Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Territori
  • 1.800 euros de multa per l'abocament de mig milió de litres de purins a la riera Gavarresa

1.800 euros de multa per l'abocament de mig milió de litres de purins a la riera Gavarresa

Josep Ramisa, industrial del sector agroalimentari, va abocar entre 450.000 i 750.000 litres de purins a la riera Gavarresa però va acordar amb la fiscalia una multa simbòlica

Imatge: Institut Cartogràfic de Catalunya
Imatge: Institut Cartogràfic de Catalunya


EMMA ROCA
  13/01/2015

Josep Ramisa, un dels grans industrials del sector agroalimentari osonenc i català, ha estat condemnat pel Jutjat Penal número 1 de Manresa per haver abocat a un torrent entre 450.000 i 750.000 purins (dejeccions de porcs) durant tres dies del març de 2009. També ha estat condemnat Jaume Puigdesens, encarregat de la granja on es va fer l’abocament de purins. Malgrat que la sentència qualifica de “gravíssima” la situació de perjudici ambiental generat pels acusats amb l’abocament de purins, al final la condemna ha estat poc més que simbòlica. Els dos acusats van arribar a un acord amb la fiscalia i es va dictar una sentència de conformitat segons la qual es condemnava a Ramisa a cinc mesos de presó, que no haurà de complir, i una multa de 1.800 euros, i a Puigdesens, a una de tres mesos, que tampoc haurà de complir, i 240 euros.

La sentència, amb la qual els dos acusats han mostrat conformitat, dóna per provat que entre l’11 i el 13 de març de 2009 es van abocar des de la granja El Soler, d’Oristà, propietat de Josep Ramisa, entre 450.000 i 750.000 litres de purins. El motiu, segons van dir, és que una nevada havia impedit treure els purins amb camions i van decidir abocar-los al torrent del Magre, que passa a tocar de les basses de la granja. El 14 de març, però, es va denunciar davant els agents rurals d’Osona que la riera Gavarresa baixava molt bruta i amb una forta olor a purins. Els agents rurals van iniciar una investigació, riu amunt, i van comprovar que la contaminació provenia d’un dels afluents de la riera, el torrent d’Olost, que a la seva vegada recollia l’aigua contaminada del torrent del Magre. Fins que van arribar al punt on s’havia fet l’abocament durant tres dies consecutius. A l’entorn del torrent encara hi quedaven rastres sòlids de l’abocament indiscriminat. En total, havien quedat afectats un mínim de set quilòmetres de curs fluvial, els que havien fet els agents rurals des del punt on es va detectar la contaminació fins que van localitzar l’indret on s’havia produït l’abocament.


Una macrogranja amb gairebé 4.000 porcs

La d’El Soler és una de les macrogranges que s’han construït en els últims anys al Lluçanès. Aquesta, en concret, va rebre l’autorització mediambiental del govern tripartit el 13 de gener de 2009, només tres mesos abans de l’abocament de purins. L’autorització era per a una explotació amb 1.530 truges amb garrins fins a deslletament, 2.016 garrins, 80 truges de reposició i 5 verros, una capacitat molt per sobre del que havien tingut tradicionalment les granges del Lluçanès. Des del territori, tant el Grup de Defensa del Ter (GDT) com la plataforma Lluçanès Viu han denunciat en els últims anys la proliferació de noves macrogranges de porcs al Lluçanès, aprofitant la millora de les comunicacions tant amb Osona com amb el Bages i el Berguedà.

Aquest diumenge al vespre, arran de la sentència condemnatòria a Josep Ramisa, Lluçanès Viu feia un comunicat on qualificava la situació actual d’insostenible” i recordava que la solució “no passa per deixar fer més granges als que poden comprar les terres sinó donar sortida als petits ramaders que ja les tenen i es veuen incapaços de competir-hi”. També tornen a instar les administracions a fer públic el nombre de porcs que hi ha a la comarca i la disponibilitat de terres per abocar els purins que generen. El GDT, en un altre comunicat, insisteix en la necessitat de reduir la cabana porcina “fins a uns nivells d’equilibri amb el territori”. També alerten que després del recent tancament de les plantes de tractament de purins es pot agreujar la situació causada per abocaments indiscriminats en camps de cultius, amb la conseqüent contaminació dels aqüífers.


La defensa de Josep Ramisa Salada en el cas de l’abocament de purins la va portar l’advocat Cristóbal Martell, que ja ha defensat altres empresaris com Josep Lluís Núñez o Jordi Pujol i Ferrusola, i que també porta la defensa d’acusats en casos com els del Palau, Pretòria, Mercuri o Nóos. Josep Ramisa és un dels principals industrials del sector agroalimentari. Actualment consta com a administrador únic a les societats Cárnicas Toni i Josep S.L,, Área Osona S.L., Gra Bo Osona S.L., Cárnicas Condreu S.L., Osona Agrícola S.L., Cavaller Ramadera S.L. i Whack 2000 S.L. També consta en els consells d’administració, entre altres societats, d’Esfosa Gestió S.A.

Notícia publicada a La Directa

Etiquetes: notícia