Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Territori
  • Imputats dos directius de la multinacional israeliana Iberpotash per contaminar el riu Llobregat

Imputats dos directius de la multinacional israeliana Iberpotash per contaminar el riu Llobregat

 El jutjat d'instrucció 5 de Manresa els cita a declarar el 29 de setembre. També hauran de declarar tres als directius de la Generalitat pels presumptes delictes de prevaricació ambiental i contra els recursos naturals i el medi ambient

El president
El president de la Generalitat, Artur Mas, a les explotacions d'Iberpotash / Gencat

JESÚS RODRÍGUEZ 03/06/2015

Després de dècades de contaminació salina del riu Llobregat, el jutjat d'instrucció 5 de Manresa ha admès a tràmit la querella presentada per CUP Sallent i acorda la imputació de l’empresa Iberpotash SA i dels directius José Antonio Martínez Álamo, conseller delegat d’Iberpotash en el moment de la denúncia; i Lluís Fàbregas, director general de Medi Ambient d’Iberpotash, a qui acusa d'un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient. Pel que fa a les representants de l'administració, imputa Josep Enric Llebot, secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya; Maria Assumpta Farran, directora general de la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya; i Jordi Agustí, director de l’Agència Catalana de l’Aigua. En el cas dels representants públics hi afegeix un delicte de prevaricació ambiental.

El jutge requereix al Departament de Territori i Sostenibilitat que en un termini de 30 dies aporti cinc documents oficials relacionats amb el cas que la CUP de Sallent especifica a la querella

Les cinc persones imputades estan citades a declarar el 29 de setembre als jutjats de Manresa. El jutge Ramon Landa també requereix al Departament de Territori i Sostenibilitat perquè en un termini de 30 dies aporti cinc documents oficials relacionats amb el cas que la CUP de Sallent especifica a la querella, per tal d'incorporar-los com a material probatori.

L'empresa Iberpotash SA és la titular de l'explotació de les mines de Sallent i Súria des de 1998. Els milers de tones de sal potassa que s'han extret de les mines durant aquests anys s'acumulen a l'aire lliure, en un gran turó d'una alçada similar a la muntanya de Montjuïc de Barcelona. Per efecte de la pluja aquestes sals corren per la superfície i es filtren al subsòl, afectant greument la flora, la fauna i l'aigua del riu Llobregat. L'Agència Catalana de l'Aigua inverteix cada any desenes de milions d'euros per netejar l'aigua del riu afectada per aquestes filtracions. Iberpotash SA està controlada a través de les seves accions per la multinacional israeliana Israel Chemicals Ltd (ICL), una de les empreses més importants del món en l'àmbit dels fertilitzants i productes químics. Plataformes com Prou Sal! I Montsalat fa anys que denuncien l'impacte mediambiental negatiu d'Iberpotash. Des de la campanya de Boicot, Desinversions i Sancions a Israel (BDS Catalunya) també s'ha impulsat un boicot a l'empresa per l'explotació de recursos salins del Mar Mort i en altres territoris ocupats a Palestina.
 
La CUP de Sallent ha valorat “positivament que s’iniciï el procés judicial”. El regidor Albert Junyent, creu que “la denúncia penal per delicte ambiental és un pas més que fa la CUP per forçar que l’empresa i les administracions compleixin la legalitat i l’explotació minera treballi de manera adequada”. Des d'aquesta candidatura també destaquen “la lluita constant durant molts anys d’associacions i col·lectius del Bages per la preservació del medi ambient i perquè les mines de potassa compleixin la legalitat i no contaminin l’entorn i l’aigua”.

Article publicat originalment a La Directa

Etiquetes: notícia