Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Lluites i drets
  • Roda de premsa de les treballadores d'Unipost explicant el conflicte amb l'empresa

Roda de premsa de les treballadores d'Unipost explicant el conflicte amb l'empresa

OUSSAMA ROUAM 01/06/2017

El passat dimecres, les treballadores d'Unipost declarades en vaga acompanyades per l'Esquerra Independentista i la CGT han donat una roda de premsa per a explicar els motius de la vaga que estan duent a terme i les millores que exigeixen a l'empresa.

Imma Mas, treballadora d'Unipost ha començat la roda de premsa llegint un comunicat en el qual s'expliquen els problemes que l'empresa ha anat acumulant els darrers anys. Entre aquests problemes declaren que hi ha hagut expedients de regulació d'ocupació (ERO), des del 2010, acompanyats d'impagaments i reduccions de salari. A més a més, l'empresa encara deu als treballadors el 60% de la paga d'estiu del 2016 i la paga de Nadal sencera. La situació però no ha millorat en els últims mesos ja que tot i l'acord entre les treballadores i l'empresa que comportà una rebaixada del 17% del sou però amb la promesa de què es pagaria el dia 5 de cada mes no s'està complint, fent que els salaris arribin a casa tard i dividits fins i tot en 4 pagaments.

Segons l'informe de la CGT, mitjançant els EROs i les reduccions de salari que l'empresa ha realitzat els últims anys, ha estalviat una quantitat propera als 33 milions d'euros entre el 2012 i el 2016. En aquest període de temps, Unipost va estalviar 3,464 milions d'euros amb un ERTE (expedient de regulació d'ocupació temporal) el 2012, el 2013 amb un ERTE i una reducció salarial d'un 10% 9,3 milions d'euros, el 2014 amb un ERTE i una reducció salarial d'un 7% es van estalviar 11,6 milions d'euros, el 2015 per reducció salarial 7,988 milions d'euros i el 2016 amb un ERTE es van estalviar 300.000 euros.

Amb aquesta situació, es va produir una reunió entre les representants de les treballadores i la família Raventós, propietària de l'empresa. Cal destacar que els Raventós, dins del consell de l'empresa havien col·locat a una societat off-shore portuguesa, però a Madeira on hi ha lleis fiscals diferents, la qual va ésser dissolta el 2016 pels mateixos propietaris. Els propietaris demanen paciència a la seva plantilla però les treballadores reclamen que no se'n pot tenir quan es cobren 170 euros setmanals.

En el comunicat també s'informa de les aturades que han fet, les quals van començar el mes d'abril amb una setmana d'aturades totals, paralitzant en gran mesura el repartiment. Al mes de maig les aturades tingueren lloc entre els dies 8 i 19 de maig amb aturades de 4 hores per part de les treballadores que tenien una jornada completa, i de la meitat per a la resta. Manifesten que algunes treballadores necessiten el sou de manera urgent i que fins i tot hi ha hagut treballadores que han hagut d'agafar la baixa per ansietat.

L'Esquerra Independentista, representada per Jordi Garcés, regidor de la CUP a Manresa, va comunicar que totes les organitzacions de l'Esquerra Independentista donen suport a la vaga i a les mesures reclamades per les treballadores, que consideren que són les mínimes per a qualsevol empresa.