Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Territori
  • Front comú al Bages per denunciar l'activitat d'ICL-Iberpotash

Front comú al Bages per denunciar l'activitat d'ICL-Iberpotash

La denúncia dels patrocinis i la celebració d'un judici popular marcaran la campanya que impulsen BDS Bages, Prou Sal i MontSalat 

Roda de premsa a Sallent / JORDI BORDES
Roda de premsa a Sallent / JORDI BORDES

JORDI BORDES 10/06/2015

Aquesta tarda tres col·lectius del Bages, Prou Sal!, MontSalat i Boicot,Sancions i Desinversions contra Israel(BDS)  Bages han realitzat una roda de premsa per tal d'escenificar el seu front comú contra l'activitat de l'empresa d'origen israelià ICL-Iberpotash. La roda de premsa has estat convocada en un paratge sallentí que permetia tenir una molt bona visió del runam salí del Cogulló, màxim exponent de la contaminació medioambiental que provoca l'empresa.

Els col·lectius convocants, uneixen esforços per tal d'iniciar una campanya de denuncia dels patrocinis de ICL-Iberpotash arreu de la comarca. Segons el membre de BDS Bages, Arnau Carné, l'empresa israeliana "utilitza els patrocinis per netejar la seva imatge de cara la societat" i d'aquesta manera desviar el debat sobre "el repartiment dels beneficis obtinguts mitjançant els recursos naturals i la mà d'obra". Per aquest motiu ha afirmat que amb l'objectiu de mostrar el rebuig a l'impacte mediambiental causat per l'empresa i al seu suport a l'exèrcit d'Israel, "demanem a les entitats, associacions i institucions de la comarca que no acceptin patrocinis de ICL-Iberpotash". Aquesta proposta no es tracta segons Carné "d'alguna cosa innovadora o irrealitzable", ja que ajuntaments com els d'Artés, Terrassa o Molins de Rei ja s'han adherit a la campanya BDS, o també ha citat el cas de l'Ajuntament de Sallent que aquest any ha rebutjat rebre patrocinis d'ICL-Iberpotash.
La campanya es basarà en la denúncia pública dels patrocinis, com per exemple es va fer en la campanya contra el patrocini de la Festa Major de Manresa de l'any anterior o de la marxa popular "Transèquia" d'enguany. Per recolzar la denúncia de l'empresa des del BDS Catalunya amb la col·laboració de La Directa, s'han editat 9000 exemplars d'un diari informatiu sobre la campanya BDS, el qual inclou en les seves pàgines centrals el cas de ICL-Iberpotash. A la vegada han anunciat la celebració d'un judici popular contra l'empresa israeliana durant la tardor, el judici que acusarà directius de l'empresa i càrrecs de la Generalitat, pretén evidenciar segons els organitzadors que "no cal esperar que els jutges ho dictaminin, per buscar responsabilitats".

ICL-Iberpotash salinitza el Llobregat

En el seu torn el membre de Prou Sal!, Jordi Iborra, ha afirmat que "fa molts anys que hi ha un problema de salinització de les aigües al Bages" i que les solucions proposades en forma de plans "van al ritme que l'empresa demana". Ha fet referència al pla fènix que declara "destina pocs diners al problema medioambiental, que ells mateixos provoquen i no reconeixen". Ha afirmat que ha estat ara "gràcies a l'esforç de molta gent" que diferents sentències estan reconeixent que "hi ha un problema medioambiental al Bages i que baixa riu avall". Les conseqüències del problema afecten riu avall pel gran cost de dessalinitzar l'aigua per tal que la població de l'àrea metropolitana la pugui consumir. S'ha mostrat preocupat per "qui pagarà la restauració dels runams quan l'empresa hagi acabat la seva activitat minera i marxi",i ha recordat que la població ja està pagant ara mateix les conseqüències de l'activitat de l'empresa amb el cost "la planta de dessalinització d'Abrera o les diferents reparacions del col·lector de salmorres". Iborra ha conclòs dient que seguiran denunciant el problema perquè algun dia "aquesta muntanya deixi de créixer i comenci a decréixer".

El membre de MontSalat, Jordi Badia, ha reivindicat que des de 1925 hi ha hagut denuncia contra la salinització de les aigües a la comarca, ha afirmat que "des que va començar l'activitat minera al Bages, aquesta ha estat un problema ambiental". Ha denunciat que l'empresa es "salta olímpicament" directives de defensa del medi ambient com la de "mar de l'aigua" o la de "residus miners". Per aquests incompliments ha explicat que la Comissió Europea ha obert una investigació contra ICL-Iberpotash. Ha definit la situació com a "delicte estructural" i ha defensat que "davant dels interessos de la mineria s'han de posar els interessos de la gent".

Col·laboració d'ICL-Iberpotash amb l'exèrcit d'Israel

Les entitats han denunciat també que l'empresa matriu d'Iberpotash, la israeliana ICL(Israel Chemicals Ltd), s'aprofita de l'ocupació militar israeliana sobre Palestina amb l'explotació dels recursos naturals del Mar Mort i amb els tractes que té amb fàbriques ubicades en colònies israelianes dins dels Territoris Ocupats palestins.
No només això, sinó que han afegit que l'empresa dóna suport a l'Exèrcit israelià amb programes com "apadrina un soldat".

Etiquetes: notícia