Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès

Es fa pública la campanya 'Que ve l'home del sac. Aturem Manresa 2022'

REDACCIÓ BAGES 20/12/2016

Amb un vídeo i uns documents difosos pel portal bllibertari.org s'ha desvetllat l'objectiu de les pintades aparegudes per Manresa les últimes setmanes amb el lema "Que ve l'home del sac". Mostrar el rebuig al projecte "Manresa 2022" és el que busquen les impulsores d'aquesta campanya que es presentarà el pròxim dijous dia 22 de desembre a l'Ateneu Anarquista la Ruda.

En els documents editats per les impulsores s'alerta dels efectes negatius que podria tenir sobre la vida de les veïnes de Manresa la possible arribada, com preveuen els promotors de Manresa 2022, de 100.000 turistes religiosos durant l'any de la commemoració.

Alhora qualifiquen els promotors del projecte com un "veritable lobby" i denuncien els interessos econòmics i polítics que asseguren "s'amaguen" darrere la Manresa 2022. Aquest lobby impulsor, segons la campanya, estaria format per "'Ajuntament de Manresa, la FUB, La Fundació la Cova, la UOC i UPC, DEUSTO(Instituto Ignacio de Loyola), el Centre Internacional d'Espiritualitat Ignasiana o el patronat de la Fundació Cova Sant Ignasi-Manresa. Alerten sobre lapresència al patronat de la Cova d'un personatge important dins el món empresarial, l'exdirector general de Caixa Catalunya, Josep Maria Loza.

Associen el projecte amb la voluntat de "remodelar el Barri Antic", un barri que les elits manresanes "senten hostil i degradat" i pel qual busquen engegar un procés de "gentrificació". Entre les accions ja efectuades denuncien la demolició de la Sala Ciutat, una acció que afirmen no beneficia el veïnat del barri de les Escodines, i que només busca "solventar el pacte econòmic mantingut amb La Caixa després del nyap de la Fàbrica Nova". Dins les crítiques a la planificació urbanística de la ciutat, inclouen mostres de rebuig a l'enderrocament del barri de la Guia i a la construcció d'una nova promoció d'habitatges per part del Banc Santander al barri de la Carretera de Santpedor, una promoció que qualifiquen "d'absurda i depredadora".

Crítica religiosa

En el document de la campanya també assenyalen el poder de l'església catòlica, la qual asseguren acumula un 20% dels terrenys agrícoles de l'Estat espanyol. Sobre els Jesuïtes, l'ordre creada per Sant Ignasi de Loiola, ressalten la seva col·laboració amb l'espoli d'Amèrica ja que "amb la finalitat d'evangelitzar als infidels es van lucrar colonitzant, esclavitzant i creant autèntics imperis agro-industrials".

En l'actualitat asseguren que es pot visualitzar el poder de l'església amb la "inversió pública en escoles concertades religioses com amb la ingerència de l'Església i els seus lobbies en contra de l'avortament". En aquest sentit relacionen la defensa de la moralitat cristiana que fa l'església amb el patriarcat, que denuncien "controla els nostres cossos i les nostres vides".

Foragitar les migrants

La campanya "Aturem Manresa 2022" posa un especial èmfasi en la denuncia del "racisme i islamofòbia" del projecte. Segons les impulsores, els barris més afectats pel projecte són els barris humils, poblats en gran part per població migrada. Casualment afirmen són els barris amb "les infraestructures més degradades gràcies a la negligència dels propietaris i l'Ajuntament", la "rentada de façana" que es pretén fer, asseguren porta associada una "neteja ètnica", ja que deixa clar "quines poblacions no seran benvingudes a una Manresa feta per turistes catòlics".

Com a exemple de la "rentada de façana", posen la voluntat del consistori de "fer fora la mesquita de la fàbrica de l'Aranya" o l'augment de "les agressions racistes i batudes policials".

Resistència al projecte

Auguren que si el lobby Manresa 2022 aconsegueix els seus objectius "es perdran els barris populars del centre de Manresa, es potenciaran els valors més retrògrades i insolidaris i es fomentarà l'economia de treballs precaris i abusius que porta el turisme".

Enfront aquest lobby aposten per fomentar "l'autoorganització i defensa dels barris, el sabotatge contra la gentrificació i el suport mutu per sortir de la dependència i la precarietat".