Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès

Petjades vermelles contra els feminicidis


Imatge del cartell i les petjades vermelles / CUP Manresa

BEGOÑA DOMÍNGUEZ 10/05/2017

El col·lectiu feminista manresà Acció Lila i les organitzacions de l'Esquerra Independentista (Arran, Endavant i la CUP) van realitzar la nit de dilluns una acció de denúncia i assenyalament contra aquells que consideren com a "responsables i sostenidors" del "patriarcat capitalista", segons diuen en nota de premsa. En el vídeo que adjunten, es pot veure com pinten amb grafiti fileres de petjades a terra que, sortint de les botigues de roba Bershka i Intimissimi i d'una entitat bancària, condueixen a un cartell enganxat al terra de la plaça de Crist Rei. En aquest es pot llegir: "Prou feminicidis. Juntes obrim escletxes".

Les quatre organitzacions manifesten que aquesta tasca ha estat feta amb l'objectiu de "denunciar els feminicidis i combatre'n les causes", així com d'afegir "el nostre granet de sorra a aquesta lluita, que en aquests moments sentim que és la punta de llança del moviment feminista dels Països Catalans i d'arreu del món". En l'escrit també reflexionen al voltant de com "els feminicidis són la part més visible de les violències que patim les dones" i la "punta de l'iceberg d'un sistema de violència invisibilitzat". Des d'Acció Lila i l'EI s'afirma que aquesta violència és "estructural" i "funcional" al sistema capitalista-patriarcal, i que no es tracta, per tant, "d'una xacra social o tara del sistema, sinó que les seves arrels són profundes i fruit d'un sistema ideològic que actua en els plànols material i simbòlic, que són els que cal identificar i desmantellar".

La campanya 'Prou feminicidis', que està portant a terme l'Esquerra Independentista a nivell nacional, va començar a Manresa el febrer d'aquest any, amb la participació d'Acció Lila. Durarà tot el 2017 i es divideix en diferents trams, que se centren en diverses temàtiques com l'amor romàntic i la lesbofòbia, l'explotació laboral i la salut, o l'oci i la pressió estètica. El seu objectiu és, segons van declarar en l'inici, visualitzar el masclisme d'una forma global, des de la violència simbòlica fins als feminicidis, així com portar el feminisme més enllà de diades definides. També vol tractar el caràcter del feminisme com a qüestió transversal a totes les lluites.

En el marc d'aquesta campanya, dijous 11 de maig a les set de la tarda es realitzarà a l'Ateneu una xerrada-debat amb Laia Estrada, que girarà entorn de la relació dels feminicidis amb l'explotació laboral i la salut.