Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Lluites i drets
  • Les imputades per la crema de fotos del Rei anuncien que no declararan davant l'Audiència Nacional

Les imputades per la crema de fotos del Rei anuncien que no declararan davant l'Audiència Nacional


Crema de fotos del Rei l'Onze de Setembre de 2016 / La Directa

BEGOÑA DOMÍNGUEZ 5/12/2016

“No hi anirem. Els plantem”. Amb aquesta contundència s’han expressat en un comunicat, donat a conèixer recentment, les cinc militants de l'Esquerra Independentista citades per l'Audiència Nacional a causa de la crema de fotos del Rei Felip VI que tingué lloc el passat Onze de Setembre. Aquest està signat per Alerta Solidària, Arran, COS, CUP, Endavant i SEPC. En ell, les independentistes es reiteren en què no obeiran i en què no tenen “ni Rei, ni por”.

Les cinc independentistes han estat citades pel jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu a declarar per videoconferència el 7 de desembre. Entre elles, hi ha dos bagencs: Jordi Almiñana, resident a Navàs i militant d'Endavant Bages, i Roger Santacana, militant d'Arran Manresa. Se les acusa d'un delicte d'injúries a la corona que, segons l'article 490 del Codi Penal espanyol, es castiga amb una pena de sis mesos a dos anys de presó si les calumnies són greus, i una multa de sis a dotze mesos si no ho són.

“No és ningú per jutjar-nos”, afirmen sobre l'Audiència Nacional en el comunicat. “Han exhaurit des de fa temps qualsevol pretesa legitimitat per jutjar res ni ningú dels Països Catalans i menys encara per causes polítiques tan evidents com la nostra”. En el text també s'acusa els Mossos d'Esquadra de fer ús de “fitxers polítics il·legals”. Les cinc processades van ser identificades com a autores d'una crema de fotos en la que van participar desenes de persones en un informe que el cos policial autonòmic va remetre a la Fiscalia de l'Audiència Nacional.

Les militants manifesten saber que “aquesta nova acció desobedient obre la porta a la nostra detenció i a l'agreujament del procés penal obert en contra nostra. En som conscients”. Malgrat això, consideren que en resulten “més perjudicades” si renuncien “a la fermesa que tantes companyes, en els darrers mesos, anys i dècades, han demostrat proclamant amb fets i no només amb paraules, que Espanya és quelcom del passat, que ja no ens afecta i que hem de donar per superada”.

“Som lliures”, afirmen, “si actuem com a tals”. Les independentistes consideren que “la repressió als qui expressem el rebuig públic als seus majors símbols patris respon a la desesperació dels qui ja fa anys han vist perduda la batalla de la legitimitat i la credibilitat”. I acaben amb la constatació de què “per les companyes represaliades” i “pel present i futur del nostre poble”, han pres “la humil decisió de no retrocedir”.