Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès

La PAHC del Berguedà ocupa un habitatge abandonat a Puig-reig

L'Amparo, l'Andrés i els seus quatre fills seran els beneficiats de la primera ocupació que fa la PAHC al Berguedà, en un municipi sense pisos de protecció oficial.

REDACCIÓ BERGUEDÀ 28-12-2014

El passat dissabte 27 de desembre, una setantena de persones, convocades per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i el Capitalisme del Berguedà, van ocupar a Puig-reig un immoble propietat de la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària, SAREB (l’anomenat Banc Dolent), amb l'objectiu de solucionar el problema d'habitatge que té una família de la vila.

Cap a les 10 del matí, els ocupants van entrar a l'edifici i van començar a condicionar l'espai per tal de fer-lo habitable. Es desplegaren dues pancartes amb els lemes "Obra Social PAHC Berguedà" i "Gent sense casa, cases sense gent". Durant tota l'acció, un nombrós grup de persones es concentraven per mostrar la seva solidaritat i suport cap a l'ocupació.  

Poc abans de les 12 del migdia, dues patrulles dels Mossos d’Esquadra van presentar-se per identificar els membres de la família ocupant i van marxar entre crits de “Sí que es pot”. Uns moments abans, s'havia ofert una roda de premsa amb la intenció de reivindicar l'ocupació, a més de denunciar la incompetència de l'administració pública per solucionar els problemes de caire econòmic i social que tenen moltes famílies de la comarca.

Cal dir, també, que aquesta era la primera ocupació per part de la PAHC al Berguedà i que, segons va afirmar un dels portaveus del col·lectiu, tot fa pensar que no serà l’última.

A continuació transcrivim el text llegit a la roda de premsa:

Fa uns dies la premsa convencional evidenciava el que molts portàvem temps dient: el nombre de desnonaments segueix en augment. Tot i la propaganda institucional que ens vol convèncer que estem sortint de la crisi, la realitat és difícil d’amagar. Entre el juliol i el setembre d’aquest any els desnonaments han augmentat un 7,3% respecte el mateix període de l’any passat i els desnonaments per impagament de lloguer en són la principal causa. 

Mentre milers de famílies són abocades al carrer per no poder pagar la hipoteca o el lloguer, a Catalunya hi ha 450.000 pisos buits, dels quals 100.000 estan en mans d’entitats bancàries. A les entitats financeres no només no se’ls ha passat cap factura per la seva responsabilitat de la crisi econòmica, sinó que han estat rescatades amb desenes de milers de milions de l’erari públic. Vivim en un sistema on les pèrdues es socialitzen i els beneficis es privatitzen. Aquest desfalc o, més ben dit, aquesta estafa generalitzada ha recaigut una vegada més sobre les esquenes dels poble treballador. Un cop més som les precàries i explotades les que hem hagut de patir les conseqüències, aquest cop en forma de retallades en sanitat, ajudes socials o educació. El que ha costat mil i una lluites al llarg de la història està sent aniquilat de la nit al dia. Mentrestant, la classe política se’n riu de nosaltres cada vegada que es destapa un nou cas de corrupció i constatem, cada vegada menys sorpreses, com la impunitat els empara vergonyosament.

L’única resposta a la crisi social que estem patint, una vegada més, l’estem donant els de baix, que des de fora de les institucions i mitjançant l’autoorganització i l’ajuda mútua entre iguals estem plantant cara a les conseqüències d’aquest sistema injust. És justament per això que estem avui aquí. Per desgràcia, la injustícia dels desnonaments no fa distincions de poblacions i al Berguedà, per molt que alguns s’entestin en negar l’evidència, també passa. I si no que ho preguntin a l’Amparo i l’Andrés, que amb 4 fills, tres dels quals menors, es veuen abocats al carrer. Fa més d’un any que aquesta família berguedana es veu impossibilitada per pagar el lloguer i la seva situació actual, de manca total d’ingressos, i la relació complicada amb el propietari, els empeny a buscar una alternativa a l’habitatge de manera urgent. Les alternatives legals per aquesta família de Puig-reig són inexistents, segons ens va manifestar el mateix alcalde, ja que el municipi no té pisos de protecció oficial. L’assistenta social també va plasmar en un informe socioeconòmic la complicada situació que travessa la família. Davant d’aquesta realitat, la PAHC Berguedà no podem mirar cap a una altra banda i ens sentim amb l’obligació de dotar d’un habitatge als nostres companys. Entenem que més enllà de la legalitat hi ha la legitimitat, i nosaltres no podem respectar les lleis que emparen que milers de persones es quedin sense llar mentre hi ha cases noves tapiades fent-se malbé. És per això que hem decidit ocupar una casa de la Sareb, el banc que hem pagat entre totes, per a aquesta família que ho necessita.

Esperem sortir d’aquest impàs el més aviat possible i que l’Amparo, l’Andrés i els seus quatre fills puguin gaudir d’un habitatge amb règim de lloguer social. És per això que demanem a l’ajuntament de Puig-reig que iniciï la negociació amb la Sareb perquè cedeixi al poble habitatges a disposició de les famílies que ho necessitin. De la mateixa manera, i mentre no es regularitza la situació, demanem a l’Ajuntament que faciliti el més aviat possible l’empadronament de la família a l’immoble, així com als serveis necessaris per viure-hi.

Finalment, volem deixar clar que des de la PAHC Berguedà seguirem lluitant per fer efectiu el dret a l’habitatge digne a la nostra comarca i convidem solidàries i afectades a unir-se a la nostra justa lluita. 

Perquè juntes ens sabem imPAHrables!

La solidaritat, la nostra millor arma. 

 

Etiquetes: notícia