Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Lluites i drets
  • Prop de dues-centes persones es concentren a la Plaça Major en solidaritat amb Joan Coma

Prop de dues-centes persones es concentren a la Plaça Major en solidaritat amb Joan Coma

Concentració en solidaritat amb Joan Coma

BEGOÑA DOMÍNGUEZ 27/12/2016

Unes dues-centes persones s'han aplegat avui, a les vuit del vespre a la Plaça Major, en una concentració convocada conjuntament per l'Esquerra Independentista de Manresa i l'ANC. La protesta, que ha transcorregut segons el previst, tenia com a objectiu solidaritzar-se amb Joan Coma, regidor de la CUP-Capgirem Vic detingut aquest matí pels Mossos d'Esquadra a pocs metres del seu Ajuntament, així com exigir-ne l'alliberament. L'arrest ha tingut lloc per ordre de l'Audiència Nacional, després que l'activista es negués a declarar davant aquest tribunal per un delicte de sedició. Posteriorment, la policia autonòmica ha fet entrega del detingut a la Guàrdia Civil, que el portarà fins a Madrid per obligar-lo a declarar.

"Una vegada més ens trobem davant d'una complicitat repressiva entre el departament d'interior de la Generalitat de Catalunya i l'Estat Espanyol", ha denunciat la CUP de Manresa en nota de premsa. Des de la candidatura consideren que es troben "davant la necessitat de desobediència" i exigeixen "la fi d'aquesta complicitat". La candidatura ha convocat a la concentració sota el lema 'Sense desobediència no hi ha independència. Llibertat Joan Coma". Per part seva, l'ANC ha desplegat una pancarta on s'hi podia llegir 'Mai no caminaràs sol. En defensa de les llibertats'.

L'Audiència Nacional va citar a declarar el passat 24 d'octubre al regidor de la CUP-Capgirem Vic per una intervenció seva en un Ple municipal, en el context d'una moció de suport a la declaració de ruptura i inici de la desconnexió amb l'Estat espanyol feta pel Parlament de Catalunya. Coma va demanar desobeir les institucions espanyoles i el Tribunal Constitucional, i va afirmar que "per fer una truita, sempre primer s'han de trencar els ous". Aquesta frase va motivar una investigació de l'Audiència Nacional, que l'acusa d'incitació a la sedició. 

"Miro per la finestra i veig a totes les entitats, organitzacions, col·lectius i persones que des del primer dia m'heu acompanyat durant tot aquest procés", diu Joan Coma en un vídeo difós per la CUP després de la seva detenció. "Gràcies per tota la força d'aquests dies". L'activista afirma que no es negarà a declarar, ja que, explica, "de camí forçat a l'Audiència no deixo de pensar que sí, que tenim molt a dir". Manifesta que el problema "no el tinc jo, ni vosaltres, sinó ells: tots el que volen guanyar als jutjats el que només es pot guanyar democràticament", i posa de relleu la seva convicció de poder decidir a les urnes "el futur del nostre poble, si fa falta sense permís".