Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès

"La repressió policial de l'1 de Maig tindrà resposta"

 
Imatge de la roda de premsa contra la brutalitat policial

BEGOÑA DOMÍNGUEZ 4/05/2017

"Tornarem als carrers", han declarat tres portaveus de la Comissió 1 de Maig en una roda de premsa convocada aquest dimecres per denunciar la brutalitat policial exercida contra la manifestació del Primer de Maig. Amb el lema de 'O nosaltres o ells. Contra la repressió policial i per una vida digna, prenem els carrers', divendres s'ha convocat a una nova manifestació a dos quarts de vuit del vespre a Plaça Major.

Les activistes, que consideren que els fets de l'1 de maig "no poden quedar impunes", destaquen que "des de l'inici es va produir una actuació policial d'encapsulament de la manifestació, amb una clara intenció de criminalització de les persones que en formaven part i un desplegament policial intimidatori". Asseguren, però, que no van respondre al que qualifiquen com a "provocació de les forces policials", i posen sobre la taula el seu qüestionament de "la intenció de portar terme un encapsulament en un carrer tan estret com és el Born".

Aquest carrer és el punt on es van produir les càrregues, i des de la Comissió 1 de Maig es denuncia que "els Mossos d'Esquadra van buscar la confrontació". Afegeixen que cada any les manifestacions de l'1 de maig acaben a la Plaça Major, i la policia "ho sabia". L'encapsulament, afirmen, "no era viable" en arribar al Born per la seva estretor, malgrat el que va seguir fins que van començar les càrregues i van ser detingudes "aleatòriament" dues persones que "no havien fet res", a més d'haver-hi una desena de ferits. La Comissió fa la valoració que el cos policial "no volia acabar la manifestació sense alguna persona detinguda", i que això "és el que va tenir: dues detingudes i més de deu ferides". Sergi Pla, cap de la regió policial central, i el conseller d'interior Jordi Jané, són assenyalats com a "responsables" d'aquesta actuació.

"Volem deixar clar", continuen, "que els fets que s'han produït el Primer de Maig tindran resposta". Aquesta tindrà una doble vessant: la interposició d'una denúncia contra els Mossos d'Esquadra "exigint les responsabilitats corresponents", i la convocatòria a "tornar a sortir al carrer". Emplacen a acudir-hi a "totes aquelles persones que estan indignades per l'actuació policial i que creuen que és una vergonya la criminalització que hi ha hagut de les persones que lluiten". El que volen evidenciar amb la mobilització és, en les seves paraules, "que no tenim por i que els carrers són nostres". Adverteixen que no toleraran un altre encapsulament, ni cap mena de repressió policial, ni que se'ls criminalitzi per sortir al carrer. "El dret a manifestar-nos és una cosa que no podem perdre", afirmen, i criden a venir a totes aquelles persones que "creguin que l'1 de maig és el seu dia".