Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Territori
  • [Opinió] La Granera, un apropament al consum ecològic i de proximitat

[Opinió] La Granera, un apropament al consum ecològic i de proximitat

Crec que els grups de consum de proximitat com és el cas de La Granera, són una eina per incorporar noves maneres de consumir, més responsables i més ecològiques al nostre dia a dia.

 

Logotip de la cooperativa de Consum La Granera
Logotip de la cooperativa de Consum La Granera

ENCARNA PARDO 09/02/2015

Formo part de la cooperativa de consum La Granera de Santpedor. La intencionalitat de crear una cooperativa d’aquestes característiques és afavorir el consum local, reduir els intermediaris, prioritzar els productes de temporada, reduir el volum dels embalatges comprant a granel. De bones intencions no en falten!

La dinàmica de funcionament del col·lectiu es basa en l'autogestió. Totes les persones del grup estem integrades en una comissió de treball: administració, compres, infraestructures, externes i permanent.

Fa dos anys que vam iniciar l’experiència i la valoració global és positiva. El que més ens costa consolidar és la permanència dels socis. Tot i que la majoria de les Unitats Familiars (UF) hi som des dels inicis hi ha força entrades i sortides de socis. Aquest fet fa que els membres de les comissions es variïn sovint alentint la consolidació de la cooperativa. Un altre aspecte que cal destacar és el fet de no ser molts socis. Som entre 20-30 UF, i això fa que les comandes no siguin grans. Per mantenir un preu just entre els productors i els consumidors compartim productors (pa, formatge, ous, carn, fruita) amb altres cooperatives de consum comarcals.

La nostra intenció no és ser un grup tancat centrat només en el consum de productes ecològics, volem formar part del nostre entorn i incidir dins de les nostres capacitats fomentat una consciència de consum responsable.  

L’evolució del grup dins del poble ha generat altres activitats on hem col·laborat amb diferents entitats i grups (El Graner, El Sac, l’Ateneu i escoles, entre d’altres). La nostra aportació s’ha centrat en dos punts l’alimentació i en els productes de proximitat. Formant part de l’organització del Dia de l’arbre, l’any passat vam plantar arbres fruiters a l’entrada dels horts urbans i vam fer un dinar popular. Durant la setmana de la Fira de Sant Miquel vam organitzar la construcció d’un forn de fang i des de fa dos anys el diumenge de Fira cuinem tres paelles i portem la parada de Tapes i hortolans. Hem participat en diferents actes organitzats per l’Ateneu de Santpedor i El Graner, hem instal·lat el sistema de reg a goteig a la Llar d’infants municipal Els Gallarets i hem realitzat l'acondicionament de l’hort de l’Escola Riu d’Or. Aquest any també plantarem arbres fruiters a l’Escola La Serreta de Santpedor i ens encarregarem de fer el dinar d'aquest mateix dia.

Som conscients que el present i el futur passa per una cultura biodinàmica més a prop de la natura. Crec que els col·lectius de consum de proximitat com és el cas de La Granera, són una eina per incorporar noves maneres de consumir, més responsables i més ecològiques en el nostre dia a dia. No només com a grup sinó també com a persones volem influir en el nostre entorn d’una forma positiva.

 

Etiquetes: opinió