitza un sopar de pintxos a l'Ateneu La Sèquia. Ambdós col·lectius denuncien en nota de premsa que els assassinats són només "la cara més visible de la violència que exerceix la societat patriarcal on vivim", i afegeixen: "darrere d'aquestes morts hi ha el patiment, el dolor i la discriminació de milions de dones, que van des de l'assetjament sexual, el maltractament físic i psicològic, a la violació, a la desigualtat salarial... i tot tipus d'opressions, injustícies i violències que pateixen les dones".

Les organitzacions fan una crida a la població a "participar massivament a la concentració per mostrar el rebuig explícit de Manresa cap a la violència masclista". I a través de les xarxes socials, denuncien que "lamentar la violència directa que genera el patriarcat en interrelació amb altres sistemes d'opressió i explotació (capitalisme, racisme, feixisme, imperialisme, etc.), sense atacar els fonaments estructurals, i sense actuar d'arrel per eradicar-los, és cinisme".

A Sallent, l'Ateneu Popular Rocaus, Arran Sallent, Adona't i la Biblioteca municipal han organitzat un seguit d'actes per treballar contra lesviolències masclistes. Així, dilluns 21 es va dur a terme una xerrada que portava per nom "Una visió criminològica sobre la violència de gènere"; divendres 25 es farà un contacontes infantil al voltant de la convivència; l'endemà, Endavant-OSAN presentarà el seu llibret "Dones i crisi"; i finalment, diumenge 27 es presentarà el cicle de cinema "Dones rebels" del Festival Protesta i es passaran tres curtmetratges. Aquests són 'Minerita', que explica la història de tres dones que lluiten per sobreviure a la mina; "Una vez", sobre una dona que deixa el seu marit i viu el rebuig social; i "Garbanzos con azúcar", un film ambientat el 1937, amb la fugida d'una dona i les seves quatre filles de les tropes nacionals.

L'Ajuntament de Navàs, governat per la CUP, portarà a terme diverses iniciatives aquest cap de setmana contra les violències masclistes, la més innovadora de les quals consisteix en enviar, a totes aquelles persones de la població que s'identifiquen com a homes, una missiva signada per les regidores de Drets Socials i Educació. En ella se'ls convida a reflexionar sobre els feminicidis i la societat patriarcal en la qual se sustenten. Divendres 25 al matí, amb la col·laboració de les escoles, es portarà a terme una acció consistent a penjar parells de sabates, pintades de vermell, en una estructura metàl·lica, en record de les dones mortes. Aquesta s'ubicarà a la plaça de l'Ajuntament i sota ella es llegirà el manifest institucional. A la tarda del mateix dia es farà un taller de rap per a joves. Dissabte 26, la companyia de teatre Les Mireies farà una performance al mercat, que amb el títol de "Donar veu" consistirà en una denúncia del masclisme imperant a la societat. Per finalitzar, dijous 1 de desembre es farà un taller per a homes, anomenat "Més enllà del sí i el no: masculinitats i la cultura de la violació".

La de les sabates vermelles és una iniciativa que va sorgir arran del treball de l'artista mexicana Elina Chauvet, nascuda a Ciudad Juárez, i s'ha estès a diversos països. Chauvet explica en una entrevista a la revista Pikara que "el color vermell representa la sang, però també el cor de l'esperança", i vol que aquests actes serveixin per visibilitzar i despertar consciència. El SIAD ha convertit les sabates vermelles en símbol de la campanya comarcal del Bages contra la violència masclista, que té com a lema "Aquestes sabates ja no caminen. Camina tu perquè no torni a passar", i ha repartit cartells i esprais vermells per pintar les sabates a les poblacions. Diversos Ajuntaments s'han sumat a la proposta.

Per la seva part, l'Ateneu Ca La Teia de Santpedor va realitzar fa pocs dies la presentació del llibret d'Endavant "Dones i crisi", amb una xerrada que portava per títol "Mai més explotades, mai més silenciades".