Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Territori
  • Restauració de fruiters antics i vinya a través de la poda al sud del Solsonès

Restauració de fruiters antics i vinya a través de la poda al sud del Solsonès

És la sisena edició dels tallers de poda organitzats a través del projecte ACTUA

REDACCIÓ SOLSONÈS  20/01/2015

El 24 de gener comença la sisena edició dels tallers de poda de restauració de fruiters antics i vinya organitzats per l'Actua. Seran cinc sessions a càrrec de Tomàs Llop, col·laborador i assessor de l'Associació l'ERA, repartides en diversos municipis del sud del Solsonès que aportaran coneixements pràctics i teòrics en aquest àmbit, a més de comprovar l'estat dels fruiters restaurats en altres edicions. Podeu consultar el programa sencer i com participar-hi al final de l'article.

Actua és un projecte nascut l'any 2009 coordinat per l'associació l'Arada, que agrupa veïns i associacions diverses del Sud del Solsonès, una zona rural que, com moltes altres, ha viscut un fort despoblament i envelliment de la població durant l'últim segle. Amb l'objectiu de dinamitzar el territori a partir de les necessitats i inquietuds de la gent que hi viu, s'han organitzat grups oberts de treball com dones i gent gran, territori de masies, una aula gegantera, o varietats locals entre d'altres, que ofereixen una oferta cultural, de formació, i diverses accions durant tot l'any.


Patrimoni agrari del Baix Solsonès

Poques dècades enrere, els fruiters eren presents a la gran majoria de cases de pagès de la comarca. En aquells temps, cada masia tenia el seu hort, fruiters escampats pels marges o a vegades en feixes, es cultivaven llegums com cigrons, pèsols, guixes, etc. i conjuntament amb la cria d'uns quants animals feien possible l'autosuficiència alimentària de la majoria de cases. Amb la mecanització i la industrialització del camp però, la majoria de finques es van convertir al monocultiu de cereals i a la ramaderia intensiva, i es van perdre moltes de les varietats locals, arrancar o descuidar molts dels fruiters, i de llegums de gra gairebé no se'n cultiven.

El projecte Actua, a través del grup de treball Varietats Locals de Plantes Cultivades al Sud del Solsonès treballa per recuperar i preservar tot aquest patrimoni que ha quedat de banda. En aquest sentit es va editar fa uns anys el llibre Patrimoni agrari del baix Solsonès. L’hort, escrit per Florinda Plans i Lluïsa Rosés i que recull centenars de varietats locals, com i on es cultivaven, i el seu ús.

Programa dels tallers:

Per participar en tots els tallers us hi podeu inscriure abans del dia 22 a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o trucant al 672 49 12 23. Per a la inscripció a tallers concrets cal inscriure's fins a tres dies abans que es celebrin.

Dissabte 24 DE GENER
10:00-14:00 Santuari de Pinós
Visita i pràctica de poda de fruiters antics recuperats fa sis anys.

Dissabte 7 DE FEBRER
10:00-14:00 Puigpelat, la Molsosa
Introducció i pràctica de poda de restauració de vinya antiga.

Dimarts 10 DE FEBRER
10:00-14:00 lloc a determinar
Sessió teòrica de poda de restauració d’arbres fruiters.

Dimecres 11 DE FEBRER
10:00-14:00 casa Puigpelat, la Molsosa
Sessió pràctica de poda de restauració d’arbres fruiters antics: ametllers, pereres, pomeres.

Dissabte 7 DE MARÇ
10:00-14:00 Biblioteca de Llobera
Sessió pràctica de poda de restauració: cirerers, pinyoners, i codonyers

PREU:
40 euros tots els tallers
12 euros per un taller
20 euros dos tallers.

Etiquetes: notícia